Narozeninový dort

Narozeninový dort

Jak už jsem v nějakém příspěvku dřív psala, na dorty jsem nikdy moc nebyla (kromě teda jednoho malinového, na který chodím do cukrárny) … Až později jsem zjistila, že vlastně není tak úplně dort jako dort – a ty, které mám na blogu, jsou toho důkazem. :-)
Dnešní dort, který přibude k těm ostatním, jsem chystala, jak to říct … tak trochu z hecu. 😀 Moje kamarádka Alenka přišla s myšlenkou, abychom připravily speciální dort k mým narozeninám. Smála jsem se, ale nakonec jsem si řekla, že vlastně proč ne. Probraly jsme možné varianty, koukly na inspirace a domluvily se, že ho uděláme jednoduchý, čistý a úplně obyčejný. Upekla jsem korpusy a čekala na Ali, abychom se spolu pustily do jeho finální přípravy a zdobení. A jelikož jsme obě nenapravitelné romantičky, muselo se to zákonitě projevit v jeho vzhledu. :-)

 

Ingredience (2 formy s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)

Na piškot-korpus (jsou to 2 dávky)

12 vajec pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
400 g cukru krupice
260 g hrubé mouky (může být i polohrubá)
máslo na vymazání formy
trocha mouky na vysypání formy

Na krém mezi korpusy

250 g Ricotty (můžete místo ní použít i Mascarpone, případně pouze tvaroh)
250 g měkkého tvarohu v kostce
3 plné lžíce domácího vanilkového cukru (popř. kupovaného)
3 plné lžíce povoleného másla
pár kapek vanilkového aroma

Na máslový krém (na potření celého povrchu dortu)

1 a 1/2 kostky povoleného másla (375 g)
2 plné lžíce cukru moučka

Potahovací hmota – bílá K2
Gelové potravinářské barvivo – růžová, tmavě růžová a světle zelená

+ stuha na dozdobení

Postup

Formy vymažu máslem a vysypu moukou, troubu předehřeji na 170 °C. V jedné míse vyšlehám žloutky s cukrem a přimíchám mouku. Bílky vyšlehám do pevného sněhu a opatrně vmíchám do směsi mouky a žloutků s cukrem. Připravené těsto rozdělím do forem a peču přibližně 40-45 minut (případně upravte dobu pečení dle zkušenosti s vlastní troubou). Po upečení formy rozevřu a nechám korpusy vystydnout.

Zatímco se pečou korpusy, připravím krémy:

tvarohovo-sýrový krém (kterým budu mazat jednotlivá patra korpusů) – Máslo vyšlehám s cukrem a pak zašlehám ricottu a tvaroh, přidám pár kapek vanilkového aroma.

máslový krém (kterým budu potírat celý dort) – povolené máslo vyšlehám s cukrem do nadýchané světlé pěny

Jakmile korpusy vychladnou, oba je vodorovně rozkrojím přesně v polovině. První část korpusu pomažu polovinou tvarohovo-sýrového krému, položím na něj druhou část korpusu, kterou pomažu zbytkem tohoto krému. Na ni položím třetí část korpusu, kterou pak seříznu a upravím do požadovaného tvaru. Jakmile mám takový tvar, který chci, tak celý dort pomažu vrstvou máslového krému. Takto připravený dort dám do lednice, aby máslový krém zatuhl a dort byl pevný.

Část potahovací hmoty obarvím a vykrajovátky připravím lístečky a květiny či jiné tvary… neobarvenou potahovací hmotu vyválím na ploše, kterou si lehce zapráším moučkovým cukrem. Jakmile je máslový krém na dortu tuhý, potáhnu jej, začistím, vyhladím, obtáhnu stuhou a dozdobím připravenými květinkami a lístky.

 

Narozeninový dort

Narozeninový dort

Narozeninový dort

Narozeninový dort

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď M.A.R.K.I 4.9.2016 at 18:20

    Nádhera !!!! Holky, jste moc šikovný !!!!! Marki

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.9.2016 at 20:03

      Moc děkujeme. :-)

  • Odpověď Renáta 6.9.2016 at 18:18

    Milá Lucko, až se mi zatajil dech nad tou KOMPLETNÍ krásou :-) Omlouvám se, že můj komentář nepotvrzuje jistě skvělou chuť Vašeho dortu, jelikož jsem jej zatím nezkusila upéct, ale slova uznale chválící „design“ si nemohu odpustit. Vyřiďte, prosím, i Vaší kamarádce Alence, že jste dle mého vytvořily nádherný, roztomilý, lákavý dort a celé aranžmá je úúúžasně sladěné, včetně Vás :-)
    S přáním hezkých dnů Renáta

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.9.2016 at 11:24

      Milá Reni, moc děkujeme za milá slova. :-) Jsme rády, že se dort líbí … Přiznám se, že jsem z něj byla taky nadšená a hlavně jsem se radovala z toho, že se tak hezky povedl. :-) Ještě jednou děkuji (i za Ali) a přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Pona 9.9.2016 at 20:19

    Dort vypadá naprosto famózně. Já miluji bílou barvu, takže jste se mi s Vaší kamarádkou naprosto trefily do vkusu. Dorty teda vůbec nepeču, netroufám si. Ale tento recept opět ukáži své mamince, která mi podle Vašeho dortu s kokosovým krémem pekla dort k svátku. Tak třeba zkusí i tento. Vám, Lucko, přeji dodatečně vše nej k narozeninám, spoustu nových receptů, abychom se my, Vaše obdivovatelky, měly na co těšit. Šárka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.9.2016 at 17:25

      Milá Šárko, moc děkujeme. Já teda dřív dorty taky nepekala (a Ali vůbec), každopádně od té doby co mám blog, prostě zkouším. 😀 Zatím to tedy vychází nad očekávání. Tak třeba nějaký zkuste a budete na tom podobně. A pokud máte maminku, která Vám ho upeče s láskou, tak to bude jasná tutovka. :-) Děkuji za milá slova a přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Peťa 1.10.2016 at 11:46

    Pěknou sobotu Lucie :)
    dneska jsem upekla dort bráchovi :) Bohužel jsem si včas nesehnala potahovou hmotu v potřebné barvě, tak jsem bojovala s marcipánem :) Ořezy z dortu mi ujídal pod rukama a pochvaloval si je, tak doufám, že pochválí i celý dort 😀
    Užijte si pěkný víkend :)
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.10.2016 at 11:06

      Hezký den, Peti :-) Jste skvělá, že takhle pečete … i dorty. :-) Doufám, že bráchovi chutnalo. :-) Pěkný zbytek neděle, L.

    Napsat komentář: Renáta Zrušit