Nepečený cheesecake s granátovým jablkem

cheesecake s granátovým jablkem

Po delší době jsem se rozhodla udělat cheesecake (naposledy jsem ho připravovala někdy v létě). Vlastně jsem k tomu byla mým muzikantem nepřímo donucena. 😀 Z nákupu mi přinesl granátová jablka a řekl, ať s nimi něco vymyslím … třeba něco nepečeného. V první chvíli mě napadalo, že mu z legrace jablka jen tak očistím, naservíruji zrníčka a budu mít splněno. 😀 Ale tušila jsem, že takhle jednoduše mi to neprojde a že budu muset projevit trochu více kreativity. Jakmile jsem dokoupila potřebné ingredience, pustila jsem se do cheesecaku …. Granátové jablko udělalo z obyčejného cheesecaku zajímavý a lahodný dort, který nadchl nejen mého muzikanta.


Ingredience (forma o průměru 20 cm)

375 g smetanového sýru (např. Philadelphia)
250 g ricotty
80 g cukru krupice
1 zarovnaná lžíce domácího vanilkového cukru
300 ml smetany ke šlehání (31%)
5 plátků želatiny + trocha studené vody
pár kapek vanilkového extraktu
+ máslo na vymazání formy

Na korpus

150 g celozrnných sušenek
70 g povoleného másla

Na přeliv

250 ml džusu z granátového jablka
1 lžíce agáve sirupu
zrníčka z 1/2 granátového jablka
máta na ozdobu

Postup

Rozevírací formu s odnímatelným dnem vymažu máslem. Sušenky rozmixuji a smíchám s povoleným máslem. Připravenou směs rovnoměrně rozprostřu na dno formy. Takto připravený korpus dám do lednice a nechám ho tam do doby než připravím náplň. Mezitím nachystám želatinu, kterou v míse přeliji studenou vodou a nechám změknout. Pak prošlehám smetanový sýr, ricottu, cukr krupici, vanilkový cukr a vanilkový extrakt. Smetanu malinko zahřeji v menším hrnci (nesmí se vařit) a vymačkám vodu z želatiny. Želatinu pak ručně zašlehám do smetany a odstraním ze zdroje tepla. Jakmile je želatina důkladně vmíchaná a smetana je hladká, přidám ji k sýrové směsi. Důkladně promíchám, směs musí být bez hrudek. Pak ji vliji na připravený korpus a nechám lehce vystydnout. Poté nechám cheesecake ztuhnout v lednici (nejlépe přes noc).
Na druhý den si připravím přeliv. V hrnci zredukuji džus a agáve sirup zhruba na polovinu. Džus se sirupem zahřívám na mírném plameni a občas promíchám. Hotový hustější sirup nechám vychladit na pokojovou teplotu, vmíchám do něj zrníčka z granátového jablka a vše společně naliji před podáváním na střed cheesecaku. Případně ještě dozdobím zrníčky granátového jablka a mátou.

Při přípravě přelivu dávejte pozor, abyste jej nepřipálili. Je to okamžik, jakmile při redukování ucítíte lehce karamelovou vůni, ihned sirup odstraňte ze zdroje tepla.

cheesecake s granátovým jablkem

cheesecake s granátovým jablkem

cheesecake s granátovým jablkem

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

7 Komentáře
  • Odpověď Cooking with Lucy 1.2.2016 at 19:01

    To vypadá tak skvěle určitě zkusím. Cheesecake jsem nikdy nechutnala, tak jsem zvědavá. :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.2.2016 at 20:25

      Milá Lucy, děkuji. :-) Určitě ho vyzkoušejte, věřím, že Vás překvapí. Přeji příjemné pečení, Lucie.

  • Odpověď Veronika 4.2.2016 at 19:53

    Vyzerá to veľmi chutne, granátové jablko mám rada, určite to vyskúšam 😉

    Pozrite si aj náš chutný článok s receptom na trošku netradičný jablkový závin – http://twoveronicaslives.blogspot.sk/2016/02/tradicne-recepty-netradicne-jablkovy.html

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.2.2016 at 14:41

      Zdravím Vás, Veroniko :-) Těší mě, že se Vám líbí. Děkuji za tip. Přeji Vám příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Barbora 25.7.2016 at 21:37

    Mila Lucie,

    dcera ma ve stredu 1 narozeniny a tak hledam inspiraci – bude to vas cheescake. Na ozdobu pouziju cerny rybiz a coulis de framboise. Jelikoz budu prvne pracovat se zelatinou, platky ve vode zmeknou a ta se pak musi slit? Lze pouzit sitko nebo staci dlan? Tu konecnou smes jeste mixujete, aby nebyly hrudky, nebo uz jen rucne? Dekuji.

    Zdravi Barbora

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.7.2016 at 6:30

      Milá Báro, jsem ráda, že Váš výběr padl právě na tenhle cheesecake, určitě budete moc spokojená. Jakmile želatinové plátky nabobtnají, vymačkám je v ruce, abych z nich odstranila přebytečnou vodu (tu pak vyliji, už ji nebudu potřebovat). Želatinu zašlehám do smetany ručně, ale můžete i el. metličkama. Pokud by Vám náhodou zůstaly nějaké kousky želatiny ve smetaně, tak ji můžete přelít přes sítko, smetana pak bude úplně dokonale hladká. Přeji, ať se Vám cheesecake povede a ať si maximálně užijete oslavy prvního ročku. 😀 Lucie

  • Odpověď Barbora 26.7.2016 at 6:49

    Moc Vam dekuji za radu, jako obvykle poslu foto vyrobku. Jesteze Vas nase rodina ma, pro manzela to byl kokosovy dort, pro malou dcerku cheescake, jeste bych potrebovala neco legracniho pro 7-letou dceru :-).
    Uz jsem si aktivovala Dobre vypeceny blog i na Pinterest, abych to mela po kupe.
    Preji krasny prazdninovy den.
    Barbora

  • Zanechte odpověď