Pavlova – dort pro baletku

Pavlova

 

Příběh o vzniku tohoto úžasného dortu, který na počátku 20. století vytvořil šéfkuchař pro ruskou balerínu, jste už možná někde slyšeli. Avšak ten náš příběh určitě neznáte. Váže se k dnešnímu datu, kdy je sice svátek sv. Valentýna, ale já s mým muzikantem slavím své vlastní výročí, kdy mu pokaždé udělám tento křehký dortík. Když jsem mu ho připravovala poprvé, myslel si, že jsem ho pojmenovala po našem kamarádovi Pavlovi, který nás tenkrát spolu seznámil. I když to byla tenkrát Pavlova zásluha, že teď „peču“ s muzikantem, s úsměvem jsem mu vysvětlila, po kom se dortík opravdu jmenuje a jakou má historii.

Ingredience
4 kusy bílků (z velkých vajec)
230 g cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžičky bílého vinného octa

Krém
200 ml smetany ke šlehání 33%
100 g mascarpone
1 lžička cukru moučka

+ maliny, máta

Postup
Předehřeji troubu na 180 °C a připravím 2 plechy, které vyložím pečícím papírem.
Z bílků ušlehám pevný sníh, do kterého postupně zašlehávám cukr. Pak přimíchám škrob a úplně nakonec ocet. Vznikne hustá hmota, kterou za pomocí lžíce tvořím na plech hromádky. Uprostřed každé udělám obrácenou stranou lžíce lehkou prohlubeň, aby pak v dortíku hezky držel krém. Ihned vložím do trouby, snížím teplotu na 120 °C a suším 50 minut. Po uplynutí této doby troubu vypnu a jen malinko pootevřu dvířka (vložím do nich vařečku), takto nechám dortíky v troubě dojít, dokud v ní úplně nevychladnou. Umyji maliny, poté ušlehám smetanu, přidám mascarpone a lžičku cukru moučka. Krémem plním připravené korpusy, ozdobím malinami a mátou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Peťa 3.12.2016 at 15:57

    Pěkné večer Lucie,
    dneska jsem se pustila do tohoto dortíku :) Všichni si ho pochvalovali :) Dokonce i brácha, který nesní jen tak něco, ho do sebe hodil ? ? ? Ještě jsem zvládla cake pops na zítřejší oslavu, ke kterým ještě připeču Mandlovo-švestkový koláč ? O kuchařku už jsem napsala Ježíškovi ? ?
    Přeji pěkný adventní čas ?
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.12.2016 at 16:49

      Peti, moc Vás zdravím :-) Dovolte mi Vás nazvat tryskomyší 😀 Jste vážně úžasná! Dortíky Pavlova jsou opravdu dobré, chystám se je dělat na konci roku. Přeji, aby Vám Ježíšek nadělil vše, co si přejete a speciálně mou kuchařku. Krásný zbytek víkendu, Lucie.

  • Odpověď Olga 1.9.2018 at 15:11

    Dobrý den,

    chci se zeptat, jak dlouho dopředu se mohou dortíky naplnit a jak pak případně uchovat? Nebo to lze jen naplnit a v podstatě rovnou zkonzumovat? Asi zvhlnou, když by se naplnily dopředu a druhý den se podávaly?
    Díky moc

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.9.2018 at 19:17

      Milá Oli, píšete to dobře, naplněné takhle dopředu by navlhly. Chystám si je tak dvě hodinky před podáváním. Hezký zbytek víkendu, Lucie.

  • Odpověď Eva Porhanslova 17.6.2019 at 10:49

    Dobrý den,

    ráda bych se zeptala kolik kousků vyjde tak přibližně z jedné dávky?

    Moc děkuji za odpověď,

    Eva

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.6.2019 at 16:50

      Milá Evi, počítejte zhruba s deseti kousky, záleží na velikosti. Ať se povedou a chutnají. :) Hezké dny, Lucie.

    Napsat komentář: Olga Zrušit