Mandlovo-švestkový koláč

Mandlovo-švestkový koláč

Pomalu ale jistě se nám začínají tenčit letní zásoby zmraženého ovoce. Švestky už jsme neměli dlouho (maximálně tak sušené) a švestkový koláč taky ne. Podle ohlasů měly zatím všechny švestkové koláče na blogu úspěch, často jste je pekli a zařadili jste je mezi své oblíbené recepty. Doufám, že v případě tohoto koláče tomu nebude jinak. Je to další z mých favoritů, který se díky své dokonalé chuti řadí mezi koláče, které se nebojím dát na stůl i při slavnostnějších okamžicích. Postup není z těch nejtěžších, ale zároveň to není koláč, který budete mít hotový raz dva. Tím se však určitě nenechejte odradit.

 

Ingredience (na čtvercovou formu 24×24 cm)

Na korpus
260 g špaldové mouky
150 g másla
100 g cukru moučka
2 žloutky
2 lžíce vody
mouka na podsypání

Na náplň
150 g mandlové mouky
50 g hladké mouky
130 g třtinového cukru
150 g povoleného másla
2 vejce
1 žloutek
pár kapek mandlového aroma
12 ks větších mražených švestek

Postup

Nejprve si nechám lehce rozmrazit švestky. Potřebuji, aby zůstaly pevné, jelikož každou půlku budu krájet na tenké plátky.
Těsto připravím ručně nebo za pomoci kuchyňského robota. Mouku smíchám s cukrem a máslem a vytvořím drobenku. Přidám k ní žloutky a vodu. Těsto vypracuji tak, aby se hezky spojilo. Pak ho zabalím do potravinářské fólie a nechám odpočinout v lednici přibližně 40 minut.
Předehřeji troubu na 170 °C. Na moukou posypané ploše těsto rozválím a za pomoci válečku přenesu do připravené nepřilnavé formy s odnímatelným dnem. Těsto musí sahat až k okraji formy, prsty ho upravím a přebytek odříznu. Těsto propíchám vidličkou, položím na něj pečící papír, zasypu fazolemi a dám trochu předpéct na 10 minut do trouby. Po upečení dám pečící papír s fazolemi z těsta pryč.
Připravím si švestky – jak už jsem psala, ne úplně rozmrazené je nakrájím na tenké plátky.

Připravím si náplň: máslo vyšlehám s cukrem do hladké nadýchané pěny, přidám mandlové aroma, vejce + žloutek a společně prošlehám. Přidám mandlovou mouku, hladkou mouku a dobře promíchám. Připravenou směs naliji na lehce předpečený korpus a pokladu na ni nakrájené švestky. Peču 30-35 minut.

 

Mandlový koláč se švestkama (výběr)2

Mandlový koláč se švestkama (výběr)3

Mandlový koláč se švestkama (výběr)1

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď Martina 18.1.2016 at 16:40

    Pěkný večer Lucko,
    máte moc krásný blog plný úžasných receptů. Můžete mi prosím prozradit, kde jste kupila hranatou formu na koláč?
    Děkuji. Ať se Vám daří!!
    Martina

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.1.2016 at 16:57

      Zdravím Vás, Martino :-) Jsem ráda, že se Vám blog líbí, děkuji. Forma je Tescoma, dívala jsem se, že ji zrovna mají v akci. 😀 Přeji Vám příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď ž. 21.1.2016 at 20:49

    upečeno ! výborné díky za recept

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.1.2016 at 21:29

      Rádo se stalo. :)

  • Odpověď Peťa 4.12.2016 at 11:17

    Pěkné poledne Lucie,
    tak mám upečeno :) Reference, jak se mi to povedlo/nepovedlo, budu mít po oslavě :) Ještě jsem stihla upéct i nektarinkové koláče (ty jsem si moc oblíbila) :)
    Mějte se pěkně :)
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.12.2016 at 16:22

      Milá Peti, doufám, že reference byly nakonec pozitivní a vy jste s koláčem slavila úspěch. :-) Mějte se moc hezky, Lucie.

  • Odpověď Eva M. 5.2.2019 at 11:33

    Na tuhle pochoutku se vysloveně těším :) Kuchařka před Vánoci dorazila a teď nás čeká oslava narozenin. Koláč bude na stole :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.2.2019 at 12:54

      Evi, tak ať se povede a chutná všem. Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď