Když jsem tento dezert připravovala poprvé, ani jsem nepočítala s tím, že se povede. Ve skutečnosti to byl jen takový pokus. Ale konečný výsledek vypadal tak lákavě, že jsme se hned pustili do ochutnávání a zapomněli si ho vyfotit. Vlastně nejen, že vypadal, ale hrušky se rozplývaly, lehké mandlové těsto mělo skvělou chuť a k tomu křupavé kousky mandliček… Tomu se opravdu jen těžko odolává. Nějakou dobu jsem se pak k tomuto receptu nedostala, až mi před pár dny můj muzikant přivezl hrušky. Tentokrát jsme ochutnávali až po focení, a tak se na výsledek můžete podívat.
Ingredience
4 středně velké hrušky
1,5 litru vody
100 g cukru
1 kus celé skořice
5 kuliček nového koření
1 kus badyánu
šťáva z jednoho citronu
Těsto
40 g povoleného másla
100 g cukru krupice
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
190 ml smetany ke šlehání 31%
100 g mletých mandlí
40 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
lžičku másla na vymazání forem
hrst mandliček na posypání (plátky nebo hranolky)
Postup
Příprava hrušek
Hrušky umyji, oloupu a rovně seříznu spodní část tak, aby hezky stály při zapékání. Vložím je do hrnce s vodou, do které přidám citronovou šťávu, cukr a koření. Přivedu k varu, snížím příkon tepla a nechám ještě 10 minut vařit. Hrušky mezitím změknou, ale nesmí se rozvařit (musí se dobře hlídat). Poté je opatrně vyndám na papírovou utěrku a nechám okapat.
Příprava těsta
Předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C a vymažu formy máslem.
Do mísy dám povolené máslo a cukr. Za pomocí ručního šlehače, šlehám asi 3 minuty.
Postupně přidávám vejce, vanilkový extrakt, smetanu, mleté mandle a mouku, kterou jsem smíchala s práškem do pečiva. Plním formy do necelé poloviny, doprostřed umístím hrušky, těsto kolem hrušek lehce posypu mandličkami a peču 20-25 minut.
4 Komentáře
Ahoj Lucko, narazila jsem teď na tvůj blog a musím uznat, že máš krásně chutně vypadající recepty! A tyhle fotky na Hruškový dezert mě přilákaly na celý tvůj článek o něm, i když hrušky moc nemusím – nádherné fotky!!
Ahoj Míšo, děkuji za hezký kometář. Tak to jsem ráda, že hrušky zaujaly. Nejen zajímavě vypadají, ale je to opravdu výborný dezert. Lucie
Ahoj Lucko,
moc děkuji za recept, trochu jsem se bála těch hrušek. Nějak jsem si nemohla představit tu chuť. Každopádně za mě a můj mlsný jazýček mohu říct, že obavy byly zbytečné. Chlebíček se jen rozplývá, mandličky křupají a jako celek je to prostě super!
Milá Kačko, to je super, že jsi se rozhodla pro tenhle recept. A jsem ráda, že jsi z něj nadšená. Taky ho budu muset zase udělat. Přeji hezké dny. Lucie