Cukety jsou mou velkou slabostí. Každé léto netrpělivě čekám, kdy na zahradě vykouknou jejich první rostlinky a pak ještě nedočkavěji vyhlížím jejich první žluté květy. Následně každý den sleduji růst plodů a těším se, až si konečně budu moci nějakou tu cuketu odnést domů. Jakmile se jejich dozrávání rozjede na plné obrátky, nastává čas udělat „cukeťačku“ …… Ale nejen ji, z cuket toho v létě připravuji opravdu hodně, jsou součástí většiny našich obědů a večeří. Můj muzikant i naše děti zbožňují cuketovou polévku s koprem, buchtu z cukety, zapečené cukety s masem a rajčaty nebo jen se zeleninou, pečené rizoto s cuketou, cuketové placičky se sýrem nebo smažené cuketové kroužky … Pečená cuketa na chleba nebo jak doma říkáme „cuketačka“, je vynikajícím doplňkem k letním večerním sedánkům, grilovačkám, ale výborná je i pod maso při pečení. Také ji hojně využívám jako jedlý dárek, který měl a má vždy po sezóně cuket, už pár let obrovský úspěch.
Ingredience
1,5 kg nastrouhané cukety
140 ml olivového oleje
5 ks velkých cibulí
10 ks stroužků česneku
3 lžičky soli
3 lžíce třtinového cukru
6 lžic Worcestru
2 lžíce červeného vinného octa
1 ks sugo Toscana Alnatura (prodává např. DM drogerie)
300 g rajčatového protlaku
1/2 lžičky čerstvě namletého pepře (barveného)
Postup
Na olivovém oleji zpěním cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky spolu s česnekem, který jsem očistila a nakrájela na tenké plátky. Mezitím si oloupu, očistím od semen a na hrubém struhadle nastrouhám cukety, přidám je k cibuli a česneku, osolím a chviličku promíchám. Poté přidám cukr, vinný ocet, rajčatové sugo, protlak, worcestr, pepř a vše společně zamíchám. Troubu předehřeji na 180 °C. Do vyššího plechu rozprostřu pečící papír, který ustřihnu tak, aby vytvořil dostatečně vysoké okraje. Připravenou směs přenesu na plech a dám na 40 minut do trouby. Během této doby jednou nebo dvakrát směs promíchám. Po upečení plním cuketačku do horkých sklenic, které pevně uzavřu a dnem vzhůru nechám přikryté pod ručníkem vystydnout do druhého dne. Poté skladuji ve spíži, popřípadě ve sklepě, otevřenou pak maximálně týden v lednici.
43 Komentáře
Dobry den, jak dlouho pote vydrzi sklenicky s cuketami neotevrene? Diky
Dobrý den, Markét
Pokud vám dobře chytnou víčka, tak mám odzkoušeno, že jsem poslední skleničku otevírala v prosinci, čili zhruba 5 měsíců od doby, kdy jsem cukeťačku dělala. Lucie
Dobrý den, opravdu stačí jen obrátit horké sklenice dnem vzhůru a je zakonzervované? Děkuji 😉
Dobrý den, dělám to takhle už několikátou sezónu, hlavně musí chytnout víčka, nesmí být po vychladnutí vypouklé a po zatlačení prstem se nesmí prohnout. Pokud se takovéto sklenice najdou, dám je do lednice a spotřebuji do týdne. Ještě je důležité, aby sklenice stydly pomalu, takže pod ručníkem a nechat je tam do úplného vychladnutí.
Dekuji 😉
Wow, tak to jdu asi rovnou vyzkoušet!
Paráda! Ať se podaří a chutná.
Zdravím Vás, Andy
Já děkuji Vám za milá slova. Tento týden ještě chystám jeden sladký recept s cuketou … Cukeťačku doporučuji, také ji dělávám z těch velkých cuket. Ať vám chutná jako nám, Lucie.
Zdravím ze Svitav :-), ve středu jsem pekla švestkový koláč s marcipánem, včera tartaletky a zítra se vrhnu na cukety „Vy nás ale zásobujete, pane Karfík:-)“ Těším se na další receptíky. Papa M.
Míšo, take zdravím
Ty jsi neskutečná … 😀 Doufám, že i cukeťačka bude dalším tvým oblíbeným receptem z mého blogu.
Měj se a už se těším, až zase napíšeš. Lucie
Máte, prosím, v paměti, kolik přibližně vyjde sklenic z množství surovin, které máte v receptu?
Děkuji Katka
Katko, asi 6 sklenic o objemu 3dl … Něco jsem rozdala, zbytek jsme snědli, tak v tom nemám úplně jasno. Během příštího týdne ji budu dělat znovu, tak vám pak můžu napsat přesný počet. Lucie
Dobrý den Lucie,
vypadá to naprosto úžasně a věřím, že i chuť bude stejná Zrovna tu mám nějaké větší cukety, tak recept hned vyzkouším Raději se ale ještě zeptám – semínka z cuket dáváte pryč?
Díky a hezký víkend
Katka
http://collectmom.blogspot.cz/
Dobrý den, Kači
Určitě, cuketa musí být oloupaná a očištěná od semínek. Hezkou neděli, Lucie.
Lucie, ta Vaše jídla vypadají úžasně. Mohu se zeptat, jaký používáte foták případně objektiv? Děkuji a pěkný den. Petra
Zdravím vás, Petro
Děkuji … Foťák máme Olympus E-M10 s pevným objektivem (45mm, 1:1,8). Mějte se fajn, Lucie.
Moc děkuji.
Luci, senzační !!! Včera jsem „cukeťačku“ dělala potřetí a poprvé jsem si ji dala do skleniček (jednu jsem věnovala kamarádce a jednu jsem dnes poobědvala). První dvě várky jsem stihla sníst Jó zelenina, to je moje!! Včera večer jsem opět pekla „sýrový dort“ (tartaletky), na počest navrátivších se mých dvou chlapů (Jirka s Tomáškem byli týden na Šumavě). Tomášek říkal: „Teda mami, jak ty to děláš?:-), že je to tak dobré.“ Minulý týden jsem ho pekla, když jsme tu měli návštěvu z Brandýsa (sestra s rodinou), z Vyškova (naši) a babičku z Opatova. Jen se po něm zaprášilo:-) Synovec „prý“ nic lepšího nejedl! Před chvílí jsem ségře diktovala recept na tvůj švestkový koláč. Zkrátka je u nás „pěkně vypečený blog“ v kurzu Všechny vás zdravíme a těšíme se na další dobrůtky
Míšo, ty jedeš Jsem ráda, že vám chutná. U nás je cukeťačka taky hned pryč. Budu ji ještě určitě dělat, dokud jsou cukety. A velmi mě těší, že i tartaletky jsou u vás takovým hitem.:-) Moc vás zdravíme.
Tak jsme „cukeťačku“ právě dodělaly a musíme i s mamčou říct, že je výborná!! Ochutnaly jsme a zbytek daly do skleniček a opravdu mňamka :-). Děkuji za recept.
Market, tak to má velkou radost. Rádo se stalo … Děkuji za zprávu a ať se vám nejen v kuchyni i nádale daří. Lucie
Dobrý den,Luci…
máte nějakou radu,čím bych mohla nahradit sugo od Alnatury? Bohužel se nedostanu do DM. Ale máme tu u nás šikovný obchůdek se zdravou výživou. Děkuji moc
Dobrý den, Jani
můžete ho nahradit rajčatovým protlakem, rajčatovým pyré nebo kvalitními krájenými rajčaty v plechovce. Pokud budete ještě přidávat protlak, doporučuji ochutnat a případně přidat trochu cukru, ať nemáte cukeťačku moc kyselou. Ať vám chutná. Lucie
Moc děkuji. Váš blog je skvělý,inspirativní a tak „svěží“ Ať se vám i celé vaší rodině daří. Mějte se krásně. J.
Jani, děkuji nápodobně.
Máme s mužem cukety rádi a tento recept mě zaujal. Zvažuju ho vyzkoušet, jen doma nemám Worchester a moc se mi ho nechce kupovat. Je v chuti receptu nějak zásadní? Nebo šel by případně něčím plnohodnotně nahradit? Stejně tak vinný ocet mám jen bílý – vadí to něčemu? Skoro ho nepoužívám, tak mi přijde zbytečně pořizovat další… Případně mě prosím raději odraďte od zkoušení, pokud by tyto dvě chybějící (či nějak nahrazené) přísady měly jídlo jakkoli pokazit
Kami, co se týká octa, tak můžete použít bílý vinný. Worcester jsem nahradit nezkoušela, tak vám nemůžu poradit a netuším, jak bez něj cukeťačka chutná. Napadlo mě, že pokud ji zkusíte, můžete ji případně dochutit podle toho, co máte ráda (jiné koření nebo pokud máte ráda pikantní, tak třeba chilli papričkou). Než budete dávat cukeťačku do trouby, lze tedy dochutit čímkoli, co by vám v ní chutnalo. Třeba tak přijdete na zajímavou kombinaci, tak dejte vědet … Lucie
Ahoj Lucie,
včera jsem narazila na tento recept a nemůžu se dočkat až ho vyzkouším. Na zahradě mi vyrostly cukety velikosti neandrtalských kyjů, takže ideální na strouhání a tepelnou úpravu, jen v receptu vynechám česnek, ptž ten já opravdu nerada. Chci se jen zeptat jestli protlakem je myšlen ten výrobek ve kterém bývá cukr a koření a ne jen pasírovaná rajčata se solí, minule se mě paní prodavačka snažila přesvědčit o opaku a zjistila jsem, že i vAlbertu měli cedulky špatně, teda podle mně.
Lehce jsem okoukla i ostatní recepty a myslím, že to rozhodně nebude poslední recept, který vyzkouším.
Díky za ně.
Monika
Ahoj Moniko,
ano, protlakem je myšlen výrobek, ve kterém bývá cukr a koření. Pasírovaná rajčata by byla do cukeťačky řídká, protlak je více hustější.
Děkuji za komentář a ať se pečení daří. Lucie
[…] No a můj poslední výtvor z cuket jsem našla taky na internetu a to konrétně na blogu Pěkně vypečený blog. […]
Luci, cukeťačku mám vyzkoušenou a je to teda něco, co budu dělat jistojistě každým rokem Chuť je úžasná, ať už si ji dávám jen tak ze skleničky a nebo na pečivo či pod maso a nebo k těstovinám jen tak. Paráda, díky moc za skvělý recept
Hani, to jsem ráda, nemáte za co. Cukaťačka je velmi vděčná a já ji také dělávám každý rok. Už mě párkrát zachránila, když jsem potřebovala pohostit nečekanou návštěvu. Nedám na ni dopustit. 😀
Dobry den, rada bych se zeptala jestli protlak Toscana lze nahradit necim jinym a pokud ano cim… ziju v Cine a tady DMko nemaji
Dekuji.
Milá Zito, zdravím Vás do velké dálky. Lze ho nahradit obyč. rajčatovým protlakem. Přeji krásné dny, Lucie.
Recept je vyborny,mam cuketacku uz v poharoch vychladnutu a musim sa pekne ovladat,aby som nezacala otvarat a papat!
Chuti to aj mojej dvojrocnej dcere! Wao
Monika,Trnava-Slovensko
Milá Moniko, tak to je skvělá zpráva. Jsem ráda, že jste spokojené. Přeji krásné letní dny a zdravím do dálky, Lucie.
Dobrý večer. Bol by problém keby sa táto zmes varila a nie piekla? Nemám rúru . Ďakujem za odpoveď.
Milá Rachel, směs se i tak chviličku vaří, tak ji zkuste vařit o něco déle a pak ji rozprostřete na nějakou větší pánev a opražte. V troubě se cuketa peče docela dlouho, aby se ze směsi odpařila voda. Pokud ji zkusíte, tak budu ráda, když mi dáte vědět, jak dopadl výsledek. Jsem zvědavá … 😀 Hezké letní dny, Lucie.
Cukeťačka je výborná :-), stejně tak jako další vaše recepty. V úvodu píšete, že vaše děti zbožňují cuketovou polévku s koprem a cuketovou buchtu. Můžu poprosit o recept Zdravím a přeju krásné letní dny, Monika
Milá Moni, děkuji za komentář, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Recept na cuketový dort najdete na blogu … http://www.peknevypecenyblog.cz/cuketovy-dort-s-merunkama/ Těsto můžete upéct i v klasické formě nebo na plechu. A na polévku ořesný recept nemám, dělávám ji od oka … nastrouhaná cuketa, brambory na kostičky, šunka na kostičky, kopr, zakysaná smetana, sůl, pepř, voda. Hezké letní dny, Lucie.
Dobrý večer, myslíte, že by se dala použít čerstvá oloupaná rajčata místo prochazku? Děkuji ?
Dobrý večer, Martino, můžete to zkusit. Ať se vše povede a chutná. Lucie
*protlaku