Mazanec

Mazanec

Tento mazanec pekla má prababička, já jsem si recept jen malinko poupravila. A podobně jako to máme na Vánoce s vánočkou, i na velikonoční pondělí dodržujeme tradici, že snídáme mazanec s horkým kakaem.
Kromě tradičního mazance jsem upekla také beránka, jehož recept už na blogu najdete. Před pár dny jsem se totiž radila s naším starším synem Boriskem, co budeme letos péct na Velikonoce. Jeho odpověď jsem už předem tak trochu tušila, prohlásil totiž stejně jako loni: Upečeme beránka a úplně celého ho polijeme čokoládou, já mu udělám očička a ty mu zavážeš mašličku. :-) Neměla jsem srdce říct mu ne …


Ingredience (na dva menší mazance)

300 g hladké mouky
250 g špaldové mouky (použila jsem typ 630)
130 g cukru krupice
1 polévková lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 sáček kupovaného)
120 g rozpuštěného másla
1 polévková lžíce oleje (použila jsem řepkový)
4 žloutky – pokojové teploty
1/2 lžičky soli
250 ml vlažného mléka
citronová kůra z jednoho bio citronu
pár kapek citronu
pár kapek vanilkového aroma
žloutek+trochu mléka na potření
hrst rozinek
plátky mandliček
mouka a cukr na moučka na poprášení

Kvásek
35 g čerstvého droždí
3 lžíce vlažného mléka
1 lžička cukru krupice

Postup

Nejprve si připravím kvásek: Do misky rozdrolím droždí, přidám mléko, cukr a vše společně vidličkou rozmíchám. Přikryji utěrkou a nechám na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to přibližně 10-15 minut.
Do velké mísy od robota proseji oba druhy mouky, přidám sůl, oba druhy cukru, citronovou kůru a vše lehce promíchám. Do mouky pak udělám důlek, do kterého naliji vlažné mléko, rozpuštěné máslo (ne horké), olej, pár kapek citronu, pár kapek vanilkového aroma, žloutky a nakonec přidám kvásek. Těsto pak za pomoci robota nechám hnětat asi 20 minut. Pokud se během hnětení lepí, přisypu trochu mouky.
Jakmile je těsto uhněteno, přikryji ho čistou utěrkou a na teplém místě ho nechám minimálně 1,5 hodiny kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Mezitím si připravím dva plechy, které vyložím pečícím papírem. Krátce spařím rozinky a přichystám si žloutek, který smíchám s trochou mléka. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.
Jakmile těsto nakyne, rozdělím ho (na moukou posypané ploše) na dvě stejné části. Do každé části zapracuji rozinky a vytvořím dva bochánky, které ještě nechám na plechu 10 minut odpočívat. Poté je posypu žloutkem smíchaným s mlékem a posypu plátky mandliček. Mazance peču 45-50 minut, ale 15 minut před koncem pečení je musím přikrýt alobalem, protože by se mi v mé troubě spálily. Zda jsou mazance upečeny testuji klasicky špejlí. Po vytažení z trouby je nechám vystydnout a poté je lehce zapráším cukrem.

Květina je pouze dekorace!

 

Mazanec

Mazanec

Mazanec

Mazanec

Mazanec

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Veronika 29.3.2016 at 14:24

    Vyzerá to naozaj skvele, takéto (po našom) koláče mám veľmi rada. Určite to vyskúšam aj ja :)
    Pozrite si aj náš najnovší článok na chutnú Mrkvovú tortu – http://twoveronicaslives.blogspot.sk/2016/03/mrkvova-torta.html

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.3.2016 at 20:09

      Milá Veroniko, děkuji, vážně mě těší, že se Vám mazanec líbí. :-) Na mrkvový dort už se nějakou dobu chystám, děkuji za odkaz, ráda se nechám inspirovat. :-) Lucie

  • Odpověď Simona 30.3.2017 at 17:19

    Dobry vecer, Vas blog se mi stal inspiraci na pečení 😉, a uz několik receptu pecu porad dokola,jelikoz maji úspěch:). Velikonoce se blíží a chtela jsem se zeptat na recept k bochanku,zda jde nahradit spaldova mouka klasickou hladkou a tudiz dat 550 jen hladké?:)
    Dekuji a hezky vecer

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.3.2017 at 20:55

      Milá Simčo, já děkuji. :-) Těší mě, že se Vám u mě na blogu líbí. Špaldovou můžete určitě nahradit, bude úžasný. Příští týden budu dávat na blog ještě jeden parádní „velikonoční recept“, který se Vám možná taky zalíbí. :-) Přeji vydařené pečení a pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď Nikola 10.4.2017 at 15:27

    Dobrý den, miluji vaše recepty. Chci se zeptat, nemáte nějaký tip jak uchovávat kynuté věci, aby byly i druhý den výborné? Děkuji za odp. Nikola

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.4.2017 at 14:35

      Milá Niko, kynuté uchovávám v uzavřené dóze nebo krabici. Ale z vlastní zkušenosti vím, že není kynuté, jako kynuté … některé buchty je nejlepší sníst ještě ten den. Naopak třeba kynuté koláče jsou výborné i 3. den po upečení. Takže konkrétní tip nemám. Vždy se řídím daným druhem pečiva, koláčů nebo buchet. :-) Přeji pohodové Velikonoce, Lucie.

    Zanechte odpověď