Obrácený švestkový koláč

Obrácený švestkový koláč

Taky máte tak rádi švestkové koláče, povidla, knedlíky, buchty na plech … ? Kdyby se u nás švestky rodily celý rok, dávali bychom si je s klukama pořád a do všeho. Mimo sezonu se hold musíme spokojit s kompotem od maminky, se sušenými či nějakou tou zamrazenou zásobou.
Minulý týden jsem zamrazila zatím jeden sáček, ale je to prostě málo … každopádně bych potřebovala nafukovací mrazničku, protože mám v plánu do ní přidat ještě několik litrů borůvek, ostružiny a nastrouhané cukety do polévek. 😀 Znáte to … aby bylo na zimu všeho dost! Vím, že dneska většinou všechno seženu v obchodech, ale mám ráda své jisté, alespoň na několik měsíců … A až dostaneme v zimě chuť na tenhle skvělý koláč, bude na stole raz dva. Je jednoduchý, skvělý, vláčný (taková ta mokrá buchta :-D) a vydrží druhý i třetí den jako právě upečený, pokud tedy vydrží. 😀 Doporučuji!!!


Ingredience (rozevírací forma o průměru 20 cm, s odnímatelným dnem)

Na karamel

80 ml vody
180 g třtinového cukru

Na piškot

160 g hladké mouky
120 g másla pokojové teploty + kousek másla na vymazání formy
150 g cukru krupice
2 vrchovaté polévkové lžíce zakysané smetany
2 vejce pokojové teploty
1/2 lžičky vanilkového extraktu
kůra z 1/2 citronu + pár kapek citronové šťávy
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
350 g rozpůlených švestek

máta na ozdobu

Postup

Do menšího hrnce dám cukr společně s vodou a nechám ho na středním plameni rozpustit. Trvá to několik minut (přibližně 5-7). POZOR! Nemíchat! Karamel je hotový, když se voda odpaří. Má zlatohnědou bravu a příjemnou vůni.
Mezitím vymažu formu máslem, pokladu do ní švestky řeznou stranou dolů a zaliji připraveným karamelem.
Horkovzdušnou elektrickou troubu předehřeji na 170 °C. Máslo vyšlehám společně s cukrem do nadýchané pěny a do pěny zašlehám vejce – jedno po druhém. Přidám smetanu, vanilkový extrakt, citronovou kůru a šťávu. Mouku smíchám s kypřícím práškem a solí. Postupně ji ručně zapracuji do máslové směsi. Těsto rovnoměrně rozprostřu na švestky a peču 40 minut.

Po upečení nechám ve formě malinko vystydnout, poté na ni položím talíř a i s formou překlopím. Uvolním odnímatelnou část a ještě odstraním i spodní část formy.

TIP: Pokud vaše forma dokonale netěsní, doporučuji upéct koláč v jiné pevné nepřilnavé formě a po upečení koláč jednoduše vyklopit na talíř.

 

Obrácený švestkový koláč

Obrácený švestkový koláč

Obrácený švestkový koláč

Obrácený švestkový koláč

Obrácený švestkový koláč

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

31 Komentáře
  • Odpověď Aneta 24.7.2016 at 20:25

    Dobry vecer, skvely recept, diky, zitra jdu na nej! :-) Mam dotaz, muzu nahradit cukr na piskot medem a hladkou mouku treba spaldovou?!

    Dekuju!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.7.2016 at 7:11

      Milá Anet, takhle jsem tento koláč zatím nekombinovala. Ale můžete být první a dát mi vědět, jak se povedl. 😀 Špaldová mouka by neměla být problém a med (popřípadě třtinový cukr) můžete použít také. Mějte příjemný den, L.

  • Odpověď Dita Bilikova 30.7.2016 at 19:24

    Dobry den, recept jsem dnes vyzkousela, jen jsem pouzila tmave svestky a normalni smetanu namisto zakysane smetany a vysledek je i tak vynikajici! Kolac je velmi chutny, testo prekvapive vlacne. Dekuji ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.7.2016 at 20:33

      Milá Dito, děkuji za komentář, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. :-) Přeji příjemné letní dny, Lucie.

  • Odpověď Illona Machova 10.8.2016 at 15:32

    Dobry den, nevim jak je to mozne, ale ten kolac se mi vubec nepovedl. Kdyz pominu nesnaze, ktere me provazely uz od zacatku, coz muze byt zpusobeno mnou jakozto nezkusenou kucharkou, tak je v receptu uplne enormni mnozstvi cukru. Opravdu je kolac preslazeny a nedobry.
    Priste se snad povede neco jineho.
    IM

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.8.2016 at 18:14

      Milá Illono, tyhle komentáře mě vždy malinko rozesmutní, ale samozřejmě chápu, když někomu něco nechutná. Mrzí mě, že Vaše práce s koláčem a následný výsledek nedopadl dle Vašich představ. Pravdou je, že v koláči je vážně hodně cukru … hlavně díky karamelu, který mu, dle mého názoru, dodává tu správnou chuť. Navíc, když jsou švestky kyselé, tak je to vážně moc povedený koláč. Zatím jsem tedy četla a dostávala pouze pozitivní ohlasy a fotografie. Všem, kdo ho připravovali se povedl a chutnal (dokonce i jedné babičce, která sladké nejí :-D). Pokud se Vám některé recepty na koláče a dezerty zdají moc přeslazené, tak doporučuji upravit množství cukru, sladit medem nebo nějakým sirupem. Přeji vydařené pečení a příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Illona Machová 10.8.2016 at 20:12

    Jste moc mila, děkuji. Ve Vašem podání by koláč byl jiste úžasný. :-) Já budu muset ještě trochu trénovat. Pěkný večer. IM

  • Odpověď Eva 22.8.2016 at 13:23

    Luci, zkoušela jsem koláč a je vynikající! Nemáte zkušenost s jiným ovocem? (jablka, hrušky…?) Děkuji za inspiraci! Eva

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.8.2016 at 14:50

      Milá Evi, děkuji, jsem ráda, že jste spokojená. :-) Zatím jsem jiné ovoce nezkoušela, vždy použiji švetsky nebo blumy. Ale není to vůbec špatný nápad. :-) Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Mary 23.8.2016 at 13:29

    Koláčik sa perfektne vydaril a úžasné chutil aj na druhý deň bol vyborny :-)

    No ale počas pečenia mi vytekala slivkova stáva z formy a pripiekla sa :-/. o zábavu som mala potom postarane …

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.8.2016 at 15:17

      Milá Mary, tak to je paráda! :-) Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. S tou připálenou švestkovou šťávou mě to mrzí … je mi jasné, že to pak byl zážitek. Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Aneta Knapekova 27.8.2016 at 16:10

    Koláč se povedl,je opravdu výborný!Super jste skvělá.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.8.2016 at 19:25

      Milá Anet, děkuji za komentář. Udělal mi radost, těší mě, že jste s receptem spokojená. :-) Lucie

  • Odpověď Miša 27.8.2016 at 20:32

    Dobrý den,
    tak jsem se do koláče pustila, ale té šťávy tam bylo prostě strašně moc. Nejenom že mi tuna vytekla do trouby,
    😀 ale i když jsem potom uvolňovala okraje tak ještě vytekl zbytek. Vy máte ten korpus úplně čistý, ale už při pečení to bublalo i nahoře takže je to od toho karamelu celé. Tak nevím, poměr jsem udělala dle receptu. :-) Neměla se ta voda nechat víc vyvařit – zkaramelizovat, opravdu se měl cukr jen rozpustit?
    Zdravím
    Míša

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.8.2016 at 6:50

      Milá Míšo, moc se omlouvám za špatnou srozumitelnost receptu. V popisu mám napsaný KARAMEL a taky to, že se dělá několik minut, cukr se za těch přibližně 5-7 minut rozpustí, voda odpaří a vytvoří se tak hustý a zlatavý karamel. Mělo mě napadnout, že ho někdo bude dělat prvně a třeba netuší, jak má jeho konzistence vypadat. V příspěvku to raději dopíšu srozumitelněji. Je škoda, když se pak kvůli takové drobnosti koláč nepovede. Ještě jednou se omlouvám. Přeji další vydařené pečení a pěkný zbytek léta, Lucie.

      • Odpověď Misa 28.8.2016 at 21:20

        Ahaaa, čili to znamená necháme zkaramelizovat. Tak super, ja si prave říkala jestli ten karamel ma dojit až pecenim, když píšete jen necháme rozpustit cukr. Ale víte co, na chuti i vzhledu to vlastne nemělo moc vliv. Jen z boku nebyl tak čistý jako ten váš, ale jinak byl uplne stejný. Zmizel během par hodin, zítra upecu druhy, ale tentokrat určitě radeji v uzavřené formě. ? Každopádně dekuji za dovysvetleni a přeji hezky vecer. ?

