Medové perníčky

Medové perníčky

Tento týden jsem pekla perníčky s dětmi ve školce. Strávila jsem příjemné dopoledne plné nadšení, vůně, radosti, dětské fantazie a originálních perníčků. Byla to pro mě nová a milá zkušenost.
Recept na perníčky, o který si někteří píšete, je tady. Do Vánoc je ještě určitě stihnete upéct, nemusí se nechat odležet, jsou ihned měkké. Pokud je budete zdobit, přeji vám, ať je máte podle svých představ. A pokud se do zdobení nepustíte, věřím, že z nich i tak budete mít velkou radost a pochutnáte si.

PS: První fotka – perníčky v časopise F.O.O.D.. A druhá fotka (tu už možná znáte) je z pečení perníčků ve stylu Green Gate ke konci léta. Pekly a zdobily jsme je s mou milou Alenkou Chovancovou.

 

Ingredience (na 5–6 plechů)

1 kg hladké mouky
360 g cukru moučka
2 prášky do perníku
2 lžičky perníkového koření
3 lžíce holandského kakaa
6 lžic másla pokojové teploty
4 vejce
6 lžic medu
tuzemák podle chuti
hladká mouka na podsypání
3 žloutky + trocha vody na potření

Kontura a jemné zdobení

1 bílek
150 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy

Plošná poleva

1,5 bílku
150 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy

Postup

Troubu předehřeji na 170 °C a připravím si plechy, které vyložím pečícím papírem. Všechny ingredience vložím postupně do mísy a za pomocí kuchyňského robota vypracuji hladké těsto (můžete ho zpracovat i ručně pomocí vařečky, jen to bude déle trvat a bude to fyzicky náročnější). Těsto přenesu na moukou posypanou plochu, vyválím  z něj plát silný asi 0,5 cm a za pomocí vykrajovátek vykrajuji různé tvary. Perníčky přendám na plechy a peču je při 170 °C přibližně 8-10 minut. Ještě teplé upečené perníčky potírám žloutky utřenými s troškou vody. Získají tak krásně lesklý povrch.

V míse vyšlehám elektrickým šlehačem s metličkami bílek, prosetý cukr a citronovou šťávu do konzistence polevy na kontury. Poleva na zdobení musí být hustší a měla by se jemně táhnout. Stejně postupuji i při přípravě plošné polevy, jen s tím rozdílem, že přidám o půl bílku více, aby byla poleva malinko řidší. Nakonec do polevy přidám gelovou barvu. Tu v misce dobře rozmíchám, aby získala požadovaný odstín polevy. Pak nejprve vytvořím zdobičkou konturu a po zaschnutí vyplním plochu perníčku barevnou plošnou polevou. Nakonec dozdobím detaily.

Konturu můžete podle potřeby rozdělit a nabarvit gelovými potravinářskými barvami. Nanášejte je za pomoci zdobicího sáčku s tenkou špičkou či tubičkami na perníčky. Pokud se rozhodnete pro celkově barevné perníčky, rozdělte si polevu do mističek a ty obarvěte podle potřeby potravinářskými barvami. Skvělé jsou například gelové barvičky Wilton, barvy postačí opravdu malinko. Když jsou kontury po pár minutách suché, můžete začít s nanášením plošné polevy pomocí štětečku. Plošná poleva schne zhruba 24 hodin, poté je možno cukroví ještě dozdobit. Tyto perníčky nemusíte nechat odležet, jsou měkké hned po upečení.

