Pečená dýně s medem a ořechy

Pečená dýně s medem a ořechy

Tak máme doma prvňáčka … Začátky jsem čekala trochu hektické a taky takové byly … vlastně stále jsou. :-) Borisek se do první třídy netěšil, ale po dvou dnech se vše změnilo k lepšímu. Takže už jen vše „zajet“ a zvyknout si na ranní vstávání a bude vše v naprosté rovnováze. :-) A proč vám to píšu … Neměla jsem totiž díky tomu moc času na pečení, a tak jsem na blog připravila alespoň jednoduchý bulharský recept … mimochodem velmi oblíbený u mého muzikanta.
U nás pečeme dýně jen na konci léta nebo na podzim, pak už si na ně většinou moc nevzpomeneme. Pěstujeme je na zahradě, ale nikdy nemíváme žádnou extra úrodu. Letos to ale bylo mnohem lepší. Sbírala jsem je už před měsícem a rozdávala kamarádům, kteří si je pečou s kořením na slano. Takže nejen pro ně tady mám tip, jak si dýni upéct na sladko s medem a ořechy.

 

Ingredience

1 ks dýně Hokkaidó
100 g neloupaných mandlí – lehce nasekaných
100 g vlašských ořechů – lehce nasekaných
5 lžic tekutého medu
40 g rozpuštěného másla
přibližně 1/2 lžičky himalájské soli
přibližně 1/2 lžičky sušeného tymiánu (můžete dát i méně, dle chuti)

 

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 180 °C a připravím si větší zapékací mísu. Dýni umyji, vydlabu semínka a nakrájím ji na klínky. Všechny ostatní ingredience – mandle, ořechy, med, sůl, tymián a máslo – smíchám dohromady. Do zapékací mísy rozložím klínky dýně a na ně připravenou oříškovou směs. Peču na 180 °C 15 minut, poté stáhnu stupně na 165 a peču dalších 30 minut. Během pečení jsem dýně několikrát polévala máslem a medem, který při zapékání stekl do mísy. Při pečení zohledněte zkušenosti s vlastní troubou, dýně hlídejte a v případě potřeby ke konci nadkryjte alobalem, aby se nespálily.

 

Pečená dýně s medem a ořechy

Pečená dýně s medem a ořechy

Pečená dýně s medem a ořechy

Pečená dýně s medem a ořechy

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

3 Komentáře
  • Odpověď Šárka 14.9.2016 at 19:47

    Tak to vypadá naprosto úžasně. Taky tady mám připravenou dýni, ale bude na polévku. Ovšem toto je opravdu lákavý recept :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.9.2016 at 8:25

      Milá Šárko, děkuji. :-) Jsem ráda, že Vás recept zaujal. Ale polévka z dýně je také dobrá volba. :-) Mějte hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 20.9.2016 at 13:18

    Zitra je prvni podzimni den a tento recept na mne pusobi( asi temi barvickami )tak nejak podzimove, tak ho asi zitra vyzkousim:-)

  • Zanechte odpověď