Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

V lednici máme několik sklenic nalouskaných vlašských ořechů, které jsem před jejich skladováním vysušila a opražila na sucho na pánvi. Takhle mi vždycky vydrží do další sezony. Postupně je pak odebírám na koláče, štrúdly nebo jen tak na mlsání …
Tuhle ořechovou bábovku jsem pekla poprvé, maminka mi po telefonu nadiktovala recept a poprosila o vzoreček, až bude upečená. Prý z ní budeme nadšeni … Recept měla uložený někde v šuplíku a sama se k němu dlouho nedostala. Tušila jsem, že bude dobrá, ale že až tak moc? 😀
Díky ořechům je bábovka dokonale vláčná. Zařazuji si ji do sekce nejoblíbenějších a doporučuji všem.

 

Ingredience (hrnek o objemu 250 ml)

3 hrnky hladké mouky
1 a 1/2 hrnku cukru krupice
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 lžíce domácího vanilkového cukru
2 vejce pokojové teploty
1 hrnek oleje
2 hrnky mléka
1 a 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
+ 1 polévková lžíce meruňkové marmelády
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 175 °C a formu na bábovku vymažu kouskem másla a vysypu moukou.
Ve větší míse vyšlehám oba druhy cukru společně s vejci, postupně pak přilévám olej a mléko. Nakonec přidávám po třetinách mouku, kterou jsem smíchala s práškem do pečiva. Poté vmíchám do těsta meruňkovou marmeládu a nakonec ořechy.
Těsto naliji do formy a peču 90 minut. Přibližně po 45 minutách pečení přikrývám bábovku alobalem, aby se nespálila. Při pečení doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
Bábovku nechám ve formě trochu vystydnou a poté ji vyklopím na talíř. Když vystydne úplně, zapráším ji moučkovým cukrem.

 

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

11 Komentáře
  • Odpověď Dana 5.11.2017 at 16:21

    Je to bomba, naprosto úžasná chuť. Díky za recept, nemohu než doporučit.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.11.2017 at 9:50

      Milá Dano, moc děkuji za zpětnou vazbu. :) Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Eliška 22.1.2018 at 13:06

    Také se musím přidat s chválou. Pekla jsem se svou dcerou a sezobali jsme ji do druhého dne.

  • Odpověď Martina Stará 19.8.2018 at 0:48

    Dobrý den, děkuji za super recept, naprosto výborná bábovka! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.8.2018 at 15:42

      Dobrý den, Marti, jsem ráda, že Vám recept vyhovuje a bábovka chutná. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Romana 12.11.2018 at 7:00

    Dobrý den paní Lucie, tak tentokrát se mi Váš recept nepovedl :( Použila jsem špaldovou hladkou mouku, která má velmi podobnou savost jako pšeničná hladká mouka. 3 hrnky mouky (cca 400 dkg) mi přišlo dost. Peču podle jednoho receptu bábovku jen z 150 dkg a stačí to. Řekla jsem si, že to tedy zkusím a uvidím. Těsto bylo řídké. Jak ho bylo hodně, tak jsem kromě klasické formy použila ještě 2 malé. Pekla jsem je i tak hodně dlouho… Bábovka mi přišla dost mastná. Bohužel mi tím pádem ani moc nechutnala.

  • Odpověď Kamila 21.1.2019 at 13:42

    Dobrý den, pekla jsem jí včera a moc se povedla. Dělala jsem jí z 1 a půl hrnku hladký mouky, 1 hrnku hladký špaldový mouky a půl hrnku hladký kokosový mouky. Dala jsem jen 1hrnek třtinového cukru. A je to mňamka :)

  • Odpověď Michaela 13.2.2019 at 16:10

    Také musím recept pochválit! Bábovka je výborná! Místo klasického mléka jsem použila rostlinné vanilkové rýžové, kvůli alergii na mléčnou bilkovinu, bála jsem se, co to udělá a naštěstí se povedla a my si šmakovali 😚

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.2.2019 at 13:05

      Děkuji za zpětnou vazbu, jsem ráda, že jste spokojená. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Pavlina 24.1.2020 at 19:16

    Dobry den, prave je v troube, jsem na ni zvedava, zatim krasne voni. Dekuji za recept!
    ☺️👍

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.1.2020 at 10:43

      Dobrý den, děkuji za zprávu. :) Pevně doufám, že chutnala stejně, jako chutná nám. :) Hezké dny, Lucie

    Zanechte odpověď