Malinové makronky (macarons)

Macrons

Já vlastně ani nevím, jak začít … tak to zkusím úplně od začátku. Poprvé jsem je ochutnala, když mi je můj muzikant přivezl z Prahy od Paula. Malá černá krabička obsahovala několik druhů makronek a já si vzpomínám, že jsem si je dlouhou dobu s nadšením prohlížela a rozplývala se nad jejich dokonalostí. Pak jsme společně ochutnávali všechny druhy, které krabička obsahovala a předávali si dojmy z jejich chutí. Tehdy jsem ještě vůbec nemyslela na to, že bych je doma zkusila upéct. Od té doby už ale uplynulo mnoho času, mezitím mi je muzikant přivezl ještě několikrát a jednou dokonce i s knihou o makronkách. Tenkrát jsem si řekla, že je zkusím. Hledala jsem informace a rady na internetu a čím víc jsem o nich zjišťovala, tím víc mi docházelo, že to zase taková legrace nebude. Ač obsahují jen několik surovin a postup není také nijak náročný, byl to pro mne i přes to všechno boj s větrnými mlýny! Jednou jsem těsto přemíchala, podruhé nedomíchala, makronky spálila, nevyskočila mi jejich typická nožička a co víc, vždy, ale opravdu vždy jsem je měla popraskané. Tak jsem se zase pustila do studovaní v chytrých knihách a radila se se zkušenějšími cukráři (děkuji, Marku!). Ale abych vás dlouho nenapínala … háček byl v tom, že jsem ve své horkovzdušné troubě (kde bohužel nemohu vypnout teplý vzduch, který navíc fouká nerovnoměrně) měla moc vysokou teplotu. Doporučená teplota pečení je 160 °C, já jsem podle rad zkoušela teplotu snižovat a i 140 °C bylo moc, praskaly. V mé troubě jim vyhovuje 135 °C, nepraskají a mají i hezkou nožičku.

Svým dnes o trochu delším příspěvkem jsem vás v žádném případě nechtěla odradit. Ba právě naopak, jděte do toho! Zkoušejte, i když to možná bude malinko běh na dlouhou trať, povedený výsledek vás potěší, je krásný a tak dobrý :-)

 

Ingredience (na 96 ks skořápek, o průměru 3,5 cm) – používám hrnek o objemu 250 ml

3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků
růžové gelové potravinářské barvivo

Náplň

180 g mascarpone
90 g tvarohu (v kostce)
2 lžíce cukru moučka
1 lžička malinové pasty nebo podle chuti rozmixovat lyofilizované maliny (koupila jsem je na mixit.cz)

Postup

Když peču makronky odpoledne, tak si bílky nachystám ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince, v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovýma podložkama. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečící papír.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc růžové makronky chci mít.
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha.
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C.
Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.
Na náplň vyšlehám mascarpone s tvarohem, přidám cukr a malinovou pastu nebo rozmixované lyofilizované maliny. Pomocí cukrářského sáčku nanáším na skořápky a spojuji.
Pekla jsem podle receptu z knihy Makronky – 30 receptů na dokonalý požitek.

 

Macrons

 

Macrons

 

Macrons

 

Macrons

 

Macrons

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

85 Komentáře
  • Odpověď Svatava 24.5.2015 at 19:12

    Jsou nádherné, makronky a fotky! Já jsem taky „křtěná“ těmi od Paula, ale u nás se bohužel sehnat nedají… tak mi asi nezbývá, než je vyzkoušet :-) hezký večer! S.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.5.2015 at 12:51

      Dobrý den, Svatavo :-)
      Určitě zkuste, stojí to za to :-) A pak mi napište, jak jste dopadla. Držím palce!!!
      Lucie

  • Odpověď Simona 24.5.2015 at 21:35

    Lucie, máte je dokonalé :)!!! Moc se mi líbí, jak popisujete, jak jste si s nimi „vyhrála“…celou tu peripetii než se Vám nakonec povedly k dokonalosti :)…a oceňuji super postřehy při postupu ;)…jen by mě zajímalo, jak to děláte, po takových dobrotách nepřibrat 😉 :)! Držím pěsti na další pokusy :)! P. S. Úžasně nafocené ;)!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.5.2015 at 13:02

      Simono, děkuji za chválu :-) Přiznám se, že pokud by v tomto případě nešlo o makronky, tak by mne maximálně po dvou nepodařených pokusech nadšení přešlo. Jenomže já jsem je tak strašně chtěla umět :-)
      Váhu si zatím udržuji celodenním běháním v kuchyni a kolem dětí 😀
      Mějte se fajn, Lucie.

  • Odpověď Míša Roučková 29.7.2015 at 9:52

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat jak velký hrníček použít na odměření surovin? Klasický bílý IKEA? Jde mi o to jestli jste nepoužila jiný, větší. Aby mi to klaplo poměrově vůči těm 90g bílků.

    Díky za info. Míša

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.7.2015 at 12:39

      Dobrý den Míšo, hrneček používám klasický o objemu 250 ml. Budu ráda, když napíšete, jak se vám dařilo. :) Držím palce a přeji krásné makronky. Lucie

  • Odpověď Radka 5.8.2015 at 15:29

    Dobrý den.
    Jsou úžasné… já se s makronkama setkala poprvé v Holandsku v Amsterodamu. Chutnaly báječně a ráda bych si je dala i v pohodlí domova.
    Dle vašeho popisu a ingrediencí se to zdá být hračka … kámen úrazu bude pečení…. a vlastně proto píšu. Chtěla bych poprosit o radu. Mám doma plynovou troubu a okolo jejího knoflíku, na regulaci plamenu, nakreslené pouze tři malé plamínky. Tudíž nemám ponětí kolik je v troubě stupňů. Peču v ní ráda a peče dobře. Těsto v ní peču už od oka, ale tyhle choulostivé mršky mi asi dají zabrat :-D. Takže jdu na to … metodou pokus omyl.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.8.2015 at 17:43

      Dobrý den, Radko :-)
      Nejen správná konzistence těsta, ale i pečení je tak trochu oříšek. Mám kamarádku, která má také plynovku a makronky v ní peče, vyřešila to tak, že si koupila teploměr do trouby a navíc je ještě peče s pootevřenýma dvířkama, do kterých vloží vařečku. Moje sestra má taky plynovku a peče v ní skvělé koláče, také vše od oka, co se týče teploty. Zkuste to s teploměrem, určitěho ho pak využijete i při jiném pečení. :-)
      Mějte se hezky a až makronky zkusíte, tak mi napište, jsem zvědavá. :-) Lucie

  • Odpověď Wendy 13.8.2015 at 8:05

    Dobrý den,
    Lucie chci se zeptat máte nějakou zkušenost že místo barviva by se dalo ovoce třeba rozmixované?
    Dneska se na ty francouzské mršky chystám a barvivo se mi moc používat nechce. Díky. Wendy

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.8.2015 at 8:21

      Dobrý den, Wendy :-)
      Je mi líto, tuto zkušenost nemám … Co se týče makronek, jsem prakticky začátečník. Jen si myslím, že pokud by se dávalo do těsta nějaké rozmixované ovoce, nesmělo by obsahovat žádnou vodu, protože by těsto zřídlo a makronky by pak nemusely vyskočit a popraskaly by. Pokud nechcete dávat barvivo, tak mě jedině napadá, nedávat žádnou barvu nebo místo jedné lžíce mandliček dát lžíci kakaa a budete mít makronky kakaové. Budu ráda, když dáte vědět, jak se vám dařilo. Lucie

  • Odpověď Anna Kolbábková 7.3.2016 at 17:35

    Dobrý den Lucie,
    váš blog je skvělý, několik receptů už jsem vyzkoušela a vždycky měly velký úspěch, takže vám moc děkuji za inspiraci. Teď se chci poprvé pustit do makronek ? Můžete mi prosím poradit, kolik je přibližně gramů mandlí v dávce 3/4 hrníčku? Děkuji moc za odpověd a další úžasné recepty! ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.3.2016 at 13:59

      Dobrý den, Aničko :-) Děkuji za milá slova, jsem ráda, že jste s recepty spokojená a že se Vám jejich příprava daří. Mandlové mouky je asi 80g. Držím palce, ať se povedou a radujete se z krásných skořápek. Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Martina 21.3.2016 at 18:24

    Zdravím,mám dotaz spíše ke krému. Tvaroh a mascarpone,nemůže se stát,že skořápky makronek se „rozmočí“ ? Přijde mi, že tyto dvě suroviny jsou spíše vodnatější. Teda pokud bych chtěla,aby vydržely i den poté. Ale dám na radu a zkušenost profíka ? PS jsem velký fanda blogu ☺

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.3.2016 at 18:55

      Milá Marti, výborný dotaz. :-) Tyhle suroviny jsou vodnaté a proto doporučuji skořápky plnit tak 3-4 hodiny před podáváním. Pak makronky začnou natahovat vlhkost z krému a jsou velmi křehké (až rozpadající se). Čisté skořápky Vám vydrží v lednici týden. Takže je pak dle potřeby můžete kdykoli naplnit. Já mám tenhle krém nejraději, pak mám v oblibě i mascarpone+cukr a smetanu. Ale občas dělám i čokoládovou ganache a ta také není k zahození.
      Moc děkuji za milá slova, jsem ráda, že se Vám u mne na blogu líbí a přeji příjemné a hlavně úspěšné pečení, Lucie.

  • Odpověď Martina 21.3.2016 at 19:53

    Děkuji, tak to je dobré vědět. Naučila jsem se totiž, jak říkáte,ganache (smetana,čokoláda, máslo). Neměla jsem odvahu s tvarohem a mascarpone, právě kvůli rozmočení. Tak jsem trochu podváděla ? A někdy se stane, že potřebuju napéct o den dříve, třeba příprava na oslavu atd. Tak jsem se toho Vašeho krému bála ? Ale jinak supr tip ?

  • Odpověď Tereza Fenyková 24.3.2016 at 21:24

    Dobrý den, teda musím říct, že snad vypadají lépe než někde v obchodě :)
    Chtěla bych se jen zeptat jestli je pravda že z téhle dávky udáte 96ks?? není to moc? 😮 chtěla bych pro začátek zkusit pár jaké to bude jak mi půjdou a tak a nevím kolik mám teda navážit :)
    S pozdravem Tereza

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.3.2016 at 21:37

      Zdravím Vás, Terezko :-) Děkuji, jsem ráda, že se Vám líbí. :-) Z téhle dávky je opravdu kolem 90 skořápek (vždy se to trochu liší, když např. některou udělám užší a některou zase o trochu silnější). Jsou to vlastně dvě plné silikonové podložky. Ale pokud můžu poradit, tak jsem zastánce toho, udělat celou tuhle dávku. Některé Vám mohou prasknout a jiné naopak nevyrostou … Navíc se dají skořápky bez krému skladovat týden v lednici a v mrazáku až 3 měsíce. Každopádně to nechám na Vás a budu držet palce, ať slavíte s makronkama úspěch a máte z nich radost. Příjemné Velikonoce, Lucie.

      • Odpověď Tereza Fenyková 25.3.2016 at 12:07

        Milá Lucko :)
        Děkuji moc za odpověď. Rozhodla jsme se dnes udělat z malé dávky jen tak na zkoušku :) měla jsem z toho strach, ale povedly se mi přenádherné makronky. Určitě to dám na instagram a označím vás, takse budete moci mrknout jak se mi povedly a říct to zlepšit. Mockrát děkuju a mnoho uspechu z blogem :)))
        Tereza

        • Odpověď pěkně vypečený blog 26.3.2016 at 15:09

          Zdravím Vás, Terezko :-) Mám vážně velkou radost, že se Vám makronky povedly. 😀 Určitě dejte, jsme zvědavá. :-) Přeji Vám příjemné Velikonoce, Lucie.

  • Odpověď Kačka 2.5.2016 at 18:25

    Dobrý den, makronky jsou výborné a obdivuji, jak je máte krásně nazdobené :) Chtěla tě zeptat, jestli by jste mi neporadila nějaký pevný krém, který by se dal použít i do dortů, neroztékal (pokud by nebyla k dispozici lednička) a byl by pevný (aby např: i dort při krájení „neklouzal“)

    Moc děkuji :)
    Kačka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.5.2016 at 20:44

      Milá Kačko, děkuji za hezká slova. Jsem ráda, že se makronky líbí. Dorty zase tak často nedělávám a když už tedy nějaký připravím, tak do něj použiji právě krém z mascarpone nebo tvarohu. Výborná je také ganache z kvalitní čokolády a smetany. Omlouvám se, že jsem Vám neporadila dle Vašich představ, ještě se mám co učit. 😀 Mějte pěkné dny, Lucie.

  • Odpověď Andy 13.5.2016 at 5:34

    Dobrý den, zítra se chystám na makronky ale pořád přemýšlím nad náplní.. Kolik ovoce se prosím dává do vašeho receptu?? Děkuji moc za odpověď.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.5.2016 at 7:16

      Milá Andy, jsem ráda, že chcete makronky zkusit. :-) Lyofilizovaných malin rozmixuji jen pár kousků (max. 5) a prášek z nich vmíchám do krému (můžete jej ještě přesít přes sítko, aby jste v krému neměla drobné pecičky). Záleží jen na Vás, kolik jich použijete a jakou chuť tak krému dodáte … sladší či kyselejší. Přeji Vám příjemné a vydařené pečení a hlavně krásné skořápky, ze kterých budete mít radost. Mějte hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Zdeňka 14.5.2016 at 6:57

    Luci, patří vám velký dík! Díky vašemu receptu se mi konečně povedla tzv. nožička, krásně naskočili a to hned na první pokus! Mockrát děkuji, jste mým velkým vzorem. Díky, díky, díky! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.5.2016 at 11:13

      Milá Zdeni, raduji se s Vámi! :-) Je to báječný pocit, když se makronky povedou dle představ. Děkuji za komentář a za milá slova. Přeji příjemné a úspěšné pečení. :-) Lucie

  • Odpověď Andy 14.5.2016 at 22:10

    Děkuji ? První se povedly, jen chyběla „nozicka“ nevim kde delam chybu ale nikdy mi nevyskoci moc..

    Druha varka (veceni) uz byla horsi, nevim proc, makronky nebyly vubec na povrchu rovne zvlnili se jako velehory, nozicka nenabehla a druhy plech cely popraskal.. Asi spatna teplota, slehani..
    Nevite cim to muze byt? Nozicka mi chybi a s plechem vzdy poradne prastim ?? ..
    Taky me zajimalo, jestli mate zkusenost se silikonovou formou? I po dostatecne dlouhe dobe peceni (pecu vzdy cca 25minut na 135´C at mi makronky nepraskaji) tk po vychladnuti se ze silikonu spatne dostavaj dolu, jsou uvnitr lepive..
    Dekuji za odpoved

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.5.2016 at 15:02

      Zdravím Vás, Andy :-) Nožka je u makronek vždycky velkou kapitolou. Mě většinou nožka nevyskočila, když jsem měla těsto řidší, než by mělo být. Zkuste ho nechat trochu hustější, sice Vám může zůstat špička uprostřed makronky, ale za zkoušku to stojí a aspoň budete vědět, jestli právě v tomhle nebyl problém. Vychytat hustotu těsta a péct je při spávné teplotě je to nejdůležitější. Já se s nimi natrápila až až. 😀 Také používám silikonové podložky na pečení makronek a zkušenosti s nimi mám dobré. Pečete makronky v horkovzdušné troubě? Držím palce a přeji pevné nervy při dalším pečení, Lucie.

  • Odpověď pěkně vypečený blog 27.6.2016 at 4:59

    Dobrý den, Ali :-) S náplní ze Salka nemám zkušenosti, zatím jsem ji nikdy nedělala. Ale trochu jste mi dala brouka do hlavy, taky bych ji chtěla zkusit. Až zase budu péct makronky, možná něco vymyslím. Pokud se povede, tak bude na blogu. 😀 Do té doby se musím omluvit, že nemohu poradit a pomoci. Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Petra 6.8.2016 at 11:59

    Dobry drn Lucie :-)
    Chtela jsem se Vas zeptat, jak hodne davate do makronek barviva? Ppuzuvat barvy wilton, ale nikdy je nemam tak nadherne syte a pritom mi pripada, zr barvy davam hodne O:-)
    Moc dekuji za odpoved a krasny vikend :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.8.2016 at 14:41

      Dobrý den, Peti :-) Barviva nedávám tolik … Bojím se, aby mi makronky nepopraskaly. Je pravda, že v případě tohoto prvního receptu jsem dala barviva o něco více a dokonce jsme smíchala dvě barvy dohromady, abych docílila syté barvy. Navíc foťák barvy ještě trochu vytáhne. Wiltonkama taky nedocílím nikdy tak syté barvy, jakou si představuji. Takže ho dávám jen na špičku konce lžičky a čekám, jakou barvu budou makronky po upečení vlastně mít. :-) Přeji Vám příjemné pečení a krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Peťa 10.9.2016 at 15:10

    Pěkný den Lucie,
    tak první pokus nevyšel :) Trošku jsem s tím počítala, tentokrát se mi nějak nedaří 😀 Včera to byly nepovedené cupcakes a sušenky, které taky nebyly jako vždycky :))) Myslím, že jsem na ty makronky měla příliš hustý sníh. Jak dlouho asi ty bílky šleháte? Při první kontrole byl sníh ještě málo hustý a najednou moc 😀 Uvidím jak se zadaří další pokus 😀

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.9.2016 at 17:31

      Zdravím Vás, Peti :-) To je mi teda zpráva. :-( Mrzí mě to za Vás, ale vím, jaké trable s makronkama můžou být. Ten sníh je hodně hustý, když je pak vyšlehaný s cukrem krupice, on takový být musí, ale jakmile vmícháváte mandlovou mouku (smíchanou s cukrem moučka) do tohoto sněhu, tak vlastně začne řídnout a celá hmota, by Vám ve finále ze stěrky měla stékat tak, jako když spustíte stuhu. Já nevím, jak to jinak lépe vysvětlit. Tak snad na ně nezanevřete a někdy je zase zkusíte. No, a co ty ostatní dobroty? Jak je možné, že se zrovna Vám nedaří? Co bylo špatně, s čím ještě můžu poradit? Lucie

      • Odpověď Peťa 10.9.2016 at 17:53

        Tak v tom případě byl sníh dobrý, ale jak jsem tam začala vmíchávat tu mandlovou mouku s cukrem, tak mi to začalo spíš houstnout než řídnout. Ve výsledku ta hmota byla docela dost hustá. Přišlo mi, že až na ten druhý plech se to těsto začalo trochu roztékat, ale i tak to bylo moc husté. Pošlu Vám fotku výsledku na facebook zprávu.
        Asi jsem včera neměla svůj den 😀 Sušenkové těsto bylo moc řídké a tak se do něj nedalo razítkovat, ale vykrajovat naštěstí ano :) Asi nebyl nejlepší nápad dělat máslové sušenky v tom horku 😀 Nezkoušela jsem tedy Váš recept na cupcakes, ale na Foodparade měla Hanka z Cakelandu workshop tak jsem vyzkoušela její recept. No a tam cupcakes v troubě vypadaly skvěle, ale po vytažení se propadly a zdrcly. Jelikož mám nadělané ozdoby, tak vyzkouším znovu a tentokrát recept od Vás :)

  • Odpověď Barbora 21.10.2016 at 5:51

    Dobrý den, zkoušela jsem Vaše makronky, ale výsledek nebyl nic moc. Neudělala se mi tam ta nožička. Nevíte, kde je chyba? Jinak ty Vaše jsou úžasné….kéž by se mi to také jednou povedlo ☺

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.10.2016 at 11:31

      Milá Báro, mrzí mě to, ale s makronkama to chce vážně trpělivost. Ona chyba může být třeba ve špatné hustotě těsta (že bylo např. moc řídké) a nebo také kvůli špatné teplotě v troubě. Určitě je vyzkoušejte znovu. Já měla ze začátku plechy plné makronek úplně popraskané. Držím palce, aby byl pokus od pokusu lepší a ať se brzy radujete z krásných skořápek. Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Daniea 15.11.2016 at 13:41

    Dobrý den, nevím, zda-li se Vás, jako zdatné pekařky mohu zeptat na názor ohledně pečení makronek, i když jsem nevyužila výše uvedený recept, ale italský způsob (jak jsem někde vyčetla) a to, že do sněhu z bílků liju cukrový rozvar (118°). Dělala jsem makronky již 3x. Vždycky jsou krásné. Mají nožku, jsou hladké, nepraskají. Zdají se mi ale dost tuhé, mírně těsto ulpívá na zubech. Nevím, čím to může být.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.11.2016 at 11:46

      Dobrý den, těší mě, že se na mě obracíte, ale abych se přiznala … na tuhle metodu odbornice nejsem (zkoušela jsem ji jen 2x). Já měla problém v tom, že jsem makornky neměla hezké. V obou případech popraskaly a o nějaké nožce jsem si mohla nechat jen zdát. Takže jsem je začala dělat metodou „bez rozvaru“ a od té doby jsem už rozvar nezkoušela. Já bych makronky nechala v troubě o malinko déle, třeba by to pomohlo. Omlouvám se, že jsem nijak zásadně neporadila a nepomohla. Přeji ať se Vám pečení daří a ať se makronky povedou dle Vašich představ. Lucie

  • Odpověď Katka 2.12.2016 at 9:59

    Dobrý den dnes se chci pustit do makronek. A tak prosím o radu kde mam po upečení a potreni krémem ,makronky skladovat? Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.12.2016 at 10:06

      Milá Katko, já makronky naplním krémem a pak je dám na hodinu až dvě do lednice. Po několika hodinách totiž natáhnou vlhkost a rozpadají se, proto je lepší skladovat je suché. Skladuji je – týden v lednici a 3 měsíce pak v mrazáku. Ať se povedou a daří. :-) L.

      • Odpověď Katka 2.12.2016 at 11:17

        V mrazáku? Ty jo to by mne vůbec nenapadlo. Děkuji za radu. A jsou vytažené z mrazáku stejně tak dobre jako cerstve? Ze bych si udelala dopredu i na Vánoce. Jen mám strach aby třeba nezměnili chuť. Cukroví mi po rozmrazeni chutnalo jinak .

        • Odpověď pěkně vypečený blog 2.12.2016 at 19:36

          Katko, ano :-) suché skořápky vydrží v mrazáku opravdu 3 měsíce, také si je dělávám do zásoby. Samozřejmě musí být v dobře uzavřené krabičce (já je dávám do krabičky a krabičku dávám ještě do sáčku), aby se nedostaly pachy z mrazáku ke skořápkám. L

  • Odpověď Zdenek 6.12.2016 at 10:25

    Dobrý den, muzu se jen zeptat – co znamena hrnek? Jelikož ho používáte jako měrku, tak nevím zdali to je klasický 200 ml, nebo větší 400ml, nebo uplne jiný? Jinak recept zni velice lakave:) Děkuji moc za odpověď.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.12.2016 at 11:00

      Dobrý den, děkuji za dotaz, připíšu k receptu. :-) Hrneček používám o objemu 250 ml (a jak píšu v komentáři výše), mandlové mouky je asi 80 g. To jen pro upřesnění. :-) Pokud se do pečení pustíte, přeji Vám, ať se daří a máte krásné skořápky. Pěkné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Petra 12.12.2016 at 12:45

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co dělám špatně…o makronky jsem se pokoušela už asi po páté. Tentokrát mi hezky naskočily, ale byly takové vypouklé a hlavně duté. Byla bych ráda za radu.
    Děkuji, Petra

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.12.2016 at 14:02

      Milá Peti, s makronkama je to opravdu složité. Jak už jsem psala v příspěvcích i komentářích výše, není to s nima vždy tak, jak bychom si přáli. Problém může být ve špatné hustotě těsta, ve špatné teplotě v trouby nebo třeba v tom, že je zrovna v místnosti vlhko a schnou pomaleji, než by měly. Já sama je občas nemám úplně tip ťop a jindy jsou zase dokonalé … a to si říkám, že je připravuji pořád stejně … nevím, proč se tomu tak děje. Přeji Vám, ať máte dokonalé skořápky dle svých představ. Krásný předvánoční čas, Lucie.

  • Odpověď Katka 16.12.2016 at 12:37

    Tak jsem se konečně dostala k pečení makronek. MusíM říct že recept super. Mam krásnou nožičku a makronky vypadají nádherně. Pekla jsem je na 150 cca 18 min. ALe po vychladnutí jsou uvnitř takové lepive. Tak to má být? Nebo kde jsem udělala chybu? Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.12.2016 at 16:13

      Milá Kači, tak to je paráda, že Vám recept vyhovuje a že se makronky povedly. Občas jsem je taky měla lepivé. To jsem je pak nechala o minutku déle v troubě, ale hlídala jsem je bystrým okem, kdyby náhodou chtěly začít hnědnout. Ono to může být těstem, schnutím … nejsem až takový odborník, s makronkama jsem se už pořádně natrápila, takže radím jen dle své zkušenosti. Každopádně to, že jsou uvnitř lepivé ničemu nevadí, ještě trochu vyschnou a jakmile je naplníte krémem, tak lehce natáhnou vlhkost a budou skvělé. Jen doporučuji držet se rad v komentářích … pokud je budete plnit mascarpone nebo krémem z tvarohu, tak je plněte tak dvě tři hodiny před podáváním a mějte je v lednici. Když jsou dlouho takovýmto krémem naplěny, začnou se pak rozpadat. Suché skořápky pak vydrží v lednici týden a v mrazáku až 3 měsíce. Přeji krásný předvánoční čas, Lucie.

      • Odpověď Katka 18.12.2016 at 8:11

        Máte pravdu další dvě várky jsem nechala o trošku déle a jsou teda famózní. Já je chci plnit ganache krémem to by snad měli vydržet déle že? I vam preji krásný předvánoční čas Katka

        • Odpověď pěkně vypečený blog 19.12.2016 at 7:52

          Kači, to je paráda!!! Jste vážně dobrá. :-) Ganache je k makronkám o něco hodnější … nevlhnou, díky ní, tak rychle. Přeji pohodové pečení a krásné Vánoce, Lucie.

  • Odpověď Marcela 28.2.2017 at 10:13

    Dobrý den Lucie,
    úplně náhodou se ke mně dostala a Vaše kuchařka a odkaz na blog. S pokušením vyrobit domácí makronky bojuju už docela dlouho, miluju je ,ale vím, že nejsou až tak jednoduché. Minulý týden jsem je porvé vyzkoušela a dostala pochvalu od rodiny! I já jsem byla až na malé technické nedostatky spokojená. Chutnaly báječně …. Podle mě jsou chuťově srovnatelné s legendou – Laduree :) Příští týden slavíme narozeniny a zkusím více druhů. Díky :) Marcela

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.3.2017 at 15:02

      Dobrý den, Marci :-) Děkuji za potěšující komentář. Když se daří makronky, tak je to paráda. :-) Ať máte stále krásné skořápky, přeji vydařené pečení … Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Veronika 24.5.2017 at 16:45

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jaký program pečete? Dolní + spodní ohřev….? Chci je dle vašeho receptu vyzkoušet tak ať udělám vše správně ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.5.2017 at 17:55

      Milá Veroniko, makronky peču pomocí horkého vzduchu. Držím palce, ať se daří. :-) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Pavlína 23.6.2017 at 20:43

    Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela váš recept na makronky. Povedly se mi krásně. Dřív jsem měla jiný recept a podle něj se mi jednou nepovedly pak jednou jo a nikdy sem si s ním nebyla jistá. Dnes jsem dělala dokonce dvě dávky a obě se povedly takže to nebyla náhoda. Děkuji.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.6.2017 at 7:41

      Milá Pavli, moc ráda čtu tyhle pozitivní zprávy, které se týkají makronek. Docela jich přibývá a opravdu mě to moc těší. Mě samotnou tolik potrápily, že si umím představit Vaše nadšení, když jste z trouby vytáhla krásné skořápky. Moc děkuji za komentář a přeji ať se i nadále daří dle představ. Pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď Vlaďka 19.7.2017 at 21:29

    Chtela jsem se zeptat, vo je spatne:(, misti rozlitych krasnych kolecek s nizickou, mam pusinky s nozickou, nemohu docilit, aby mi nezustavaly spucky, ikdyz plechem mlatim, div nepraskne pracovni deska, delala jsem je ctyri dny po sobe a vzdy to dopadlo stejne, mooc dekuji za radu.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.7.2017 at 11:42

      Milá Vlaďko, hustota těsta je věčný problém. To správně umíchané, by mělo stékat ze stěrky jako stuha. Špičky se mi taky ještě občas podaří, ale pokud už zvládáte nožky, tak jste jen krůček k dokonalým skořápkám. Zkuste mít těsto o trošičku řidší, než jak ho děláváte. Držím palce a přeji vydařené pečení, Lucie.

  • Odpověď Michaela 23.10.2017 at 7:31

    Dobrý den, čím je možné rozředit těsto, když ke konci zjistím, že je moc husté?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.10.2017 at 7:38

      Milá Míšo, těsto stačí více vymíchat, začne být postupně řidší. Ale zase nesmí být řídké moc, jinak makronky nevyskočí a popraskají. Těsto by mělo být husté tak, aby stékalo ze stěrky jako stuha. Ať se pečení vydaří. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Michaela 23.10.2017 at 8:19

    Díky moc, Lucie. mě to právě nějak moc neřídlo. Makronky nemají nožičku, ale jinak se celkem povedly. Tak bude další pokus :)

  • Odpověď Naďa 19.12.2017 at 16:43

    Dobrý den Lucinko,mám prosbičku,chci se pustit do makronek( snad se mi alespoň trošku povedou a budou tak krásné jako ty vaše) mám to až na vánoce ,můžu už zítra nazdobit máslovým krémem ? Mám strach,aby se nerozpadly, ve čtvrtek budu rozdávat vánoční cukroví a chtěla bych je tam dát . Děkuji moc za radu a nádherný blog. Naďa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.12.2017 at 7:58

      Milá Nadi, makronky určitě nedoporučuji zdobit moc dopředu. Máslový krém je sice fajn (makronky tolik nerozpouští), ale raději bych je naplnila až před samotným předáváním cukroví. Mximálně je naplnit večer, mít je v lednici a na druhý den předat a doporučit rychle sníst. 😀 Tak ať se povedou a máte z nich radost. Krásný adventní čas, Lucie.

  • Odpověď Naďa 20.12.2017 at 10:38

    Lucinko,děkuji moc za odpověď ,přeji Vám krásné vánoční svátky:)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.12.2017 at 12:31

      Nadi, moc děkuji a přeji i Vám veselé, šťastné a požehnané Vánoce, Lucie.

  • Odpověď Zuzka Dé. 18.2.2018 at 12:53

    Krásný den! Děkuji za moc hezký blog, který ráda chodím „očučávat“ :) Prosím prosím o radu. Makronky – můj třetí pokus (pokaždé podle jiného receptu). Vše probíhalo dle očekávání, u trouby jsem se kochala, jak makronkám rostly nožičky. Trochu popraskaly – no to bych ještě skousla. Jenže potom mi najednou začnou splaskávat a z nožiček se se udělá krajka okolo placaté makronky. Jeden plech jsem zkoušela se škvírkou mezi dvířky trouby, druhý se zcela zavřenými dvířky – výsledky stejné. Makronky vypadají jako kytičky. Prosím – napadá Vás, kde v mém případě udělali soudruzi chybu? Nicméně to byl dnes zatím ten nejvydařenější pokus a tedy naději dávající, a tudíž nevyměknu a zase to zkusím znovu :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.2.2018 at 13:05

      Milá Zuzko, o makronkách se v komentářích pod příspěvky napsalo už mnoho … a úplně přesně vím, jaké to je, vytahovat z trouby popraskané a nebo jinak nepovedené skořápky. V první řadě bych se zaměřila na teplotu v troubě. Máte teploměr? Teplotu bych malinko zvýšila, protože jestli po upečení spadly, tak nebyly dopečené. Hustotu těsta jste podle všeho měla dobrou, když se ukázaly nožky a úplně nepopraskaly. Ale klidně může být to těsto i malinko hustější. Nejideálnější je, když těsto stéká ze stěrky jako když padá stuha. Přeji, ať se daří a kdyby cokoliv (a bylo by to v mých silách), tak se ozvěte. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Karolína 20.3.2018 at 22:02

    Dobrý den, chystám se na pečení makronek (mimochodem ty vaše vypadají naprosto úžasně) a chtěla bych se zeptat, jak je to s těmi většími. Koukala jsem na hodně receptů, většina uváděla průměr zhruba 4 cm, co když bych ale chtěla udělat makronky větší (např. s průměrem 8 cm)? Mám je nechat péct delší dobu? Jak poznám že jsou hotové?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.3.2018 at 10:14

      Dobrý den, Karolíno, větší makronky pečte o něco déle … zhruba o 2-3 minuty, ke konci častěji otevírejte troubu. Je důležité makronky hlídat. Já vždycky koukám do trouby jako do televize. 😀 Upečené makronky jdou snadno sloupnout z pečicího papíru nebo podložky. Kdyby něco, tak mi napište. Když to bude v mých silách, ráda pomohu. Moc děkuji za pochvalu a přeji, ať se daří. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Erika 12.5.2018 at 10:39

    Moc Vás zdravím, dnes jsem pekla makronky poprvé. Ty vaše vypadají naprosto dokonale. Snad lépe než nějaké kupované! Mé makronky sice epopraskaly, skořápka je hladká a lesklá, jenže ta nožička…spíš mi vytekla kolem makronky, než aby se ní makronka hezky zvedla. Nevíte, prosím, čím to může být? Moc děkuju! Krásný den :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.5.2018 at 12:18

