Panna cotta s meruňkami

Meruňková Panna Cotta

Není tajemstvím, že Panna cotta patří mezi jeden z mých nejoblíbenějších nepečených dezertů. Dělávám ji po celý rok, ale teď v létě mi tento vychlazený dezert, chutná ještě více. Proto byla Panna cotta mou jasnou volbou při výběru receptu, který jsem chtěla připravit speciálně pro stránky blogerky.cz.
Panna cotta je úžasná v tom, že i když připravíte pokaždé stejný základ, dokáže být vždy jiná. Kombinace různých druhů ovoce z ní udělá neodolatelný a zároveň dokonalý dezert, který je radost servírovat.
Mimo jiné obsahuje mou oblíbenou vanilku, jejíž lusk můžete po vydlabání zrníček snadno použít k přípravě domácího vanilkového cukru.

Recept na něj už mám dělší dobu na blogu, ale jen pro připomenutí:
pokud máte jeden vanilkový lusk, tak ho vydlabaný vložte do sklenice a zasypete 250 gramy cukru (používám cukr krupici nebo třtinový cukr). Poté ještě cukr s luskem ve sklenici lehce promíchejte a uzavřete, přibližně za týden bude domácí vanilkový cukr hotový.

Ingredience (na 4 sklenice)

500 ml smetany ke šlehání (31 nebo 33%)
2 lžičky želatiny v prášku
2 vrchovaté lžíce cukru krupice
2 lžíce studené vody
1 vanilkový lusk

600 g meruněk
3 lžíce cukru krupice
1 zarovnaná lžička agaru

 

Postup

V misce rozmíchám želatinu s vodou a nechám ji nabobtnat. Do menšího hrnce naliji smetanu, přidám cukr a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku. Za stálého míchání přivedu k varu, poté malinko stáhnu příkon tepla, přidám želatinu a opět za stálého míchání vařím ještě 2 minutky, želatina musí být rozpuštěná. Poté nalévám do teplých sklenic, které jsem jen propláchla teplou vodou a vysušila. Ale pozor, sklenice už při nalévání musí být v šikmé poloze, aby se jejich druhá polovina nezašpinila. Já jsem je položila do obdélníkové zapékací mísy a opřela je o její hranu. V této v šikmé poloze nechám sklenice v míse zatuhnout v lednici asi 4 hodiny.
Meruňky začnu připravovat zhruba hodinu předtím, než budu z lednice vyndávat zatuhlou Panna cottu. Omyji je, vypeckuji a nakrájím na kousky. Vložím je do hrnce a zasypu cukrem. Za stálého míchání, zahřívám na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí. Poté odstavím z tepla, rozmixuji tyčovým mixérem a vmíchám agar. Rozmixované meruňky nechám vystydnout na pokojovou teplotu. Po čtyřech hodinách vyndám sklenice z lednice a přidám do nich meruňky, opět vrátím do lednice a Panna cottu v ní nechám ještě 2 hodiny vychladit.

 

Meruňková Panna Cotta

 

Meruňková Panna Cotta

 

Meruňková Panna Cotta

 

Meruňková Panna Cotta

 

Meruňková Panna Cota

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

10 Komentáře
  • Odpověď Jana 9.9.2015 at 18:41

    Tohle je překrásná mňamka :) Opravdu nádhera

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.9.2015 at 20:53

      Jani, moc děkuji za pochvalu. Jsem ráda, že se vám líbí. :-)

  • Odpověď Zuzka 7.10.2015 at 15:13

    Super nápad!! A šlo by to i ze zmraženého ovoce? Třeba rozehřát lesní ovoce s cukrem, nechat vystydnout a pak nalít do sklenice a nechat ztuhnout?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.10.2015 at 16:35

      Zuzko, úplně v pohodě, vyzkoušejte. :-) V zimě čerpám ze zásob v mrazáku a jde to. :-)

  • Odpověď Šárka 5.12.2015 at 11:01

    Lucinko,právě jsem udělala a dala jsem zmražené jahody :-) fotku Ti pak vložím na FC :-)

  • Odpověď Denisa 22.4.2017 at 16:54

    Luci, dnes jsem na oslavu připravila Panna cottu s ostružinami a díky Vám jsem byla za hvězdu? Moc děkuji za výborný nápad s tou nakloněnou sklenicí. Vypadá to fantasticky a luxusně. Díky moc, jste skvělá!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.4.2017 at 19:11

      Jéé, Denisko :-) Raduji se také a gratuluji k úspěchu. :-) Děkuji za chválu a přeji i další vydařené pečení. Lucie

  • Odpověď Jana 30.3.2019 at 20:36

    Je mozne necim nahradit agar?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.4.2019 at 17:30

      Jani, nahradit ho můžete želatinou. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Šárka 6.8.2019 at 8:50

    Dobrý den, je možné použít i plátkovou želatinu? Resp. kolika plátky bych ji měla na uvedené množství nahradit? Děkuji za odpověď, Šárka

  • Zanechte odpověď