        • Odpověď pěkně vypečený blog 29.8.2016 at 13:22

          Míšo, ještě jednou se omlouvám … takové jedno opomenuté slůvko a co to dovede. Tak přeji, ať je tentokrát koláč nejen dobrý, ale i nejkrásnější. 😀 Mějte se moc fajn, Lucie. :-)

          • Miša 29.8.2016 at 16:27

            Šmarjá, pořád se neomlouvejte, jste skvělá! :-) Určitě vyzkouším další dobroty. :-)

  • Odpověď Pavla 31.8.2016 at 13:30

    Koláč jsem upekla, už je pochválený i snědený. Moc nám chutnal, prý ho mám zařadit do repertoáru :-) Děkuji za recept a přeji hezký den.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 31.8.2016 at 15:14

      Milá Pavli, tak to mám opravdu radost. :-) Zítra se ho taky chystám znovu péci. Děkuji za komentář a přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Denisa 16.8.2017 at 12:44

    Luci, dnes jsem vyzkoušela s mirabelkami a paráda. Už mám koupené blumy, takže o příštím koláči mám jasno? děkuji!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.8.2017 at 14:50

      Milá Denčo, to je paráda, tenhle koláč patří mezi mé velké oblíbence. Jsem ráda, že si získal i Tebe. Děkuji taky a ať to krásně peče. :-) Lucie

  • Odpověď Nikol 8.10.2017 at 21:02

    Dobrý den, Lucie,
    obrácený koláč jsem měla v merku hodně dlouho, dnes jsem viděla v obchodě švestky a bylo rozhodnuto.
    Nutno dodat, že jsem ten typ, který peče jednoduché recepty a nejradši má ty, kdy se ingredience smíchají dohromady, posypou ovocem a drobenkou a dají se péct.
    Takže problém nastal hned při karamelu – pořád se mi zdál řídký, až mi z něj vznikla tuhá hmota 😉 Takže jsem začala nanovo, druhý se mi (asi) povedl. Při pečení vytékal z formy, ale tu příště nahradím formou uzavřenou. A poslední kiks nastal na konci, když jsem ho zřejmě nenechala dostatečně vystydnout a vyklopila ho dřív – dost se potrhal a nedrží v kupě. Takže vzhled není ani na fotku, nicméně chuťově je TOP a příště už to bude určitě lepší :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.10.2017 at 12:14

      Milá Nikol, s obráceným koláčem je to občas „veselé“ … věřím, že už první zádrhel může nastat při přípravě karamelu (párkrát jsem z něj díky své nepozornosti udělala hořkou nepoživatelnou hmotu). Co se týká formy, tak doporučuji i v příspěvku dokonale těsnící, jinak karamel zbytečně vytéká, špatně se pak umývá trouba nebo plech a věřte, že čím více je ho v koláči, tím lépe koláč chutná. :-) Když příště necháte koláč vychladit, tak určitě bude držet pohromadě a bude se na něj i hezky koukat. Držím palce při dalším pečení a kdyby cokoliv, tak se ozvěte. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Radka 26.8.2018 at 12:47

    Koláč je výborný, díky za recept! Zkoušela jsem i s kyselejšími jablky a také skvělý! K těm výtkám ohledně množství cukru – jsem zvyklá automaticky upravovat množství, ale ten karamel bych nerada vynechávala. Takže karamel jsem udělala dle receptu a do těsta cukru jen půl. Příště zkusím vynechat v těstě úplně. Záleží na chuti každého a sladkosti ovoce. Rozhodně bych nenazývala koláč nedobrým 😉 Rychlý a na pohled efektní. Bohužel kolid dní vydrží „mokrý“ se mi zatím zjistit nepodařilo 😀 Mějte se hezky!

    • Odpověď Radka 26.8.2018 at 13:42

      P.S. zkuste švestky lehce poprášit skořicí, je to takový malý upgrade 😉

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.9.2018 at 8:07

      Milá Radko, děkuji za komentář. :) Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Já tento koláč zbožňuju! Vyzkouším i s jablky, děkuji za tip. :) Hezký víkend, Lucie.

  • Odpověď Zuzka 29.8.2018 at 19:51

    Dobrý večer, tak jsem dnes pekla a říkala jsem to do bábovkové formy a použila špaldovou mouku a výsledek mne velmi překvapil. Super koláč / bábovka.
    Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.9.2018 at 8:03

      Mila Zuzi, děkuji, jsem ráda, že jste spokojená, a že koláč chutnal. :) Hezký víkend, Lucie.

  • Odpověď Kristýna Šejdová 9.9.2018 at 10:24

    Hezky den paní Lucie, dnes jsem pekla Váš obrácený svestkovy koláč. Je naprosto úžasný a mám co dělat abych ho nesnedla cely sama?? moc díky za Vaše krasne recepty a inspirativní fotky. Hezky zbytek neděle. Kristýna

  • Napsat komentář: Eva Zrušit