Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

V lednici máme několik sklenic nalouskaných vlašských ořechů, které jsem před jejich skladováním vysušila a opražila na sucho na pánvi. Takhle mi vždycky vydrží do další sezony. Postupně je pak odebírám na koláče, štrúdly nebo jen tak na mlsání …
Tuhle ořechovou bábovku jsem pekla poprvé, maminka mi po telefonu nadiktovala recept a poprosila o vzoreček, až bude upečená. Prý z ní budeme nadšeni … Recept měla uložený někde v šuplíku a sama se k němu dlouho nedostala. Tušila jsem, že bude dobrá, ale že až tak moc? 😀
Díky ořechům je bábovka dokonale vláčná. Zařazuji si ji do sekce nejoblíbenějších a doporučuji všem.

 

Ingredience (hrnek o objemu 250 ml)

3 hrnky hladké mouky
1 a 1/2 hrnku cukru krupice
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 lžíce domácího vanilkového cukru
2 vejce pokojové teploty
1 hrnek oleje
2 hrnky mléka
1 a 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
+ 1 polévková lžíce meruňkové marmelády
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 175 °C a formu na bábovku vymažu kouskem másla a vysypu moukou.
Ve větší míse vyšlehám oba druhy cukru společně s vejci, postupně pak přilévám olej a mléko. Nakonec přidávám po třetinách mouku, kterou jsem smíchala s práškem do pečiva. Poté vmíchám do těsta meruňkovou marmeládu a nakonec ořechy.
Těsto naliji do formy a peču 90 minut. Přibližně po 45 minutách pečení přikrývám bábovku alobalem, aby se nespálila. Při pečení doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
Bábovku nechám ve formě trochu vystydnou a poté ji vyklopím na talíř. Když vystydne úplně, zapráším ji moučkovým cukrem.

 

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď