V lednici máme několik sklenic nalouskaných vlašských ořechů, které jsem před jejich skladováním vysušila a opražila na sucho na pánvi. Takhle mi vždycky vydrží do další sezony. Postupně je pak odebírám na koláče, štrúdly nebo jen tak na mlsání …
Tuhle ořechovou bábovku jsem pekla poprvé, maminka mi po telefonu nadiktovala recept a poprosila o vzoreček, až bude upečená. Prý z ní budeme nadšeni … Recept měla uložený někde v šuplíku a sama se k němu dlouho nedostala. Tušila jsem, že bude dobrá, ale že až tak moc? 😀
Díky ořechům je bábovka dokonale vláčná. Zařazuji si ji do sekce nejoblíbenějších a doporučuji všem.
Ingredience (hrnek o objemu 250 ml)
3 hrnky hladké mouky
1 a 1/2 hrnku cukru krupice
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 lžíce domácího vanilkového cukru
2 vejce pokojové teploty
1 hrnek oleje
2 hrnky mléka
1 a 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
+ 1 polévková lžíce meruňkové marmelády
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
Postup
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 175 °C a formu na bábovku vymažu kouskem másla a vysypu moukou.
Ve větší míse vyšlehám oba druhy cukru společně s vejci, postupně pak přilévám olej a mléko. Nakonec přidávám po třetinách mouku, kterou jsem smíchala s práškem do pečiva. Poté vmíchám do těsta meruňkovou marmeládu a nakonec ořechy.
Těsto naliji do formy a peču 90 minut. Přibližně po 45 minutách pečení přikrývám bábovku alobalem, aby se nespálila. Při pečení doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
Bábovku nechám ve formě trochu vystydnou a poté ji vyklopím na talíř. Když vystydne úplně, zapráším ji moučkovým cukrem.
19 Komentáře
Je to bomba, naprosto úžasná chuť. Díky za recept, nemohu než doporučit.
Milá Dano, moc děkuji za zpětnou vazbu.
Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.
Také se musím přidat s chválou. Pekla jsem se svou dcerou a sezobali jsme ji do druhého dne.
Dobrý den, děkuji za super recept, naprosto výborná bábovka!
Dobrý den, Marti, jsem ráda, že Vám recept vyhovuje a bábovka chutná.
Hezké dny, Lucie.
Dobrý den paní Lucie, tak tentokrát se mi Váš recept nepovedl
Použila jsem špaldovou hladkou mouku, která má velmi podobnou savost jako pšeničná hladká mouka. 3 hrnky mouky (cca 400 dkg) mi přišlo dost. Peču podle jednoho receptu bábovku jen z 150 dkg a stačí to. Řekla jsem si, že to tedy zkusím a uvidím. Těsto bylo řídké. Jak ho bylo hodně, tak jsem kromě klasické formy použila ještě 2 malé. Pekla jsem je i tak hodně dlouho… Bábovka mi přišla dost mastná. Bohužel mi tím pádem ani moc nechutnala.
Dobrý den, pekla jsem jí včera a moc se povedla. Dělala jsem jí z 1 a půl hrnku hladký mouky, 1 hrnku hladký špaldový mouky a půl hrnku hladký kokosový mouky. Dala jsem jen 1hrnek třtinového cukru. A je to mňamka
Také musím recept pochválit! Bábovka je výborná! Místo klasického mléka jsem použila rostlinné vanilkové rýžové, kvůli alergii na mléčnou bilkovinu, bála jsem se, co to udělá a naštěstí se povedla a my si šmakovali ?
Děkuji za zpětnou vazbu, jsem ráda, že jste spokojená. Hezké dny, Lucie.
Dobry den, prave je v troube, jsem na ni zvedava, zatim krasne voni. Dekuji za recept!
☺️?
Dobrý den, děkuji za zprávu.
Pevně doufám, že chutnala stejně, jako chutná nám.
Hezké dny, Lucie
Už se peče.?
Chtěla bych se zeptat, jestli by šla použít i jiná marmeláda… meruňkovou doma moc nevedeme ?
Dobrý den, v tom případě můžete použít marmeládu dle chuti.
Hezké dny, Lucie.
Nejlepší bábovka, co jsem kdy vyzkoušela, i tatínek, který nerad dusivky, uznale pokyvoval.
Milá Peti, Váš tatínek mi vykouzlil úsměv na tváři. Mám radost, že mu chtnala.
Děkuji za hezkou zprávu a přeji klidné dny, Lucie.
Bábovka je výborná, jen je těsta na klasickou formu hrozně moc
Můžu se zeptat, jak velkou formu používáte? Mám doma tři formy z různých obchodů v podobných velikostech a na takové množství těsta bych použila všechny tři 😀
Dobrý den, Hani, tahle dávka je opravdu velká. Přímo na tady tu bábovku používám formu, která má průměr 25 cm a vysoká je téměř 12 cm. Je to taková ta klasická skleněná forma Simax.
Klidné dny, Lucie.