      Dobrý den, Eriko, musím Vám takhle na dálku zatleskat! Hned poprvé a nepopraskané … to je velký úspěch. Z nožičky si nedělejte těžkou hlavu, ta se taky povede. Já bych to viděla na nízkou teplotu v troubě (i když tedy netuším, na kolik pečete). Tak ji zkuste zvýšit. Úplně nejlepší je vychytávka teploměru přímo v troubě. Mně se velmi osvědčil. Já peču horkým vzduchem na 135, ale makronky ve Vaší troubě můžou potřebovat více. Kdyby cokoliv, napište. Budu držet palce a těším se na novou potěšující zprávu. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Pavlína 9.8.2018 at 15:39

    Milá Lucko, sice jsem jen „malá holka“ (je mi 13 let), ale pečení mě baví. :-) Makronky jsem pekla poprvé a úplně sama, jako překvapení k narozeninam. Povedly se a všem moc chutnaly, děkuji za tento recept.
    Pavlína

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.8.2018 at 7:12

      Milá Pájo, takové zprávy čtu moc ráda! Gratuluji k úspěchu a smekám! Přeji i další vydařené pečení a hezké letní dny, Lucie.

  • Odpověď Michala 31.10.2018 at 21:15

    Dobrý den, Lucko, vaše makronky jsou vždy velmi krasne a originální. Podle vašeho receptu jsem pekla už dvakrát a vždy se podarily!! Děkuji za to :) nikdy ale nemůžu docílit tak hezkých barev jako vy, vždy mi léčením tak trochu „zhnednou“ můžu se zeptat, jaké barvy používáte a zda jich tam dáváte větší množství? :) děkuji a přeji spoustu spokojených stravniku u stolu :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.11.2018 at 11:10

      Dobrý den, Míšo, děkji za pochvalu a milá slova. :) Jsem ráda, že se vám skořápky také daří. :) Já používám gelové barvy Wilton, ale mám podobný problém, že většinou nedocílím úplně takové barvy, jakou bych si přála. Taky by mě zajímalo, jakým způsobem a množstvím barvy, se dá docílit dokonale červených skořápek. :-) V můj prospěch hraje tak trochu i světlo při focení, takže jsou ty barvičky na fotkách trošičku více zářivější. Každopádně barviva dávám malinko, jen na špičku lžičky. Přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie 23.5.2019 at 4:35

    Děkuji za skvěle popsaný recept. Dcerka je makronkový maniak, ale vzhledem k cenám jsme si je ve velkém mohly dovolit jen v cukrárně na Ukrajině :-D. Od té doby jí slibuji, že je zkusím, ale nebyla odvaha. Včera jsem narazila na Váš jednoduchý recept a hned první pokus se podařil na jedničku, skořápky vyběhly, mají „nožičku“ a chutnají výborně. Na krém jsme použily mražené maliny svařené s cukrem na pyré a mascarpone s máslem. Už se těším, až budeme zkoušet další kombinace barev a chutí. 😀 Díky!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.5.2019 at 17:52

      Milá Luci, jsem ráda, že se Vám makronky hned na první pokus podařily. :) To je nádhera! Držím palce i u dalších variant! Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 14.6.2019 at 21:34

    Dobrý den, moc děkuji za recept. Po několikaměsíčním váhání jsem se dnes konečně odhodlala a výsledek je úžasný, lepší než z cukrárny!! Dělala jsem zelené, pistáciové.
    Jen na odstátí bílků jsem se vykašlala a na „funkci“ to nemělo vliv 😀 V nějakém receptu jsem četla, že blogerka nepozorovala žádný rozdíl, když je nechala odstát anebo ne, tak mám stejnou zkušenost.
    Také jsem inspirovaná Vámi koukala do trouby jako do televize, byl to zážitek :-) a mimo jiné jsem si všimla, že už by zasloužila zase umýt 😀
    Hezký den!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.6.2019 at 16:52

      Milá Jani, tyhle komentáře mi dělají velkou radost, protože MAKORONKY jsou prostě záludné potvory … ale když se některému čtenáři povedou, tak se srdečně raduji s ním. :) Jste dobrááá!!! Ať to stále dobře peče! Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď VIKI 27.10.2019 at 18:05

    Musím Vám strašně poděkovat za recept ? strašně jsem se makronek na poprvé bála, ale povedli se, nádherně mi vyběhli a i chuťově jdou výborné ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.11.2019 at 15:50

      Milá Viki, to je skvělá zpráva! Jsem ráda, že jste je vyzkoušela a že se povedly. :) Přeji i další vydařené pečení. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Radka S. 9.2.2021 at 20:20

    Dobrý den.
    Chtěla bych se zeptat, na jaký „program“ pečení mám troubu nastavit, při pečení makronek.
    ( pečení zhora i zespodu?…s ventilátorem či bez něj)?
    Děkuji za odpověď.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.2.2021 at 13:11

      Dobrý den, Radko, makronky peču horkým vzduchem… vrchní i spodní pečení. Lucie

    Napsat komentář: Svatava Zrušit