Marokánky

Marokánky

Pokud ještě nemáte vše napečeno a máte v plánu dopékat cukroví v nejbližších hodinách či dnech, doporučuji vám vyzkoušet tyhle skvělé marokánky. U nás se vždy pečou ve velkém … Před pár dny mi volala má sestřička a ptala se mě, kolik jich už letos mám, že ona jen tři dávky a že si myslí, že to asi stačit nebude. 😀 😀 Zahanbeně jsem odpověděla, že mám zatím jen jednu, protože jsem letos dělala více lineckého, které mi zabralo hodně času. Každopádně je miluju a úplně nejvíc mám na nich ráda to, že nejsou tvrdé. Občas je dělávám i během roku k příležitosti nějaké rodinné oslavy nebo je nesu jako dárek na návštěvu. Pro ty, co mají rádi arašídy, kandované ovoce a čokoládu, jsou tím pravým cukrovím. Zkuste a uvidíte … :-)

Přeji Vám krásný adventní víkend, vydařené pečení a pohodový předvánoční čas.


Ingredience (2 a 1/2 velkého plechu)

40 g mandlové mouky (mleté mandle)
30 g špaldové mouky
150 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání (31%)
170 g nesolených arašídů
150 g kandovaného ovoce

120 g čokolády (použila jsem 39%)
2-3 lžíce másla

Postup

Mandlovou a špaldovou mouku smíchám společně s cukrem. Do hrnce naliji smetanu a přidám k ní sypkou směs. Z těchto ingrediencí uvařím hustou kaši (trvá to přibližně 5 minut). Po celou dobu vaření míchám, protože se hodně rychle připaluje. Hustou kaši pak nechám úplně vystydnout. Mezitím si nachystám kandované ovoce a lehce nasekám arašídy (pokud vám nevadí větší kousky, tak je sekat nemusíte).
Připravím si plechy, které vyložím pečicím papírem. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 165°C. Jakmile kaše vystydne, vmíchám do ní arašídy a kandované ovoce. Na plech pak dělám (v dostatečné vzdálenosti od sebe) pomocí dvou lžiček maličké hromádky a lehce je připlácnu. Ale opravdu jen lehce, při pečení ještě trochu zploští. Pokud se vám budou lepit, namáčejte si lžičky ve vodě. Peču přibližně 15 minut nebo dokud nezezlátnou.
Když marokánky vystydnou, rozpustím ve vodní lázni čokoládu a máslo. Všechny marokánky otočím a pomocí mašlovačky potírám celou spodní část čokoládou, nechám zatuhnout a skladuji v lednici nebo na chladnějším místě. Před podáváním vytáhnu z lednice o něco dřív, aby trochu povolily a nebyly studené.

 

Marokánky

Marokánky

Marokánky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

20 Komentáře
  • Odpověď mezi řečí 17.12.2016 at 12:30

    Právě dělám marokánky, to jsou náhody! Sice podle úplně jiného receptu (po prababi), ale voní to jistě podobně :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.12.2016 at 7:56

      Jéé, věřím, že voní úplně stejně krásně. :-) Mějte hezký adventní čas, Lucie.

  • Odpověď Misa Kohoutova 19.12.2016 at 20:26

    Dobry den,muzu se zeptat muzu spaldovou mouku nahradit treba pohankovou?kvuli dcerce ma bezlepkovou dietu?dekuji za odpoved Misa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.12.2016 at 21:47

      Milá Míšo, určitě můžete, mouky tam není tolik. Přeji, ať se povedou a chutnají. Krásný předvánoční čas, Lucie.

