Mandlový dezert s hruškami

Hrušky v mandlovém těstíčku

Když jsem tento dezert připravovala poprvé, ani jsem nepočítala s tím, že se povede. Ve skutečnosti to byl jen takový pokus. Ale konečný výsledek vypadal tak lákavě, že jsme se hned pustili do ochutnávání a zapomněli si ho vyfotit. Vlastně nejen, že vypadal, ale hrušky se rozplývaly, lehké mandlové těsto mělo skvělou chuť a k tomu křupavé kousky mandliček… Tomu se opravdu jen těžko odolává. Nějakou dobu jsem se pak k tomuto receptu nedostala, až mi před pár dny můj muzikant přivezl hrušky. Tentokrát jsme ochutnávali až po focení, a tak se na výsledek můžete podívat.

 

Ingredience

4 středně velké hrušky
1,5 litru vody
100 g cukru
1 kus celé skořice
5 kuliček nového koření
1 kus badyánu
šťáva z jednoho citronu

 

Těsto

40 g povoleného másla
100 g cukru krupice
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
190 ml smetany ke šlehání 31%
100 g mletých mandlí
40 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

lžičku másla na vymazání forem

hrst mandliček na posypání (plátky nebo hranolky)

 

Postup

Příprava hrušek

Hrušky umyji, oloupu a rovně seříznu spodní část tak, aby hezky stály při zapékání. Vložím je do hrnce s vodou, do které přidám citronovou šťávu, cukr a koření. Přivedu k varu, snížím příkon tepla a nechám ještě 10 minut vařit. Hrušky mezitím změknou, ale nesmí se rozvařit (musí se dobře hlídat). Poté je opatrně vyndám na papírovou utěrku a nechám okapat.

 

Příprava těsta

Předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C a vymažu formy máslem.

Do mísy dám povolené máslo a cukr. Za pomocí ručního šlehače, šlehám asi 3 minuty.

Postupně přidávám vejce, vanilkový extrakt, smetanu, mleté mandle a mouku, kterou jsem smíchala s práškem do pečiva. Plním formy do necelé poloviny, doprostřed umístím hrušky, těsto kolem hrušek lehce posypu mandličkami a peču 20-25 minut.

 

Hrušky v mandlovém těstíčku

Hrušky v mandlovém těstíčku

Hrušky v mandlovém těstíčkuHrušky v mandlovém těstíčku

 

 

 

 

 

 

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Michaela 26.8.2015 at 17:21

    Ahoj Lucko, narazila jsem teď na tvůj blog a musím uznat, že máš krásně chutně vypadající recepty! :) A tyhle fotky na Hruškový dezert mě přilákaly na celý tvůj článek o něm, i když hrušky moc nemusím – nádherné fotky!!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.8.2015 at 18:13

      Ahoj Míšo, děkuji za hezký kometář. :-) Tak to jsem ráda, že hrušky zaujaly. :-) Nejen zajímavě vypadají, ale je to opravdu výborný dezert. Lucie

  • Odpověď Kačka 18.9.2016 at 10:39

    Ahoj Lucko,
    moc děkuji za recept, trochu jsem se bála těch hrušek. Nějak jsem si nemohla představit tu chuť. Každopádně za mě a můj mlsný jazýček mohu říct, že obavy byly zbytečné. Chlebíček se jen rozplývá, mandličky křupají a jako celek je to prostě super! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.9.2016 at 15:27

      Milá Kačko, to je super, že jsi se rozhodla pro tenhle recept. :-) A jsem ráda, že jsi z něj nadšená. :-) Taky ho budu muset zase udělat. :-) Přeji hezké dny. Lucie

    Zanechte odpověď