Moje chutě na sladké… to je jedno velké téma! Od září loňského roku si nemůžu dát, co bych chtěla. A tak jsem se začala soustředit na to, co si dát můžu, co mi nebude ubližovat a čím zároveň uspokojím své chutě. Sice už nepotřebuji přeslazené zákusky a dorty, ale dát si občas něco dobrého, toho bych se vzdala jen nerada. Když si upeču sušenky, jsem spokojená. A tyhle jsou vážně výborné. Budete na ně chodit, dokud všechny nezmizí z talíře. Jsou hotové během chvilky a je jich z jedné dávky dost na to, abyste se mohli i rozdělit.
Ingredience (na 2,5 velkého plechu, přibližně 35 ks)
100 g mandlové mouky
80 g rýžové mouky
40 g pohankové mouky
žloutek
30 g třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva bez lepku
1/2 lžičky vanilkového extraktu
55 g Alsanu
4 polévkové lžíce sirupu
3 polévkové lžíce rýžového mléka
špetka soli
oloupané mandle na ozdobu
Postup
Připravím si 3 velké plechy, které vyložím pečicím papírem. Troubu předehřeji na 170 °C.
Všechny ingredience smíchám a vypracuji hladké těsto. Z těsta tvořím malé kuličky zhruba o velikosti vlašského oříšku. Kuličky pokládám na plech a na každou z nich ještě lehce přitlačím mandli. Peču 12-13 minut.
9 Komentáře
Dobrý den, to vypadá přímo skvěle! Jsem takový kuchařský antitalent, tak mám 2 dotazy
1. když bych chtěla jenom jeden plech sušenek kolik čeho byste prosím dala?
2. ty mouky jsou všechny HLADKÉ?
Budu vděčná za radu!
Dobrý den, Ivet, na jeden plech bych použila poloviční dávku a udělala je malinko větší.
Asi takto:
50 g mandlové mouky
40 g rýžové mouky
20 g pohankové mouky
žloutek
15 g třtinového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva bez lepku
pár kapek vanilkového extraktu
25 g Alsanu
2 polévkové lžíce sirupu
1,5 polévkové lžíce rýžového mléka
špetka soli
oloupané mandle na ozdobu
Pokud by se těsto lepilo, přisypejte malinko rýžové nebo pohankové mouky. Mouky jsou hladké. Kdyby cokoliv, tak napište. Věřím, že se povedou a budou chutnat. Klidné dny a hlavně zdraví, Lucie.
Alsan neznám, nevím, kde bych ho tady u nás na vesnici sehnala, tak zkusím s normálním ghíčkem, snad se to povede. Díky za inspiračku
Dobrý den, Alsan je rostlinné máslo (nemohu kravskou bílkovinu), klidně nahraďte klasickým máslem. Lucie
Dobrý den, vypadají luxusně a recept je opravdu jednoduchý, ale dala by se ta pohanková mouka nějak nahradit? Bohužel ji u nás nekoupím.
Děkuji, Katka
Dobrý den, Katko, místo pohankové dejte 120 g mandlové a 100 g rýžové. Ať se povedou a chutnají.
Klidné dny, Lucie.
Moc děkuji za radu. Vyzkouším hned o víkendu a určitě budou. vám také a hezký večer. Katka
Dobry den, susienky su vynikajuce, peciem ich casto
vzdy zmiznu velmi rychlo. Teraz ich vsak chcem upiect k Vianociam a chcela by som vediet ako dlho dopredu ich mozem piect a ako skladovat. Dakujem pekne, Lenka
Dobrý den, upekla bych je příští víkend a skladovala pak v nějaké uzavíratelné dóze. Klidné dny, Lucie.