  • Odpověď Peťa 22.12.2016 at 18:41

    Pěkný večer Lucie,
    já mám na Vánoce dopečeno :) Dneska jsem udělala vínové cukroví, pak jsem pekla pro kamarádku cupcakes a završily to marokánky :) Jsou moc dobré, jen ještě musím vychytat množství a tvar jedné marokánky :) Doufám, že Ježíšek přinese jako dárek Vaši kuchařku :)
    Přeji Vám a celé Vaší rodině příjemné prožití vánočních svátků :) A ať Vám Ježíšek přinese vše co si přejete :)
    Peťa

  • Odpověď Kačka 25.12.2016 at 7:05

    Moc děkuju za recept, u nás se po nic jen zaprášilo! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.12.2016 at 18:17

      Milá Kači, rádo se stalo, těší mě, že jste s receptem spokojená. Krásný nový rok, Lucie.

  • Odpověď Simona 2.1.2017 at 16:32

    Vyzkoušeno a zařazeno jako rodinná vánoční klasika ☺️byly naprosto úžasné a pro mě i letošní TOP cukroví…

    • Odpověď Simona 2.1.2017 at 16:36

      Ještě doplňuji, trochu jsem je pozměnila, protože nemaáme rádi kandované ovoce, dala jsem rozinky a brusinky a místo arašídů byly doma pekanové a pistáciové ořechy ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.1.2017 at 22:02

      Milá Simčo, to jsem ráda, že se Vám recept osvědčil a že jste si pochutnali. :-) Krásný nový rok, Lucie.

  • Odpověď Lucie 26.11.2017 at 19:02

    Dobrý den, jakou nejlépe použít mouku místo zmíněné špaldové? Předem děkuji, Lucie

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.11.2017 at 19:43

      Milá Luci, místo špaldové můžete použít hladkou mouku. Ať se podaří a chutnají. Hezké dny, Lucie.

      • Odpověď Lucie 28.11.2017 at 19:06

        Tak ten tvar jsem úplně nevychytala, chuťově jsou výborné, ale některé z nich jsem z papíru ani neoddělila. Co by se dalo přidat, aby se to tolik neroztékalo? A nebo je dělat spíš menší? Ale jinak palec nahoru :) Lucka

  • Odpověď Věra 13.12.2017 at 16:14

    Dobrý den Luci, marokánky jsou tak dobré, že budu muset ještě přidělat :-) Děkuji za recept a přeji krásný adventní čas. Věra

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2017 at 14:53

      Milá Věrko, jsem ráda, že i Vás recept zaujal … a že jste spokojená. :) Mockrát děkuji a také přeji krásný adventní čas, Lucie.

  • Odpověď Pavlína 5.12.2019 at 5:39

    Dobrý den, dá se použít jiná mouka místo mandlové? Moc děkuji :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.12.2019 at 7:08

      Dobrý den, můžete použít takovou, jaká Vám bude vyhovovat … občas jsem nahradila hladkou, jindy pohankovou nebo jáhlovou. Klidné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Lenka 19.12.2019 at 10:43

    Milá Lucie, děkuji Vám moc za tento úžasný recept. Už 3 roky se pokouším upéct marokánky, své neoblíbenější cukroví, ale nedařilo se mi a byla jsem odkázaná jen na mlsání na návštěvách v omezeném množství :-). Až do dnes. Váš recept je dokonalý nejen chuťově, ale i co se provedení týká. Děkuji moc a ať se Vám daří ve vaší skvělé práci. Lenka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.1.2020 at 8:30

      Milá Leni, moc mě těší, že Vám recept sedl a že jste s ním spokojená. Marokánky dělávám i na rodinné sešlosti (nebo jen tak) během roku. Je totiž škoda, pochutnávat si na nich pouze o Vánocích. :) Děkuji za milá slova a přeji vydařené pečení, Lucie.

  • Odpověď Sylva 4.12.2020 at 13:58

    Zdravím Vás Lucie,

    pochopila jsem správně, že marokánky pečete cca týden před Vánocemi. Taková rychlovka, která nepotřebuje dlouhé uležení?

    Předem děkuji

    Sylva

  • Napsat komentář: mezi řečí Zrušit