Ořechový dort s jablky

Ořechový dort s jablky

Můj muzikant měl narozeniny, takže jsem mu jako každý rok chtěla upéct něco originálního … Dort s krémem jsem hned zavrhla, protože ten dělávám k příležitosti rodinných oslav docela často. A jelikož máme doma zásobu jablek a taky vlašských ořechů, rozhodla jsem se upéct jednoduchý dort právě s těmito ingrediencemi. Období je ideální k tomu, abych dort nějak speciálně nazdobila, a tak jsem hledala inspiraci na internetu. Pavučinka a pavoučci? Nic moc slavnostního, zato nadšení kluků bylo až dojemné. Jak málo stačí … i když tedy to, že je dort politý čokoládou, hrálo při jejich radosti taky velkou roli.
Ale aby to nebylo všechno dokonale snadné, s jednou překážkou jsem přece jen bojovala! Sehnat malé pavoučky v tomto období byl opravdu těžký úkol. Kluci mají ve svých sbírkách pouze větší potvory a ty se mi na dort zrovna moc nehodily. Takže jsem chodila, hledala, ptala se, pavouci však byli rozprodaní a nikde nebyli! Až se na mě z ničeho nic usmálo štěstí. V hračkářství jsem potkala milou paní, která zaslechla, co sháním. Řekla mi, že sleduje můj blog (a zřejmě taky viděla mou zoufalost) a nabídla se, že mi pomůže, protože zrovna takové pavoučky doma má, jelikož je nepoužila na kostým pro dceru do školky. Nevěřila jsem! A aby toho nebylo málo, bydlí nedaleko od nás, takže jsem pavouky našla odpoledne ve schránce. 😀 Zazvonil zvonec, pohádky je konec … a dort je na stole! 😀
A já jsem vděčná a tímto ji moc zdravím a děkuji!

 

Ingredience (dortová forma s odnímatelným dnem o průměru 24 cm)

100 g špaldové mouky
200 g hladké mouky
200 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
2 vejce pokojové teploty
250 ml rostlinného oleje
250 ml mléka
3 větší jablka (oloupaná a nastrouhaná na hrubo)
1 prášek do pečiva bez fosfátů
120 g vlašských ořechů (mletých)

máslo na vymazání formy a mouka na vysypání formy

3 lžíce meruňkové marmelády

130 g kvalitní čokolády
2 lžíce másla

královská glazura nebo bílá poleva

Postup

Troubu předehřeji na 180 °C, formu vymažu máslem a vysypu moukou. Oba druhy mouky smíchám s práškem do pečiva. Ve druhé míse vyšlehám vejce s vanilkovým cukrem i cukrem krupicovým, postupně přidávám olej a pak střídavě zašlehávám sypkou směs mouky a prášku do pečiva a mléko. Nakonec vmíchám nastrouhaná jablka a mleté ořechy. Těsto naliji do formy a peču 45-50 minut (doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou a zkoušet, zda je koláč upečený, pomocí špejle).
Po upečení nechám korpus vystydnout. Obrátím ho spodní částí nahoru, aby plocha, kterou budu polívat čokoládou, byla rovná. V polovině pak korpus vodorovně rozkrojím, jednu část pomažu meruňkovou marmeládou a položím na ni druhou část korpusu. Čokoládu rozpustím společně s máslem a připravím si bílou polevu nebo královskou glazuru (tu jsem použila na dort já, postupovala jsem podle návodu na obalu). Polevou nebo glazurou naplním jednorázový cukrářský sáček a ve špičce ustřihnu malou dírku.
Čokoládu rovnoměrně rozprostřu na dort a od prostředka tvořím spirálu pomocí glazury v cukrářském sáčku. Párátkem pak od prostředka směrem k okrajům udělám čáry. Dozdobím pavouky. :)

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď pěkně vypečený blog 7.11.2018 at 18:57

    Dobrý den, Andrejko, místo špaldové použijte hladkou mouku. Ať se povede a chutná. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď iva 10.11.2018 at 9:59

    Dobrý den, opět skvělý recept. Včera jsem upekla a do rána nezůstal ani kousek! Jste skvělá a moc děkuji za každý přidaný recept.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.11.2018 at 15:43

      Milá Ivko, ráda slyším, že i Vás si tento recept získal. :) Děkuji a přeji i další vydařené pečení. Lucie

  • Odpověď Tereza 13.11.2018 at 10:54

    Krásná práce :) jste úžasná :) rádo se stalo :) jsem ráda, že pavoučci našli svoji pavučinu :) krásný den Tereza

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.11.2018 at 17:00

      Děkuji, jsem ráda, že se líbí. :) Bez vaší pomoci … by to takhle vůbec nevypadalo. Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Jana 14.1.2019 at 15:17

    Dobrý deň,torta vyzerá úžasne a určite vyskúšam.Prosím Vás tá špaldová múka je myslená hladká?Ďakujem a prajem všetko dobré.Jana

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.1.2019 at 18:38

      Milá Jani, špaldová mouka hladká. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Míša 27.10.2021 at 7:56

    Dobrý den, Luci, včera vyzkouseno na dnesni Halloweenskou párty dcerky v MŠ a je výborný, pekla jsem tedy ve dvou formách, abych mela jistotu, ze se hezky propeče…je vláčný, nadýchany a prostě božský. Ten u nas zůstává i do budoucna jako jeden z top receptů. Díky a hezký podzim

  • Zanechte odpověď