Ořechovky – bulharské cukroví

Ořechovky

S mým muzikantem slavíme Vánoce dle českých tradic, ale nezapomínáme ani na některé bulharské tradice. Ať už v podobě zvyklostí či dobrého jídla. Velmi mě baví zkoušet bulharské recepty, které s cennými radami získávám od babičky mého muzikanta.
Dalším receptem, o který se s vámi podělím, jsou Orehovki (česky Ořechovky). Toto bulharské cukroví je velmi jednoduché na přípravu. Zvládnou ho i ti, kteří nemají s pečením velké zkušenosti nebo ti, kteří neradi cukroví pracně vykrajují a zdobí. Navíc je bez mouky a bílého cukru, takže i mé kamarádky dietářky si mohou o Vánocích pochutnávat na dobrém oříškovém cukroví.

 

Ingredience

240 g vlašských ořechů (lehce rozmixovaných)
1 bílek (pokojové teploty)
špetka soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu (popřípadě aroma)
1 zarovnaná lžička mleté skořice
3 lžíce třtinového cukru
půlky vlašských ořechů na ozdobu

Postup

Připravím si 2 velké plechy, které vyložím pečícím papírem. Troubu předehřeji na 170 °C. Bílek vyšlehám se špetkou soli do tuhého sněhu, pak už ručně vmíchám všechny ostatní ingredience – ořechy, vanilkovou esenci, mletou skořici a třtinový cukr. Ručně vytvářím malé bochánky, které jsou vysoké zhruba jeden centimetr. Pokládám je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech a na každý bochánek položím půlku vlašského oříšku, malinko přitlačím (ale opravdu jen lehce). Peču přibližně 10 minut nebo dokud nejsou pevné. Z této dávky mám 40 ks Ořechovek.

 

Ořechovky

Ořechovky

Ořechovky

Ořechovky

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

27 Komentáře
  • Odpověď Kamila Skoutajanová 6.12.2015 at 16:13

    Super, upeču své bulharské babičce! Díky moc za bulharskou inspiraci.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.12.2015 at 14:17

      Kami, rádo se stalo. :-) Lucie

  • Odpověď Efča 13.12.2015 at 18:18

    ahoj, su squeleee !!!! dakujem za recept <3

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.12.2015 at 19:13

      Ahoj Evi, tak to mám radost. :-) Lucie

  • Odpověď Katerina 10.12.2016 at 15:21

    tak je mám v troubě, ale uplácat bochánky byla jedna velká tragédie 😀 hmota se hrozně sypala…dle instrukcí jsem ořechy rozmixovala tak nějak na středně hrubo…
    a hrudky mi vůbec nešli uplácat, když koukám na vaše výsledné ořechovky, asi jsem měla rozmixovat ještě více, jinak nevím, v čem jiném by mohla být chyba…ale něco z toho snad bude :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.12.2016 at 9:24

      Milá Kači, tak to mě mrzí, ale doufám, že z toho nakonec něco bylo a na výslednou chuť to nemělo žádný vliv. :-) Ono záleží na tom, jak veliké je vejce a bílek v něm. Problém může být i v ořechách, že nepustí do těsta dostatek oleje. Jinak mě už nic nenapadá. Každopádně děkuji za komentář a přeji hezkou adventní neděli, Lucie.

  • Odpověď Markét 11.12.2016 at 16:18

    Škoda, že jsem si nepřečetla reakce dřív. Taktéž jsem podle receptu lehce ořechy rozmixovala, ale vůbec z toho nešly vytvořit bochánky, všechny letělo do koše, škoda peněz… :-(
    Teď když se dívám na výslednou fotku, ořechy jsou nejspíše rozmixované skoro na jemno, že? Podle mě v tom vězí ten problém…

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.12.2016 at 16:34

      Milá Markét, to mě mrzí. Ořechy nemixuju úplně na jemno, ve směsi jsou jemné, ale také silnější kousky. Je těžké popsat, jak lehce je mixuji. Výsledek vidíte právě na fotkách. Opravdu mě to mrzí. Loni peklo Ořechovky takové množství čtenářů a měly u nich velký úspěch. Věřím, že se pečení příště povede dle Vašich představ. Lucie

      • Odpověď Zdeňka Malá 13.12.2017 at 19:30

        Moc děkuji za recept. Dělalo se to suprově

        • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2017 at 14:52

          Milá Zdeni, moc děkuji za zpětnou vazbu a přeji pohodový adventní čas, Lucie.

  • Odpověď Jitka 13.12.2016 at 15:37

    Luci, původně jsem do Bulharek nechtěla jít, protože už mám napečeného dost. Dnes jsem si ale přečetla lehce negativní reakce k tomuto cukroví, tak jsem si řekla, že to musím zkusit :). Jestli budou chutnat tak, jak voní, moc se těším. Je pravda, že to v míse vypadalo všelijak, tak jsem si řekla jejda, ale stačilo hmotu pevněji potiskat v dalni a nebyl problém. Ořechy jsem měla tak, jak píšete – lehce rozmixované, byly tam i větší kousky. Jediný zádrhel byl v tom, že mi z té dávkay vyšlo 27 kousků :), budu muset udělat ještě jednu dávku. Dostat velikost do ruk a nebude to mít chybu…a to jsem ještě nedodala, že vypadá báječně :).

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2016 at 11:42

      Milá Jitko, jsem ráda, že jste se do nich nakonec pustila. :-) Loni jsem neměla jedinou negativní zprávu či komentář na tohle cukroví a to ho peklo opravdu hodně čtenářek (recept vyšel dokonce v novinách i časopise). Já je miluju, v pátek se na ně chystám.:-) Přeji ať se daří i další pečení, krásný adventní čas, Lucie.

  • Odpověď Renata 19.12.2016 at 17:34

    Jsou skvělé! Dnes jsem je pekla a jsou fakt úžasné, dokonce vypadají podobně jako u Vás na fotce :) Díky za recept!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.12.2016 at 21:49

      Milá Reni, to je paráda, to ráda slyším. :-) Děkuji za komentář a přeji krásný předvánoční čas. Lucie

  • Odpověď Renata 21.12.2016 at 22:02

    Lucko diky za inspiraci, Ja na orechovky malem zapomela. Zustali mi bilky a nahodou jsem narazila na Vas blog. I kdyz jsem us o nem vedela od me kamaradky, ta uci v Kambodzi. Orechovky se vydarili, trochu jsem improvizovala, ale jsem spokojena. Ja s nimi sveho taky bulkarskeho “ muzikanta“ nepotesim, ale zbytek rodiny ano. Ten radeji treba moji lutenicu. Sladke on nemusi. Hezke Vanoce.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.12.2016 at 18:10

      Milá Reni, moc hezkým způsobem jste se dozvěděla o mém blogu, to mě potěšilo. :-) Ořechovky jsou výborné a Lutěnica jakbysmet. :-) Štastný nový rok!!! Lucie

  • Odpověď Helena 12.12.2017 at 19:27

    Lucko,děkuji,krásně se mi povedly,ořechy jsem měla už všechny pomleté,ale ubec to nevasilo,nejdříve jsem spojila šechny suroviny na hmotu a bakonec jsem vmíchala lehce sníh, šlo to krásně tvarovat…..

  • Odpověď Markéta 15.12.2018 at 14:18

    Dobry den Lucie. Jsem velka fanynka Tveho krasneho blogu. Dnes jsem upekla Orechovky s Ceskym „nadechem“. Nemela jsem po ruce vanilkovy extrakt ani aroma, tak jsem tam supla velkou lzici Tuzemaku :-) . Smes se povedla krasne a hezky se s ni pracovalo. Z davky mne vyslo 28 kousku. Mozna to bude tim, ze jsou orechy letos nejake vetsi. Tak jsem bochanky musela udelat vetsi, aby se mi tam ten orech vlezl. :-) Jenom se obavam, ze se orechovky Vanoc nedockaji. Jsou vyborne!!!!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.12.2018 at 18:34

      Milá Markét, děkuji za komentář, jsem ráda, že se povedly. :-) Krásné Vánoce, Lucie.

  • Odpověď Lucie 10.12.2019 at 18:21

    Dobrý den, jen bych se chtěla zeptat jestli se dá místo třtinového cukru dát bílý cukr? Třtinoví doma nemám… Lucie

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.12.2019 at 11:21

      Dobrý den, Luci, klidně můžete. :) Ať se povedou a chutnají. Hezké adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Dagmar 14.12.2020 at 10:27

    Dobry den, prave jsem je upekla a proste bomba. S testem se krasne pracuje. Nepouzivam vanilkovy extrakt, nemam to rada, misto toho sem dala esencialni olej pomeranc. Delala jsem velikost podle vas a mam jich 40ks z dvojite davky?. Vypadaji krasne a jsou opravdu vyborne

    • Odpověď pěkně vypečený blog 17.12.2020 at 20:12

      Milá Dášo, děkuji za zpětnou vazbu. Jsem ráda, že chutnají a jsou dle Vašich představ. :) Klidné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Simona 18.12.2020 at 21:46

    Dnes jsem je vyzkoušela. Hotové úžasně rychle, krásně drží tvar a kdybych je dělala o malinko menší bude jich 40, takhle jich je jen 35 ?. Jsou výborné. Recept zařadím do seznamu cukroví i na další roky.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.12.2020 at 13:46

      To se hezky čte, mám z toho radost. Děkuji a přeji krásné Vánoce, Lucie.

  • Odpověď Stáňa 19.12.2020 at 13:49

    Moc děkuji za super recept, peklo se snadno a jsou moc dobré. Zařazuji mezi své TOP.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.12.2020 at 10:36

      Mám radost! Moc Vám děkuji a přeji krásné Vánoce, Lucie.

    Napsat komentář: Markét Zrušit