Mini Pavlova

Mini Pavlova
Dortíky Pavlova nejsou na blogu žádným nováčkem. O pár variací, už jsem se s vámi podělila dříve. V Pěkně vypečeném kalendáři má tento dezert také své místo, a to v měsíci dubnu. Po upečení (usušení), si tyhle pusinkové polštářky jednoduše nazdobíte krémem a doplníte ovocem. Zkuste je!

Ingredience

Na bílkové korpusky

4 bílky pokojové teploty (z vajec velikosti L)
230 g cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžičky bílého vinného octa

Na krém

200 ml smetany ke šlehání 31%
100 g mascarpone
1 lžička cukru moučka

čerstvé ovoce dle chuti

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 180 °C a připravím dva plechy, které vyložím pečicím papírem.
Z bílků ušlehám pevný sníh, do kterého postupně zašlehávám cukr. Poté přimíchám škrob a nakonec ocet.Vznikne hustá hmota, kterou naplním jednorázový cukrářský sáček s širší vroubkovanou špičkou. Uprostřed každého korpusu udělám obrácenou stranou lžíce lehkou prohlubeň, aby pak na dortíku krém hezky držel. Ihned vložím do trouby, snížím teplotu na 120 °C a suším přibližně 40-45 minut.
Po uplynutí této doby troubu vypnu a jen malinko pootevřu dvířka (vložím do nich vařečku), takto nechám korpusky dojít, dokud v ní úplně nevychladnou.
Jakmile korpusky vychladnou, jdou snadno odlepit od pečicího papíru.
Smetanu vyšlehám do tuha, přidám k ní mascarpone a lžičku cukru moučka. Společně ještě chviličku šlehám, dokud nevznikne hladký našlehaný krém (tato dávka krému postačí k naplnění 8 korpusů).
Krémem plním připravené korpusky a zdobím čerstvým ovocem. Hotové dortíky nechám v lednici dvě hodiny odpočinout.

 

 

Mini Pavlova

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď Miroslava 20.6.2019 at 10:03

    Ahoj, chci se zeptat, jestli je možné v tomto dezertu nahradit cukr za třtinový, případně stévii. Já ho zatím dělala jen z bílýho cukru.
    Děkuji předem za odpověď :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.6.2019 at 8:11

      Milá Mirko, z třtinového cukru jsem dortíky zatím nedělala, ale zkusila bych to. :) Jen je asi nebudete mít tak bílé. Do krému stévii dát můžete určitě. :) Tak ať se vše povede dle představ. Krásné léto, Lucie.

  • Odpověď Kateřina 27.11.2020 at 17:04

    Pěkný večer přeji,
    dodržela jsem přesně postup a gramáž – těsto bylo řídké a nešlo vytvarovat do chtěných košíčků/korpusků.
    Nevíte, v čem je problém? Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.11.2020 at 16:05

      Dobrý den, Katko, pokud bílková hmota nedržela tvar, byl sníh přešlehaný. Případně mohl být problém i v bílcích, někdy jsou zrádné. Držím palce! Klidné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď MIKA 13.2.2021 at 7:03

    Dobrý den,
    chci se zeptat, jestli je možné dezert dělat den dopředu?
    Moc děkuji.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.2.2021 at 18:01

      Dobrý den, ano, mohou. Doporučuji nenaplněné dortíky skladovat v chladu a suchu. Neměly by navlhnout. Ať se povedou a chutnají, Lucie.

  • Odpověď Katka 4.5.2021 at 14:16

    dobrý den, je prosím dortíky péct když nemám horkovzdušnou troubu? :(

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.5.2021 at 14:54

      Dobrý den, Katko, bez horkého vzduchu suším sněhové pusinky, takže by i dortíky neměly být problém, ale nemám to vyzkoušeno v praxi. Takže bych předehřála troubu (vrchní a spodní pečení) na 120-130 °C a sušila bych dokud se nebudou dortíky odlepovat od pečicího papíru. Odhaduji, že to bude trvat kolem hodiny (záleží na velikosti korpusků), ale doporučuji hlídat. Ať se povedou! Klidné dny, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit