Mátový sirup

Mátový sirup

Loni jsme vysadili dvě malé rostlinky máty, letos se nám krásně rozrostly, takže mátu používám hojně celé léto nejen do vody, kterou příjemně ochutí a provoní, ale i do dezertů nebo na jejich zdobení. Náš Borisek je milovník máty, chodí ji otrhávat a žvýká ji jen tak. To samé dělá i s pažitkou, to už je pak ale trochu jiná vůně :-). Na nápad udělat sirup z máty mě přivedla jedna slečna, která sleduje můj blog. Napsala mi o něm a mě okamžitě popadla chuť, ho co nejdříve ochutnat. Máty jsem měla dostatek, tak jsem se do něj pustila. Během 24 hodin, kdy jsem nechala mátu s citronem vyluhovat, nám to doma nádherně vonělo. Byl to první náznak, že výsledek bude stát určitě za to. Hotový sirup nás pak doslova ohromil. Mému muzikantovi a dětem z něj od července, kdy jsem jej poprvé dělala, připravuji mátový nápoj každý den.

 

Ingredience
4 plné hrsti lehce nasekané máty
2 velké bio citrony
2l vody
500 g třtinového cukru
3 tablety stévie
1 lžička kyseliny citronové

 

Postup
Citrony omyji a nakrájím na plátky (pokud nepoužijete bio citrony, musíte je nejprve důkladně očistit – do mísy vložte celé citrony, zalijte vodou a přidejte 3 lžíce obyčejného octa, po 10 minutách citrony vytáhněte a lehce omyjte studenou vodou). Mátu nakrájím a vložím do veliké mísy, přidám nakrájené citrony a zaliji dvěma litry vodoy. Citrony ještě ve vodě propíchám vidličkou, aby pustily šťávu. Mísu přikryji papírovou utěrkou a nechám mátu vyluhovat zhruba 24 hodin. Během této doby ještě citrony několikrát propíchám. Na druhý den výluh scedím přes plátýnko do hrnce, přidám cukr a stévii. A za stálého míchání zahřívám, dokud se cukr nerozpustí. Zahřeji maximálně na 70-75 °C, na závěr přidám kyselinu citronovou a jakmile je vše rozpuštěno, je hotovo. Přes trychtýř přeliji sirup do připravených sklenic, uzavřu a skladuji na temném a chladném místě.
Recept najdete take na stránkách Herbáře, ten můj se však poměrově malinko liší.

 

Mátový sirup

 

Mátový sirup

 

Mátový sirup

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

18 Komentáře
  • Odpověď Markéta 23.9.2015 at 10:27

    Dobrý den, mohla bych se zeptat, jak dlouho vydrží sirup v temnu a chladnu? A můžou se tablety stévie vyměnit třeba za sirup javorový nebo z agáve? Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.9.2015 at 12:52

      Dobrý den, Markéto :-)
      Sirup by měl vydržet minimálně 3 měsíce. Zatím nemám dělší dobu vyzkoušenou, letos jsem ho dělala poprvé a teď se chystám dělat poslední várku, kterou chci nechat na zimu. Takže jsem sama zvědavá. Já bych do sirupu jiný sirup asi nepřidávala, třeba ten z agáve miluju, ale myslím, že by to už nebylo ono. Každý z těch sirupů má svou vlastní specifickou chuť. Záleží na vás a vaší chuti, vyzkoušet to můžete. Nebo můžete přidat více cukru. :-) Lucie

  • Odpověď Šárka 24.9.2015 at 19:58

    Musím přiznat, že tenhle sirup mne velice příjemně překvapil, je opravdu výborný! Jsem nadšená, že jsem Vás tu objevila :-) . Také jsem zrovna neměla k dispozici stévii, dala jsem tedy o něco více cukru a bylo to…už rozdávám lahvičky a chystám se na další sklizeň máty …

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.9.2015 at 6:03

      Šárko, tak to mám radost … z toho, že jste mě objevila 😀 I z toho, že vám sirup chutná. :-) U nás tenhle sirup strašně rychle mizí. :-)

  • Odpověď Marta 13.10.2015 at 7:10

    Recept hezky, ale kompletně přejatý z Herbáře Lindy Rybove. Se záměnou stevie v cajovych sáčcích za tablety.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.10.2015 at 10:44

      Dobrý den, Marto :-)
      děkuji Vám za upozornění, hned jsem to šla překontrolovat. Recept jsem si
      totiž vyprosila od kamarádky, která ho dělává. Na základě vaší
      zprávy, jsem se na stránky Herbáře dívala a je pravda, že tam mátový sirup
      mají, ale poměry se trochu liší, což má vliv na výslednou barvu i chuť
      sirupu. Ale to je normální, že každá domácnost si určité recepty dělá po svém. Je to
      jako s bábovkou nebo bramborovým salátem, každý si ho připraví, ale u
      každého chutná jinak. Do textu jsem tedy přidala informaci o receptu v Herbáři.
      Ještě jednou děkuji za vaši reakci a návštěvu mého blogu. Lucie

  • Odpověď Michaela 6.7.2016 at 18:25

    Dobrý den, recept na mátový sirup mě oslnil :) takže jsem ho dělala a je výýýborný, jen by mě zajímalo jakou má váš sirup konzistenci? Já ho mám v podstatě jako vodu, vůbec mi nezhoustl. :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.7.2016 at 13:46

      Milá Míšo, jsem ráda, že jste sirup dělala. Můj sirup má úplně stejnou konzistenci … jako ten Váš. Když jsem dělala sirup bezový, dala jsem na 2,5 litru vody 2,5 kg cukru, což je docela síla. U toho receptu není tolik cukru + je doslazený stévií a tím pádem i více řidší. Ale pokud Vám vyhovuje chuť, tak konzistence až tak nehraje roli, ne? Ono je na tom všem asi nejhorší, že rychle ubývá. Já mám dnes třetí sklenici na stole a jdu si udělat další. 😀 Přeji Vám příjemné letní dny, Lucie.

  • Odpověď Eliska 9.7.2016 at 12:16

    Děkuji za skvělou inspiraci nejen mátového sirupu, který vzhledem k rychlosti spotřebě a chuti nevydrží myslím ani 14 dní! Nádherná vůně, barva, chuť….pohlazení pro naše chuťové pohárky Přehledné webové stránky plné inspirace, díky. Eliška

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.7.2016 at 19:52

      Milá Eliško, děkuji Vám za hezká slova, která jsou mi opravdu velkou motivací … Jsem ráda, že jste se sirupem spokojená a že se Vám u mě na blogu líbí. Přeji příjemné letní dny, Lucie.

      • Odpověď Eliska 10.7.2016 at 12:53

        Ještě jsem Vám chtěla doporučit, pokud už samozřejmě nemáte vyzkoušeno levandulový sirup, udělala jsem ho dnes podle Vašeho reeptu na mátový a musím říct že ač tomu nikdko z rodiny nevěřil je vynikající! Akorat nikde na internetu nemohu najít jak je to s užíváním levandule v těhotenství. Přeji hezký den Eliska

  • Odpověď pěkně vypečený blog 11.10.2016 at 11:31

    Dobrý den, Ali :-) Vodu používám studenou. Hezký den, Lucie.

  • Odpověď Petra 9.9.2017 at 18:11

    Dobrý den, děkuji za úžasný recept na sirup. Celé léto pijeme mátový a také meduňkový sirup. Ten dělám taky podle Vašeho receptu, jen vyměním meduňku za mátu…….Váš blog je perfektní. Přeji Vám krásné dny:-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.9.2017 at 13:09

      Milá Peti, díky za hezká slova. Těší mě, že si u vás sirup našel své místo. My ho také popíjíme celé léto, a tak jsem ráda za to, že naše máta roste jako plevel a můžeme si sirup dopřávat dle libosti. Uchránit nějakou tu lahev na chladnější měsíce však bude těžký úkol. 😀 Přeji hezké dny a vydařené pečení, Lucie.

  • Odpověď Jarca 9.3.2018 at 10:48

    Dobry den, Lucie,
    tu octovou vodu po vyndani citronu uz nepouziju a matu zalivam cistou vodou? Tedy jen 0,5 litru na sirup?

    JP

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.3.2018 at 16:30

      Milá Jarčo, moc Vám děkuji za upozornění. Nesrovnalost jsem opravila, takže teď by to mělo být v pořádku a srozumitelné. Na očištění citronů použiji vodu dle potřeby tak, aby byly „ponořené“. Octovou vodu dále nepoužívám. Na samotný sirup pak potřebuji 2 litry čisté vody. Ještě jednou děkuji a přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Mátový sirup - Staloseteď - aktuální zpravodajství 12.6.2019 at 9:42

    […] Recept jsem si vypůjčila zde […]

  • Odpověď Jana Šťastná 11.7.2019 at 18:02

    Dobrý den, mátový sirup je nejvíc. Můj odzkoušený recept je dost podobný. A letos jsem se poprvé pustila do smrkového. Trochu se bojím, co z toho vzejde 😀

  • Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit