Nepečené tartaletky s arašídovým máslem

Nepečené tartaletky s arašídovým máslem

Tenhle recept mi ležel dlouho v šuplíku než nadešla jeho chvíle. Před časem jsem se konečně rozhodla ho udělat a nafotit. Nakonec však vždycky dostaly přednost recepty jiné – aktuální, sezonní, a tak jej pro vás vkládám na blog až dnes. Myslím, že to vůbec nevadí a že právě teď je na tyhle tartaletky vhodná doba. Jsou nepečené, jejich příprava není nijak složitá, jen je malinko náročnější na čas, což vás od nich snad neodradí.

 

Ingredience (4 formičky na tartaletky s odnímatelným dnem, průměr 12 cm)

Na korpus

280 g máslových sušenek
120 g rozpuštěného másla
1 plná lžíce rýžového sirupu (případně medu)
kousek másla na vymazání formiček

Na náplň

500 g ricotty
140 g arašídového másla
200 ml smetany ke šlehání
50 g cukru krupice

Na ozdobu

80 g třtinového cukru
2 lžíce vody
70 g solených arašídů – lehce nasekaných
20 g másla
1 lžíce medu

Postup

Nejprve si připravím ozdobu – arašídové lupínky. Cukr s vodou nechám v hrnci rozpustit – zkaramelizovat na světlý karamel – nemíchat! Poté hrnec odstavím ze zdroje tepla, přidám med, máslo a vmíchám arašídy. Připravím menší plech s pečicím papírem a na něj udělám kupičky, které pak pomocí vidličky rozmačkám do tvaru placek a nechám je v lednici zatuhnout (můžete dát i do mrazničky – čím více ztvrdnou, tím lépe).

Dále udělám korpus – sušenky rozmixuji a smíchám s rozpuštěným máslem a sirupem. Formičky na tartaletky lehce vymažu máslem. Rozdělím do nich připravenou hmotu ze sušenek a vytvořím korpus – včetně okrajů. Korpusy pak dám minimálně na hodinu do lednice odpočinout.

Než korpusky odpočinou, vyšlehám ricottu s arašídovým máslem a cukrem do hladké pěny. Zvlášť vyšlehám smetanu a vmíchám ji do ricottové směsi. Tu pak rozprostřu do připravených tartaletek. Tartaletky vrátím do lednice a nechám je tam minimálně 4 hodiny zatuhnout. Před podáváním dozdobím koláč arašídovými lupínky, které jsem nařezala z připravených placek. Tartaletky můžete dozdobit také jedlými květy.

Krému vám při přípravě trochu zbyde. :-)

 

Nepečené tartaletky s arašídovým máslem

Nepečené tartaletky s arašídovým máslem

Nepečené tartaletky s arašídovým máslem

Nepečené tartaletky s arašídovým máslem

Nepečené tartaletky s arašídovým máslem

 

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

14 Komentáře
  • Odpověď Zdenča 2.10.2016 at 18:53

    Vypadají nádherně! Asi je zkusím na narozeniny..:) Jen se chci zeptat – toho krému vám muselo strašně moc zbýt,ne? Je to skoro 900g hmoty.. Děkuji za odpověď a ať se daří! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.10.2016 at 19:45

      Děkuji, Zdeni :-) Něco málo krému mi zůstalo, něco ujídali kluci během přípravy … Korpus jsem se snažila udělat tenký, hlavně tedy dno, aby se vešlo co nejvíce krému. Děkuju za postřeh, dopíšu k receptu. :-) Ať se povedou a chutnají. :-) L.

  • Odpověď Pavla Hermanová 2.10.2016 at 18:55

    Ahoj Luci, vypadá to luxusně a pamatuji se, že to také tak chutnalo:-) Pohodový večer. Pavla

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.10.2016 at 19:42

      Ahoj Pavli :-) Jéé, děkuju. Hezký večer i k vám domů. :-*

  • Odpověď Kristýna Horčicová 7.10.2016 at 11:28

    Hezký den, Lucie,

    ráda bych Vás oslovila nabídkou možné spolupráce s magazínem City life, přílohou MF DNES.

    Prosím, pošlete mi na sebe nějaký kontakt.

    Předem děkuji

  • Odpověď Jos 12.10.2016 at 13:51

    Zdravím.
    Já moc nepečené věci a krémy nedělám. Takže mám praktickou otázku… jak dlouho to asi vydrží v ledničce? 😀
    Díky :)
    Jos

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.10.2016 at 16:01

      Také zdravím :-) Krémy, ve kterých je smetana či čerstvý sýr, spotřebovávám do dvou dnů. Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Jos 19.10.2016 at 11:46

    Zdravím…
    Tak jsem to zkoušela, vše dopadlo dobře, kromě tedy karamelu… nevím, ale mě to prostě nezatuhlo, a to jsem to zkoušela ještě jednou, a dopadlo to stejně :(
    Jinak moooc dobré!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.10.2016 at 21:04

      Moc Vás zdravím :-) Mrzí mě to … Zkoušela jste ho dávat do mrazáku? Tam mi zatuhne vždycky a hezky jde nakrájet. Je fakt, že při pokojové teplotě zase začíná povovolovat, ale to už se pak hned sní. Každopádně jsem ráda, že tartaletky chutnaly. Mějte se hezky, L.

  • Odpověď Eva Staňková 19.8.2018 at 12:03

    Dobrý den,
    včera jsem pekla dle receptu Vaší prababičky svatební koláče a dopadly úžasně,byly zatím jen na zkoušku, ale všem moc chutnaly a nezbyl ani jeden. Takže moc děkuji.
    Dívala jsem se i na jiné recepty a chtěla bych Vás moc poprosit o radu, kde se dají koupit kytičky na ozdobení tartaletek a dortů.
    Děkuji za odpověď

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.8.2018 at 11:08

      Milá Evi, tak to jsem ráda, že i Vás si koláče získaly. Kytičky na zdobení si buď vypěstuji sama nebo se jedlé květy dají sehnat v Makru. Přeji hezký zbytek léta, Lucie.

  • Odpověď Pekarka 23.11.2018 at 16:45

    Dobrý den, jsou na fotce africké fialky, nebo se mi to jen zdá? Zajímalo by mě, jestli jsou jedlé… Děkuji.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.11.2018 at 21:50

      Dobrý den, tyhle fialky pěstuji doma, mám je už několikrát rozsazované a je dost možné, že jsou to fialky africké. Každopádně Violka vonná je jako taková jedlá květina. Já používám některé jedlé květy pouze na ozdobu, tuhle fialku jsem ještě neochutnala. Lucie

    Napsat komentář: Kristýna Horčicová Zrušit