Mrkvovo-ořechový dort

Mrkvovo-ořechový dort

Na jaře jsem někdy kolem Velikonoc měla v plánu upéct mrkvový dort … plány v rámci pečení ale tehdy nabraly úplně jiný směr, a tak jsem jeho přípravu odsunula na neurčito. A zřejmě to tak mělo být, protože právě teď nastal ten správný důvod k jeho přípravě. Můj muzikant slavil krásné (kulaté) narozeniny!
Nejprve jsem si říkala, že nebudu zbytečně experimentovat a pro hosty připravím něco osvědčeného, čím si budu jistá a nebudu z toho mít zbytečný stres. Nakonec jsem samu sebe přemluvila a pustila se do svého prvního mrkvovo-ořechového dortu. Dort je dost bohatý na ingredience, ale ty se všechny krásně promítnou ve výsledné chuti korpusu a společně s krémem tvoří dokonalý dezert. Při jeho přípravě jsem využila nabídky pomoci od mého muzikanta, který se zasloužil o ty krásné mrkvičky, které dort zdobí. 😀

 

Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)

Na korpus

200 g na jemno nastrouhané mrkve
150 g čerstvého ananasu – lehce rozmixovaného
100 g jemně rozmixovaných pekanových ořechů
250 g polohrubé mouky
4 vejce
180 g třtinového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru
200 ml řepkového oleje
1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu

máslo na vymazání formy, mouka na vysypání formy

Na krém

1250 g ricotty (5 kelímků)
200 g smetany ke šlehání (31%)
3-4 lžíce cukru moučka (dle chuti)
plná lžička vanilkového extraktu
2 plné lžičky Créme Ole vanilka

Na ozdobu

3 plné hrsti vlašských ořechů (rozmixovat na jemno)
marcipánové mrkvičky + pekanové nebo vlašské ořechy

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C, formu vymažu máslem a vysypu moukou.
V jedné míse smíchám mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
Ve druhé míse vyšlehám vejce společně s oběma druhy cukru, přidám vanilkový extrakt a olej. K této směsi vmíchám sypkou směs mouky a nakonec přidám mrkev, ananas a ořechy. Těsto dám do formy a peču přibližně hodinu (zhruba v polovině pečení jsem korpus přikrývala alobalem, aby se nepřipálil, doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou a propečení korpusu zkoušet špejlí).
Jakmile se korpus upeče, nechám ho úplně vystydnout. Mezitím si připravím krém … Ricottu vyšlehám s cukrem a vanilkovým extraktem. Zvlášť vyšlehám smetanu a ručně ji vmíchám do připravené ricotty. Do krému pak lehce zašlehám Créme Ole.
Korpus jsem vodorovně nařezala na 4 části. Každou část jsem promazala krémem, mazala jsem tak, aby mi krém zbyl i na pomazání celého dortu. Ten jsem pak zasypala ořechy i po stranách a dozdobila připravenými mrkvičkami z marcipánu a půlkami ořechů.
Mrkvovo-ořechový dort
Mrkvovo-ořechový dort
Mrkvovo-ořechový dort
Mrkvovo-ořechový dort
Mrkvovo-ořechový dort
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď