Palačinky s jablky

Palačinky s jablky

Když chci doma klukům udělat radost, zlepšit náladu, zažehnat chmury nebo je jen odměnit za hezký obrázek, který mi tajně kreslí, stačí se na chviličku postavit k plotně a úspěch je zaručen. :) Když po několika minutách ucítí typickou vůni, běží dolů po schodech a křičí „palačinky“! Tohle mě nikdy nepřestane bavit a je to přesně to, na co budu za pár let s láskou vzpomínat. Oni je totiž neodmítnou nikdy, nikdy se to nestalo a podle reakcí zatím ani nehrozí, že by se to stát mělo. Doma jim je připravuji přibližně jednou za dva týdny (občas je střídám s lívanci, které milují úplně stejně …. zde ).
Já a můj muzikant je máme taky moc rádi … často se však stává, že na nás nezbyde ani jedna. :) Takže když je teď smažím, tak rovnou ze dvou dávek těsta a na dvou pánvičkách, abych ušetřila trochu času. Nejčastěji si je dáváme s ovocem nebo nějakou dobrou marmeládou. Třeba taková meruňková je na palačinky úplně skvělá.


Ingredience (na 15 ks palačinek)

150 g špaldové mouky (typ 630)
100 g hladké mouky
1 lžíce domácího vanilkového cukru
3 vejce
špetka soli
600 ml mléka
50 ml vody
máslo Ghí nebo řepkový olej na smažení
cukr moučka na poprášení

Na náplň

5 středních jablek
1/2 lžičky mleté skořice
2 hřebíčky
50 g másla
1 lžíce domácího vanilkového cukru
trochu citronové šťávy
hrst lehce nasekaných vlašských ořechů (na sucho opražených)

Postup

Těsto na palačinky připravím tak, že si do velké mísy naliji mléko, za stálého míchání přisypávám oba druhy mouky, přidám sůl, cukr, vejce (důkladně rozmíchám) a nakonec přidám vodu. Těsto nechám odpočinout 5 minut. Během této doby může lehce zhoustnout. Pokud se vám bude zdát hodně husté, můžete přidat trošičku vody nebo mléka.
Připravím si dvě pánve. Na každou dám kousek másla Ghí, případně trochu řepkového oleje, a nechám rozehřát. Poté tuk rozetřu po pánvičkách a mohu smažit. Během smažení rozetřu po pánvi olej či máslo ještě několikrát (vždy v opravdu malém množství) podle potřeby. Hotové palačinky skládám na talíř jednu na druhou.

Před podáváním si připravím náplň (touto dávkou naplníte 4 palačinky).
Jablka oloupu, zbavím jadřinců a nakrájím na kostky. V míse je zakapu citronovou šťávou, přidám cukr, skořici a vše společně promíchám. V hrnci rozehřeji máslo, přidám jablka a přihodím dva hřebíčky. Jablka takto nechám chviličku „dusit“. Záleží na druhu jablek, kolik v sobě mají šťávy a jak moc jsou tvrdé (musíte dát pozor, abyste z nich neměli kaši). Těm mým stačily 3 minuty a byla hotová. Odstraním hřebíčky a vmíchám do jablek opražené vlašské ořechy. Palačinky naplním, zavinu a zapráším moučkovým cukrem.

Výborné jsou i s jakoukoli marmeládou.

Palačinky s jablky

Palačinky s jablky

Palačinky s jablky

Palačinky s jablky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Tereza 30.1.2017 at 9:38

    Palačinky jsou už od dětství moje oblíbené jídlo, takže se mi při prohlížení fotek úplně sbíhají sliny :) Krásná inspirace!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 31.1.2017 at 13:59

      Milá Terezo, jsem ráda, že jsem Vás takto navnadila a že Vás fotky inspirovaly. Zdravím do Home for Emma. :-) Krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Zuzana 8.2.2017 at 18:47

    Jééé, mňam! Palačinky a lívance bysme doma mohli dělat pořád! A s jablíčky, mňam, skvělá inspirace na zimu. :)

    http://anesagill.blogspot.com

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.2.2017 at 16:16

      Zuzko, máme to stejně. :-) Zkuste i tyhle, věřím, že Vás nezklamou. Hezké dny, Lucie.

    Napsat komentář: Tereza Zrušit