Mandlové sušenky

Mandlové sušenky

Do pečení mandlových sušenek jsem se pustila úplnou náhodou. Měla jsem doma mandlovou mouku, které končila doba spotřeby, a tak se mi nabízela řada možností, jak s ní naložit. Přemýšlela jsem, že bych si do zásoby napekla makronkové skořápky, ale v mrazáku ještě stále nemám dostatek volného místa (i když se zásoby snažím postupně spotřebovávat, jak jsem psala už minule). Proto jsem se rozhodla nechat makronky na někdy jindy.
Shodou okolností jsem měla od kamarádky půjčená mini písmenka, která mi vnukla nápad udělat nějaké obyčejné jednoduché sušenky a vyrazit na ně nápisy. Můj muzikant si přál, abych mu na ně napsala něco hezkého. :-) Bylo to docela zábavné. Jeho sušenky vidět nemůžete, přece jen na nich byly osobní vzkazy jen pro něj … 😀 Každopádně pár těch, které jsem měla pro naše kluky, na fotkách uvidíte – jim se taky moc líbily a ještě více chutnaly.

 

Ingredience (1 a 1/2 velkého plechu)

120 g mandlové mouky
80 g špaldové mouky (typ 630)
75 g cukru moučka
100 g lehce povoleného másla
1 žloutek
špetka soli
pár kapek mandlového aroma (nemusí být)
mouka na podsypání

 

Postup

Oba druhy mouky smíchám, přidám sůl, cukr, žloutek, máslo a případně aroma. Pomocí robota vypracuji těsto, které by se nemělo drolit. Pokud se drolí, přidám navíc kousek másla. Těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici přibližně hodinu odpočinout.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C a dva velké plechy vyložím pečicím papírem. Těsto vyválím na moukou posypané ploše. Vykrajuji libovolné tvary a orazítkuji. Peču 8-10 minut.

 

Mandlové sušenky

Mandlové sušenky

Mandlové sušenky

Mandlové sušenky

Mandlové sušenky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

5 Komentáře
  • Odpověď MilanB 26.2.2017 at 19:18

    Dobrý den, na „potisk“ sušenek by se měla používat silikonová razítka. Nedaří se mi zjistit nějakého výrobce. Nemáte tip?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.2.2017 at 20:16

      Milý Milane, já mám silikonová razítka z Tchiba a Nanu Nana. Konkrétně tahle plastová razicí písmenka se dají pořídit v Tchibu, občas je mají v nabídce. :-)

  • Odpověď Pona 12.11.2017 at 10:16

    Konečně jsem je vyzkoušela a jsou naprosto luxusní. Mandle miluju a tohle těsto je tak křehké, že bude patřit určitě mezi jedno z nejoblíbenějších sušenkových.Ani z dvojité dávky nám sušenky doma dlouho nevydržely. Moc děkuji za recept a zase jsem si ho musela uložit na blog.
    http://www.vunekavyapastelek.cz/2017/11/mandlove-pismenkove-susenky.html

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.11.2017 at 17:44

      Milá Šari, to je úžasné, že jste s dalším receptem spokojená. :) Děkuji za zpětnou vazbu i za krásné fotky. :) Přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Jaroslava 5.12.2020 at 17:01

    Moc děkuji za recept. Jsou výborné!
    Často si doma děláme mandlové mléko a bylo mi líto zbylou sušinu z mandlí vyhazovat. Zkusila jsem z ní vaše sušenky a skvěle to funguje. (Všechny předchozí pokusy něco z toho vyrobit nebyly nic moc.)
    Jen je třeba přidat trochu víc špaldové mouky, protože madlová sušina po výrobě mléka je trochu vlhká.

  • Napsat komentář: Pona Zrušit