 

časopis F.O.O.D. (11.2015)

 

Medové perníčky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

45 Komentáře
  • Odpověď Michaela 9.12.2015 at 9:59

    Určitě vyzkouším! :) Jen mě napadá, nemá potom kontura tendenci se drolit? Vím, že se prodává i královská glazura, která opravdu drží, ale radši bych dala přednost kontuře z domácích surovin.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.12.2015 at 10:47

      Míšo, vyzkoušejte. :-) Někomu se stává, že je kontura křehká. Nevím, čím to přesně je, podle mě ji buď přešlehají nebo mají doma vlhko, ale to jsou jen domněnky. Mě se to nestává. Samozřejmě, když bych dala několik perníků na sebe, tak se asi lehce poškodí. Každopádně jsem je s dokonale zaschlou polevou vezla do Prahy na focení a poškodilo se úplné minimum (vezla jsem 2 dvoupatrové krabice). O královské glazuře jsem uvažovala taky, ale tahle bílková poleva mi příjde fajn. Ať se Vám daří, Lucie.

      • Odpověď Michaela 9.12.2015 at 13:17

        Dám na Vás :) Děkuji a ať se stále daří!:)

        • Odpověď pěkně vypečený blog 9.12.2015 at 14:44

          :-) Rádo se stalo … děkuji a nápodobně, L.

  • Odpověď Kateřina 9.12.2015 at 19:57

    Dobrý den, máte je moc moc krásně nazdobené perníčky!! Můžu se zeptat odkud máte vykrajovátka?
    Děkuji a moc se těším na další recept :) Kačka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.12.2015 at 21:35

      Zdravím Vás, Kači :-) děkuji Vám, jsem ráda, že se líbí. :-) Vykrajovátka tak různě – něco je Ikea, na něco zajímavého občas natrefím v klasických domácích potřebách a na některé tvary jsem si udělala šablonky z tvrdého papíru. Mějte příjemné adventní dny, Lucie. :-)

  • Odpověď Kačka 10.12.2015 at 8:42

    Včera jsem je udělala jen z mini dávky a jsou dokonalé, dneska dělám celou! Protože mini dávka se s prominutím „sežrala“ do hodiny:-))Moooc děkujeme! Konkurují úžasným Medenkám, a to je co říct:-)Krásný den:-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.12.2015 at 13:42

      Zdravím Vás, Katko :-) To ráda slyším. 😀 Přeji Vám příjemné pečení, Lucie. :-)

  • Odpověď Natálie 12.12.2015 at 14:43

    Mohu se zeptat jak jste dávala na perníčka cukrové zdobení? Jinak krásné perníčky.❤️

  • Odpověď Dana 6.11.2016 at 10:58

    Dobrý den, můžu se zeptat, jak udělat červenou polevu? Loni jsme to zkoušeli a vyšla nám růžová. Moc díyk.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.11.2016 at 18:26

      Milá Dano, s červenou bojuji i já. Většinou nakombinuji dva různé odstíny červené a docílím tak maximálně tmavě růžové (jakou mám na perníčcích). Ale někde jsem četla, že se do červené dávám trošička tyrkysové. Letos to určitě vyzkouším. Lucie

  • Odpověď Kacka 16.11.2016 at 13:46

    Dobrý den, kolik gramů je zhruba 6 lžic másla a medu prosím ? :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.11.2016 at 14:59

      Milá Kačko, másla je celkem 180 g a medu také tolik. :-) Přeji příjemné pečení. :-) Lucie

      • Odpověď Kacka 16.11.2016 at 17:30

        Děkuji za rychlou odpověď :) jste nejlepší ! ❤️

  • Odpověď erika 25.11.2016 at 8:44

    Dobry den ja bi som sa len chcela opytat na to potieranie žltkom po upečený ono to na ňom ztuhne trochu sa bojím surového vajička

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.11.2016 at 15:36

      Milá Eriko, žloutek se smíchá s vodou a perníky se potírají ihned po vytažení z trouby, když jsou ještě hodně horké. Potírám je jen lehce, kvůli lesku. Ale po upečení je potírat nemusíte, není to vyloženě nutnost, jen nebudou tolik lesklé. Přeji vydařené pečení, Lucie. :-)

  • Odpověď Peťa 28.11.2016 at 12:28

    Pěkný den Lucie,
    tak jsem se o víkendu pustila do Vašich perníčků :) Z části vzniklo Safari jako dárek k svátku a zbytek jsem použila na Mikuláše, čerty, anděly a jeden adventní svícen :) Safari mělo velký úspěch a zvířátka mizela jedno za druhým :) Určitě udělám i nějaké vánoční perníčky :)
    Přeji mnoho úspěchů s novou kuchařkou :)
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.11.2016 at 16:19

      Milá Peti,
      úžasné, vy tedy opravdu nezahálíte. Vždycky mě Váš komentář potěší … když se Vám recepty daří a jste spokojená. :-) Já se na perníčky teprve chystám. Letos je budu opět péct i s prckama ve školce, pak s klukama a kamarády doma a když se sní (což je tak trochu jasné), tak je budu péct ještě před svátkama. 😀 Perníčky jsou u nás TOP! :-) Moc Vám děkuji, já už se tak těším, až ji budu držet v rukou. :-) Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Silvie 3.12.2016 at 16:37

    Dobrý den,
    ty Vaše perníčky vypadají prostě nádherně! Dneska se na ně chystám.
    Jen jeden rychlý dotaz – opravdu se dávají 2 celé sáčky kypřicího prášku do perníku (jeden má 20g)? Nenabydou pak příliš?
    Moc děkuji za odpověď, Silvie

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.12.2016 at 16:46

      Milá Silvi, děkuju za pochvalu. :-) Opravdu se na 1kg mouky dávají 2 sáčky. Při pečení nabydou tak akorát, přesně, jak vidíte na fotkách. Přeji vydařené pečení, Lucie.

  • Odpověď Ivet 9.12.2016 at 16:50

    Dobrý den,
    zítra chci vyzkoušet Váš receptík. :) Nejsem ještě moc znalá v pečení, a proto se chci zeptat, zda prášek do perníku znamená kypřící prášek do perníku?
    Děkuji.
    Ivet

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.12.2016 at 20:56

      Milá Ivet, ano, je to přesně on. :-) Přeji, ať se pečení vydaří a máte z perníčků radost. Krásný adventní víkend, Lucie.

  • Odpověď Majka 10.12.2016 at 19:06

    Dobrý den,
    musím napsat chválu. Perníčky jsou naprosto dokonalé. Úžasně se pracovalo s těstem a ta chuť. A to mi perníčky nechutnají :-) Budu se opakovat, ale jsou naprosto dokonalé. Jen je ještě umět tak krásně nazdobit. Ale třeba se časem k tomu dopracuji.
    Děkuji, zítra jdu na Vaše linecké a hopsasa.
    Krásné Vánoce, Majka.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.12.2016 at 9:15

      Milá Majko, moc Vám děkuji za komentář. Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. :-) Zdobení je až věc druhá … i bez něj jsou hezké a moc dobré. Ať se pečení vydaří a máte z cukroví radost. Krásné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 14.12.2016 at 18:36

    Dobrý večer Lucko,
    Předně musím říct že jste kouzelnice…vše vypadá náramně..
    Dnes jsem dělala perníčky podle Vašeho receptu a jelikož je pečeme často po celý rok, protože je děti milují, můžu říct že lepší jsme ještě neměli, kluci dnes snědli celý jeden plech.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2016 at 18:47

      Milá Jani, mám obrovskou radost, to se tak krásně čte. :-) Těší mě, že jste s receptem spokojená a perníčky chutnají. Krásný předvánoční čas, Lucie.

  • Odpověď Lucie 5.4.2017 at 6:30

    Krásný den Lucko,ty vaše perníčky jsou naprosto skvostné,úžasné,famózní,no prostě dokonalé.;-) Celý blog máte moc krásný a já vám děkuji za inspiraci.Lucie

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.4.2017 at 17:47

      Milá Luci, moc Vám děkuji za hezká slova. :-* Přeji si, ať se Vám u mě na blogu stále líbí. Pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 15.11.2017 at 8:52

    Dobrý den Lucko,
    hledám repecty na perníčky a narazila jsem na váš. Moc se mi líbí, tak ho brzo určitě vyzkouším.
    Jen bych měla otázku. Jak děláte dírky, aby se daly perníčky pověsit? Nikdy se mi to nedařilo. Dírka se většinou zpekla nebo nešla protáhnout stužka.
    Děkuji.
    Mějte krásný den
    Jana

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.11.2017 at 13:53

      Milá Jani, děkuji, jsem ráda, že se Vám perníčky líbí, určitě je zkuste, jsou parádní. :) Já na dírky používám vykrajovací kolečko, které má průměr 8 mm, a když mám perníčky trochu větší, tak používám takové široké brčko (tuším, že je mají v Jysku), ale to je fakt dost široké … má průměr asi 1 cm. Nebo jakékoliv jiné širší brčko, co je běžně k dostání. Tak vyzkoušejte a dejte vědět, jak se Vám perníčky povedly a jak chutnají. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Dominika 25.11.2017 at 23:01

    Moc se mi líbí Vaše perníčky!! Opravdu klobouk dolů! Už loni v časopise jsem je obdivovala.
    Letos se pokouším o zdobení podle Vás, ale nejsem s výsledkem příliš spokojená.. jak dlouho polevu na konkuru šleháte a na jakou rychlost? Vážíte si bílky nebo dáváte prostě jen jeden..? Přijde mi, že to mám příliš řídké. Šlehala jsem 2,5minuty většinu času na nejvyšší otáčky ručním šlehačem a bílek měl 36g. Poradíte mi prosím?
    Děkuji a přeji mnoho úspěchů a krásný nadcházející advent,
    Dominika

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.11.2017 at 18:08

      Milá Domčo, děkuji za hezká slova, jsem ráda, že se perníčky líbí. Na zdobení používám buď královskou glazuru (tu připravuji podle návodu na obale) nebo polevu z bílku – 1 bílek, 150g moučkového cukru a 1 lžička citronové šťávy. Důkladně metličkama vyšlehat zhruba kolem těch 2-3 minut. Poleva musí být hustší a měla by se jemně táhnout. Pokud by byl bílek z většího vajíčka, tak přidejte cukr. Přeji, ať se poleva vydaří a těšíte se z krásných perníčků. Pěkné dny, Lucie.

  • Odpověď Marcela 11.12.2017 at 20:46

    Dobrý den Luci,
    už jsem od Vás pekla dost receptů, hlavně vánoční cukroví a letos jsem chtěla vyzkoušet tyto perníčky. Nevím, kde se stala chyba, ale mám je tvrdé jako kámen. Po upečení byly měkké, ale dnes je to tři dny a jsou tak na vylomení zubů. Změknou ještě nebo nemáte nějaký fígl, co udělat, aby změkly? Moc děkuji a přeji krásné adventní dny
    Marcela

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.12.2017 at 13:27

      Milá Marci, perníčky uchovávám v plechové nebo skleněné dóze se vzduchotěsným víkem. Pokud máte perníčky hodně tvrdé, tak k nim přes noc přidejte čtvrt krajíčku chleba nebo kousek rozkrojeného jablka. Natáhnou vlhkost a budou dobré. Každopádně si vzpomínám, že mi takhle jednou taky ztvrdly, upekla jsem je moc tenké a to nebylo dobře. Tak přeji, ať se kouzlo podaří a vy si pochutnáte bez následků na zubech. :) Pohodové adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Anna 31.7.2018 at 11:24

    Dobrý den, tento blog sleduji pravidelně a jsem Vaší fanynkou? Když jsem rozmýšlela, co upéct na dovolenou k moři pro děti, vzpomněla jsem si na Vaše překrásné pernicky. O Vánocích jsem je nezkoušela, tradice jsou tradice, a tak jsme pekli perníčky podle babičky. Ale teď se mi recept náramně hodil. A tak jsme 1. července vykrajovali perníčky s vánočními motivy neb jiná vykrajovátka jsme doma neměli. Perníčky byly chuťově skvělé, ale teda úplně tvrdé. Byly to spíš takové suchárky. Nic nám sice nebránilo v tom je všechny sníst, ale teď se do nich chci pustit znovu (už i s nevanocnimi vykrajovátky) a přemýšlím, jak se vyvarovat té tvrdosti. Nevíte, čím by to mohlo být? Nezmekly ani po týdnu. Držela jsem se přesně receptu, jediné co mě napadá je způsob pečení. Pečetě na horkovzduch (já ano) nebo normálně? Moc děkuji za odpověď a těším se na Vaše další příspěvky na blogu!? anna

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.8.2018 at 15:56

      Milá Aničko, mrzí mě, že byly perníky tvrdé. Mám ale podobnou zkušenost … tehdy jsem vykrajovala tenké kousky a přepekla jsem je. Takže doporučuji hrubší vykrojené těsto a vytahovat z trouby dříve, nechat pak malinko dojít na plechu. Peču horkým vzduchem, jako vy … Ale co trouba, to jiné pečení, takže to chce vyzkoušet a vychytat. :-) Přeji Vám vydařené pečení a hezké letní dny, Lucie.

  • Odpověď Iva 17.12.2018 at 20:28

    Dobrý den, Lucko,
    chtěla bych do receptu na perníčky použít hladkou špaldovou mouku a místo cukru moučka třtinový cukr.
    Myslíte, že to bude fungovat při zachování stejného poměru ostatních ingrediencí?
    Děkuji, Iva

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.12.2018 at 10:10

      Dobrý den, Ivko, chuťově by to být problém neměl, ale netuším, jaká bude výsledná konzistence těsta. Možná budete muset přidat trochu více másla, kdyby se těsto drolilo. Přeji, ať jsou vaše perníčky vynikající. :) Krásné Vánoce, Lucie.

  • Odpověď Lucie 5.4.2019 at 11:32

    Dobrý den, moc mě baví péct podle vašich receptů. Mohla byste mi ale poradit, čím mohu nahradit vejce v receptu a případně v jakém mnozstvi? Vím, že se nahrazuje např. vanilkovou hraškou, jablečným pyré, mletým lněným semínkem…, Ale nemám s tím zatím zkušenost. Děkuji za odpověď. ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.4.2019 at 14:49

      Milá Luci, děkuji, jsem ráda, že jste spokojená. Budu se muset omluvit, ale tuto otázku jste nepodala té správné osobě. S touto náhradou při pečení taky nemám žádné zkušenosti. Omlouvám se! Mějte krásné Velikonoce, Lucie.

  • Odpověď Martina 6.12.2019 at 16:47

    Dobrý den Lucko,

    tak jsem přemýšlela, jestli budu dělat poloviční dávku, nakonec jsem dělala celou. No, naše dvouletá dcera byla naprosto nadšená ?, vykrajela 4 plechy. (naštěstí až u toho posledního zjistila , že těsto je dobré i před upecením) Těsto má úžasnou konzistenci, nelepí se, z vykrajovatek jde dobře dolů. Nepodarky šly na stul a půlka je už pryč?. Zbytek musím schovat ?
    Teď jsou na řadě medenki?

    Přeji hezký víkend ?

    Martina

  • Odpověď Petra 9.12.2019 at 20:28

    Dobrý den, Luci, toto těsto se nemusí před pečením nechat odležet? Děkuji za odpověď.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.12.2019 at 9:10

      Dobrý den, Peti, těsto většinou odležet nenechávám, maximálně na mě čeká hodinku až dvě, než se pustím do pečení. V té době ho nedávám do lednice, ale nechávám ho na chladnějším místě. Ať se povedou a chutnají, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit