Piškot bez lepku s mákem a citronovou polevou

Piškot bez lepku s mákem a citronovou polevou

Na klasické buchty plné lepku si budu muset ještě počkat. Ale i tak doufám, že to nebude trvat věčně a já se nebudu muset trápit s bezlepkovým těstem a v duchu nadávat, jak mě to s ním už 5 měsíců nebaví a jak je těžké si přivyknout na jeho specifickou chuť, vůni i konzistenci. Nikdo neříkal, že to bude snadné…. Jsem stále začátečník, pořád se učím, studuji, kombinuji ingredience… a když mám navíc momentálně i bezmléčnou dietu, je to občas souboj, který nezřídka prohrávám. Přes to všechno jsem se nechtěla úplně vzdát víkendových moučníků. Dala jsem proto na radu kamarádky a zkusila upéct piškot, který neobsahuje nic, co bych nemohla, ale zároveň vypadá i chutná jako buchta, kterou si dá celá rodina.
Snad tímto receptem neodradím stálé fanoušky a čtenáře blogu. Obávat se, že přijdete o recepty, na které jste zvyklí, nemusíte. Klasickým receptům ani zdaleka neodzvonilo, jen je budu občas prokládat něčím bezlepkovým. Pevně doufám, že i tyto recepty si najdou své příznivce. :)

Ingredience (forma o průměru 25 cm)

50 g bezlepkové směsi Doves farm (bílá směs bez lepku – planin white flour) nebo rýžové mouky
110 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)
3 vejce pokojové teploty
70 g kukuřičného škrobu
1/2 lžičky prášku do pečiva bez lepku
špetka soli
pár kapek vanilkového extraktu
plná lžíce mletého máku

máslo (případně Alsan) na vymazání formy
bezlepková směs nebo rýžová mouka na vysypání formy
kousky citronu + citronová kůra na dozdobení

Na polevu

150 g cukru moučka
3-4 lžíce citronové šťávy
2 lžíce vroucí vody

Postup

Formu vymažu máslem nebo Alsanem a vysypu bezlepkovou směsí nebo rýžovou moukou. Troubu s vrchním a spodním ohřevem předehřeji na 190 °C.
Bezlepkovou směs smíchám s kukuřičným škrobem, kypřicím práškem a mákem. Žloutky oddělím od bílků. Bílky se špetkou soli vyšlehám ve větší míse do pevného sněhu. Postupně zašlehávám cukr, přidám vanilkový extrakt a nakonec žloutky. Prošlehám, aby se všechny přísady spojily. Nakonec ručně vmíchám sypkou směs – opatrně, aby těsto zůstalo pořád hezky nadýchané.
Těsto naliji do formy, uhladím a peču přibližně 30 minut.

Všechny ingredience na citronovou polevu vyšlehám elektrickými metličkami, trvá to asi 4-5 minut. Vznikne hustší bílá hmota, kterou namažu na vychladlý piškot. Nakonec dozdobím nastrouhanou citronovou kůrou a kousky citronu a nechám hodinku zatuhnout.

Piškot je nejlepší první den.

 

Piškot bez lepku s mákem a citronovou polevou

Piškot bez lepku s mákem a citronovou polevou

Piškot bez lepku s mákem a citronovou polevou

Piškot bez lepku s mákem a citronovou polevou

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Markéta 28.1.2020 at 20:45

    Dobrý večer, moucnicek vypadá opravdu skvěle! Jen se zeptám,opravdu jen 50g směsi nebo kokosové mouky? 😁🙂 DEKUJI.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.1.2020 at 8:35

      Dobrý den, Markét, děkuji! :) Ano, je to tak! Používám 50 g bezlepkové směsi nebo rýžové mouky. Hezký den, Lucie.

  • Odpověď Eliška 29.1.2020 at 13:45

    Dobrý den,
    děkuji za sdílení bezlepkového receptu.
    Peču podle obou vaších kuchařek velice ráda, žádný recept mě jště nezklamal.
    Bohužel, jsme však museli doma pro určité členy naší rodiny také zavést bezlepkovou dietu (už takhle k bezlaktózové). A proto jsem se chtěla zeptat, zda neplánujete také přidat další bezlepkové recepty. Všimla jsem si, že jste na instagram fotila bezlepkovou vánočku a chléb. Byla bych vděčná za jakoukoliv inspiraci či radu, protože mě zatím bezlepkové recepty moc neposlouchají 😀

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.2.2020 at 16:03

      Milá Eliško, bezlepkových receptů bude na blogu postupně více. Zatím se sama učím a pomalu zjišťuji, co s čím funguje, co je dobré a co vůbec ne. :) Jakmile budu zase o nějakém přesvědčená, že je TIP ŤOP, tak ho sem hned dám. :) Přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Markéta 29.1.2020 at 18:18

    Milá Lucie, jsem moc ráda, že Váš blog znovu rozjasnil další recept! Ještě více mne potěšilo, že jej doplníte o bezlepkové recepty. Od mala mám celiakii a všechny vaše recepty dělám úspěšně v bezlepkové verzi z mouky Jizerka zlatá. Občas některý recept nevyjde, ale 80% z nich ano! Určitě si to časem vychytáte a bude to pro vás potom hračka. Děkuji za blog a vaše recepty, vždy se těším na nové😊Markéta

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.2.2020 at 16:04

      Milá Markét, děkuji Vám za hezká a povzbudivá slova. Jsem ráda, že i přes nešťastnou celikakii jste fanynkou mého blogu a pečete podle mých receptů. :) Ještě jednou díky a mějte hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď