Mátové makronky

Mátové makronky

Zase jsem se k nim po nějaké době vrátila, nedalo mi to.
Na čokoládové záležitosti mě moc neužije, ale co si občas ráda dám, jsou kvalitní peprmintové bonbóny, právě v čokoládě. A tak jsem si sehnala přírodní extrakt zelené máty a pustila jsem se do mátových makronek s čokoládovou ganache. Jejich chuť je úžasná … když se do skořápky zakousnete, mátovou chuť ucítíte až po chviličce a i po snědení makronky máte na jazyku stále příjemnou mátovou chuť. Naprostá dokonalost!
Říkala jsem si, že jakmile vyroste máta na zahradě, lístky nasuším a zkusím připravit makronky z máty sušené ….

 

Ingredience (přibližně 96 ks skořápek)

3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků
gelové potravinářské barvivo (trošičku světle zelené)
3 kapky přírodního mátového extraktu

Na ganache

200 ml smetany ke šlehání (31%)
230 g kvalitní čokolády (dle chuti – hořká, mléčná)

Postup

Když peču makronky odpoledne, nachystám si bílky ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince v míse pod papírovou utěrkou do doby než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovými podložkami. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečicí papír.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu, do kterého následně postupně zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám extrakt a potravinářské barvivo – množství podle toho, jak moc barevné makronky chci mít.
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha.
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C.
Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám skořápky makronek lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.

Den předem (nebo alespoň 5 hodin před) je potřeba si připravit čokoládovou ganache.
Smetanu přivedu k varu a odstavím. Vsypu do ní nalámanou čokoládu a lehkým zamícháním ji nechám rozpustit. Jakmile smetana smíchaná s čokoládou vystydne na pokojovou teplotu, přikryji ji a nechám v lednici odpočívat minimálně 5 hodin.
Po uplynutí této doby smetanu s čokoládou vyšlehám … chviličku (ručně nebo el. metličkami). Šleháním vznikne hladký krém, který i krásně nabyde.
Naplním jím jednorázový cukrářský sáček, nanáším na skořápky a spojuji.

 

Mátové makronky

Mátové makronky

Mátové makronky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

12 Komentáře
  • Odpověď Monti 15.4.2017 at 10:52

    Vypadá to moc chutně! Něco takového jsem ještě neviděl, recept ukládám a až příjde čas, tak je zkusim! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.4.2017 at 19:57

      Děkuju, přeji, ať Vás makronky moc netrápí, povedou se a chutnají. :-) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Marcela 7.5.2017 at 13:59

    Děkuji za skvělý recept s postupem. Konečně jsem se odhodlala zkusit mnou obávané makronky a povedly se na první pokus.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.5.2017 at 20:10

      Milá Marci, mám velkou radost, když se někomu povedou makronky hned na první pokus. Gratuluji, jste šikovná. :-) Přeji i další úspěšné pečení. Hezké dny, Lucie.

      • Odpověď Marcela 11.5.2017 at 14:49

        Já děkuji, povedly se jen díky Vám. Dnes je manžel nesl jako občerstvení komise ke státní zkoušce a prý se po nich zaprášilo a on uspěl….tak věřím, že na tom mám malinký podíl ?.

        • Odpověď pěkně vypečený blog 11.5.2017 at 15:56

          A to je krásné. :-) Raduji se s Vámi. :-)

  • Odpověď Purple 17.11.2017 at 11:28

    Jaká je trvanlivost takových makronek? Tipuju, že se skořápkou nebude moc problém, ale jak jsou na tom plnidla?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 17.11.2017 at 13:47

      Máte pravdu, se skořápkami problém není, suché vydrží v lednici týden a v mrazáku i tři měsíce. Krémy spotřebovávám do druhého dne. Lucie

  • Odpověď Jan 19.7.2018 at 17:28

    Dobrý den. Jelikož mátový extrakt nemohu sehnat, tak bych se chtěl zeptat, jestli bych ho mohl nahradit mátovým sirupem? A kolik ml bych měl dát? Bohužel nemám čas si udělat svůj extrakt. Chci se do toho vrhnout, ale budou to moje první makronky, takže ještě nechci experimentovat.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.7.2018 at 7:24

      Dobrý den, Honzo, místo mátového extraktu bych do makronek použila lístky sušené máty (nejlépe důkladně rozdrcené). Ona jakákoliv tekutina nedělá makronkám dobře, takže je potřeba ji přidávat (ať už třeba ve formě toho extraktu) opravdu v malinkém množství. Držím palce, ať Vás skořápky moc netrápí a slavíte úspěch. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Denisa 14.6.2020 at 10:43

    Dobry den, jaky matovy extrakt jste pouzila? Je jich na trhu velke mnozstvi a tak nevim, ktery koupit. Dekuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.6.2020 at 14:53

      Dobrý den, použila jsem ten z Kitchenette shop. Hezké dny, Lucie.

    Napsat komentář: Marcela Zrušit