Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

V lednici máme několik sklenic nalouskaných vlašských ořechů, které jsem před jejich skladováním vysušila a opražila na sucho na pánvi. Takhle mi vždycky vydrží do další sezony. Postupně je pak odebírám na koláče, štrúdly nebo jen tak na mlsání …
Tuhle ořechovou bábovku jsem pekla poprvé, maminka mi po telefonu nadiktovala recept a poprosila o vzoreček, až bude upečená. Prý z ní budeme nadšeni … Recept měla uložený někde v šuplíku a sama se k němu dlouho nedostala. Tušila jsem, že bude dobrá, ale že až tak moc? 😀
Díky ořechům je bábovka dokonale vláčná. Zařazuji si ji do sekce nejoblíbenějších a doporučuji všem.

 

Ingredience (hrnek o objemu 250 ml)

3 hrnky hladké mouky
1 a 1/2 hrnku cukru krupice
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 lžíce domácího vanilkového cukru
2 vejce pokojové teploty
1 hrnek oleje
2 hrnky mléka
1 a 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
+ 1 polévková lžíce meruňkové marmelády
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 175 °C a formu na bábovku vymažu kouskem másla a vysypu moukou.
Ve větší míse vyšlehám oba druhy cukru společně s vejci, postupně pak přilévám olej a mléko. Nakonec přidávám po třetinách mouku, kterou jsem smíchala s práškem do pečiva. Poté vmíchám do těsta meruňkovou marmeládu a nakonec ořechy.
Těsto naliji do formy a peču 90 minut. Přibližně po 45 minutách pečení přikrývám bábovku alobalem, aby se nespálila. Při pečení doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
Bábovku nechám ve formě trochu vystydnou a poté ji vyklopím na talíř. Když vystydne úplně, zapráším ji moučkovým cukrem.

 

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Dana 5.11.2017 at 16:21

    Je to bomba, naprosto úžasná chuť. Díky za recept, nemohu než doporučit.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.11.2017 at 9:50

      Milá Dano, moc děkuji za zpětnou vazbu. :) Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď