Makronky – šneci

Makronky - šneci

Na oslavu 3. narozenin našeho Jordanka, jsem na přání hostů udělala makronky. A jelikož jsem je jimi chtěla nejen potěšit, ale i trochu pobavit, připravila jsem tyhle okaté fešáky. Přiznám se, že jsem se podobnými šnečky nechala inspirovat na internetu a získali si mě okamžitě. Navíc náš oslavenec Jordi miluje živočichy tohoto typu, takže i on z nich měl velkou radost (i když makoronky nepapá). Příště prý musím udělat jeho úplně nejvíc nejoblíbenější luční koníky, broučky, cvrčky a pavoučky … 😀 😀 😀

 

Ingredience (přibližně 96 ks skořápek)

3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků
gelové potravinářské barvivo (barva dle vašeho výběru)

Na náplň

250 g mascarpone
2 lžíce cukru moučka
pár kapek vanilkového extraktu

bílá cukrářská modelovací hmota, bílé floristické drátky, černý jedlý fix

Postup

Když peču makronky odpoledne, tak si bílky nachystám ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince, v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovýma podložkama. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečící papír.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc barevné makronky chci mít.
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha.
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C.
Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.
Na náplň vyšlehám mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem. Pomocí cukrářského sáčku nanáším na skořápky a spojuji.

makronky šneci

Makronky - šneci

makronky šneci

Makronky - šneci

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

9 Komentáře
  • Odpověď Pona 7.8.2016 at 7:58

    Teda Lucko, ti jsou parádní, hned mi vytvořili úsměv na tváři. I já mám ráda zvířátka tohodle druhu a ještě víc miluji makronky. Ovšem s jejich přípravou už jsem se natrápila až až. Teď už to vidím na nějaký kurz. Škoda, že žádné nepořádáte. Hned bych se přihlásila.
    Šárka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.8.2016 at 19:50

      Milá Šari, jsem moc ráda, že Vám šnečci vykouzlili úsměv na tváři. To je paráda! :-) Sama s makronkama občas bojuji, já bych si zatím někoho učit netroufla, ale nikdy neříkej nikdy, že … 😀 Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Jarka 29.8.2016 at 19:03

    Dobrý den, Lucie, chtěla bych se Vás zeptat, jestli máte zkušenost s barvením makronek jinými surovinami, např. přidáním kakaa pro hnědou barvu, šťávy z řepy pro červenou/fialovou apod. – co to udělá s těstem? A ještě druhá otázka, ty silikonové podložky, to kupujete ve specializovaných obchodech? Pokud bych to řešila pečicím papírem, jaký zvolit průměr kolečka pro předkreslení? Jsem makronkami úplně nepolíbená, ale láká mě to zkusit (šnečci a mimoni hlavně, pro syna k narozeninám do školky), času na zkoušení už moc není, tak chci chybějící zkušenosti nahradit co největší informovaností ?
    Děkuju moc za Vaše odpovědi a za Váš inspirativní blog!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.8.2016 at 20:03

      Milá Jaruško, je skvělé, že chcete makronky zkusit. Dělala jsem je s kakaem (do klasického receptu, který mám na blogu, jsem přidala 2 lžíce kakaa – přimíchala jsem ho k mandlové mouce). S barvením řepou zkušenosti zatím nemám, pouze s lyfilizovanýma malinama – makronky jsou pak lehce růžové. A podložky používám tyhle https://www.oriondomacipotreby.cz/forma-na-makronky-silikon-123276 . Kolečka na pečící papír bych udělala o průměru 3 cm, makronky se pak ještě malinko rozjedou, když budou schnout. Přeji Vám, ať Vás moc netrápí a podaří se dle Vašich představ. Kdyby cokoli, tak pište. Mějte se hezky, Lucie.

      • Odpověď Jarka 30.8.2016 at 10:44

        Děkuju moc, Lucie, ve čtvrtek nebo v pátek se pustím do prvních cvičných makronek ? Dám pak vědět, jak to dopadlo ?

  • Odpověď Jarka 2.9.2016 at 22:11

    Milá Lucie, tak teď nevím, jestli jste geniální Vy nebo já nebo mamčina horkovzdušná trouba ? Asi to bude od všeho něco. Před chvílí jsem totiž upekla svoje úplně první makronky v životě podle receptu z Vašeho blogu, a ony se povedly! Jsou nádherné, vyskočily tak akorát (ta „nožička“, to je ten proužek po obvodu, kde se těsto jakoby trošku nakrabatí, zatímco z horní strany je skořápka hladká jako dětský piškot?), fantasticky voní a já musím jít okamžitě spát, nebo jich většinu sežeru ještě před naplněním a manžel ráno nepozná, že jsem něco pekla ??? Asi máte na svědomí dalšího nového makronkového závisláka ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.9.2016 at 15:15

      Milá Jaruško, to je tak úžasná zpráva! :-) Já jsem z Vás úplně nadšená! Jste nejlepší! Tak jasně, že je to vaší zásluhou, jste prostě šikovná. Jako makronky na první pokus? To je prostě sen. :-) Přesně, jak jste je popsala, přesně tak mají vypadat. :-) Takže Vás vítám do klubu závisláků na makronkách a přeji, aby bylo i další pečení takto dokonalé. Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Michaela 3.5.2019 at 20:47

    Dobry den,
    dnes jsem pekla makronky… a kupodivu se nepovedli:) ale ja to ani necekala… ale potrebovala bych poradit… kdyz mam vrch krasne hladky, ale nozicka mi naskoci a pak jeste vic a vic a pak se mi rozjedou a bublaji kolem… znamena to, ze mam dat triubu jeste ns min? Kdyz jsem zkousela nenaskocili tak moc a vyjela mi bublina na jednu stranu… tak mam dat jeste min nebo naopak o hodne vic sby naskocila a stihls se upict nez se rozjedou? :) predem moc dekuji za vase rady a odpoved

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.5.2019 at 16:33

      Dobrý den, Míšo, ráda bych Vám pomohla, abyste měla skořápky přesně dle představ … Určitě bych zkusila teplotu trochu snížit, makronky peču horkým vzduchem a nebublají. Taky je důležitá rovnoměrnost při pečení, pokud Vám vyskočila bublinka jen na jedné straně, může Vám trouba péct nerovnoměrně. Pak taky doporučuji při pečení otevřít několikrát troubu, aby odešla vlhkost. Můžete taky zkusit dát plech do jiné výškové úrovně v troubě. Občas je to běh na dlouhou trať, ale když se vychytají mouchy, tak to pak jde skoro samo. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit