Linecké cukroví mé prababičky

Linecké cukroví

Jsem ráda, že konečně nastal ten správný čas a já mohu začít péct vánoční cukroví. Na blog postupně vložím pár svých oblíbených a přidám také jeden bulharský recept. Začnu lineckým, které dělávala má prababička, a které jsem už na blog dávala. Pekla jsem tehdy zdobená linecká kolečka. Snad se nebudete zlobit, když ho vložím na blog znovu. Klasické linecké na našem stole o Vánocích jednoduše být musí, bez něj si je neumíme představit. Bývá vždy jako první napečeno a většinou i jako první snědeno. A když si s maminkou a sestrou mezi svátky voláme, dost často se jedna druhé ptáme: Máte ještě linecké?

 

Ingredience (dávka na 4 velké plechy)

500 g hladké mouky
320 g másla pokojové teploty
160 g cukru moučka
3 žloutky
pár kapek citronu
mouka na podsypání
marmeláda na slepení
cukr moučka + domácí vanilkový cukr na obalení

 

Postup

Všechny ingredience vložím do mísy a ručně zpracuji hladké těsto (můžete použít i robota). Těsto poté zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici půl hodiny odpočinout. Po uplynutí této doby si předehřeji troubu na 170 °C a připravím čtyři velké plechy, které vyložím pečícím papírem. Těsto rozválím na ploše posypané moukou a vybranými vykrajovátky vykrajuji tvary, které přenáším na plechy. Peču zhruba 10 minut nebo dokud není cukroví malinko zbarvené. Ale opravdu jen malinko, protože po vytažení z trouby nechávám linecké na plechu ještě dojít, takže trochu změní barvu.
Jakmile mám všechno těsto spotřebováno a cukroví napečeno, slepuji ho marmeládou, čokoládovo-oříškovou pomazánkou a některé tvary nechám jen tak neslepené. Nakonec linecké obaluji v cukru (smíchám moučkový cukr se dvěma lžícemi domácího vanilkového cukru).

 

Linecké cukroví

Linecké cukroví

Linecké cukroví

Linecké cukroví

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

45 Komentáře
  • Odpověď Štěpa 30.11.2015 at 5:42

    Linecké děláme podobně a taky je to recept od mé prababičky 😀 tyto osvědčené, mnoho desítek let staré recepty jsou prostě nejlepší:-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.11.2015 at 7:50

      Štěpo, já to taky pořád říkám, že ty staré recepty jsou doslova poklady. :-)

  • Odpověď Kristyna 7.1.2016 at 13:03

    Moc dekuji za tento vyborny recept! Letos jsem poprve sama pekla cukrovi, a na moje nejoblibenejsi linecke jsem zvolila vas recept. Jen se po nem zaprasilo, opravdu vynikajici! :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.1.2016 at 14:06

      Kristýno, mám velkou radost, že jste pro své první pečení zvolila naše linecké a byla jste s ním spokojená. :-) Přeji Vám příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Dana 2.12.2016 at 13:34

    Krása, jdu to zkusit. Prosím, kde jste koupila tak krásná vykrajovátka? Já mám jen srdíčka :-) Děkuju

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.12.2016 at 19:31

      Milá Dano, ať se linecké podaří a chutná. :-) Vykrajovátka jsou Tescoma. :-)

  • Odpověď Ív 6.12.2016 at 21:09

    Zkoušela jsem poprvé a vynikající, asi nejlepší, co jsem kdy pekla. :-) Várku jsem nechala odležet a prý je skoro snědená, všechny maminy kamarádky chtějí recept. S těstem se dobře pracuje a je opravdu výborné.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.12.2016 at 17:33

      Tak to mě opravdu moc těší. :-) My ho milujeme a jiné nechceme. 😀 Příjemné pečení a hezké adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Lenka 7.12.2016 at 12:03

    Dobrý den,
    chci se zeptat,jak má být těsto při vyválení vysoké? A opravdu stačí na odpočinutí v ledničce jen půl hodina? Díky moc za odpověď?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.12.2016 at 17:32

      Dobrý den, Leni :-) Moc vysoké ne, tak 2-3 mm. Půlhodinka stačí, nemusí se nijak extra odležet, ale když ho necháte do druhého dne, tak to taky vadit nebude. :-) Příjemné pečení, Lucie.

  • Odpověď Magdaléna Vošalíková 9.1.2017 at 14:29

    Dlouhá léta jsem hledala recept na to nejlepší linecké těsto. Konečně jsem jej našla. Vaše linecké nemá chybu. Voňavé, křehké, lahodné. Díky!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.1.2017 at 21:13

      Milá Magdi, jsem moc ráda, že je tohle linecké pro Vás to nejlepší. :-) Děkuji za komentář a přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Svata 12.10.2017 at 5:55

    Včera jsem na zkoušku upekla ze 1/3 dávky a linecké je vynikající ?? takže vánoce budou určitě podle tohoto receptu!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.10.2017 at 14:29

      Mám radost, že i u Vás bude letos vonět linecké podle receptu mé prababičky. Tak ať se povede a máte z něj radost. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie 15.11.2017 at 11:19

    Prosím necháváte upečené linecké změknou?:)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.11.2017 at 13:37

      Milá Luci, linecké pečeme asi 2-3 týdny před Vánocemi, ale nemusí se nechávat uležet. Takže pokud budete péct později, nic se nestane. Ať se pečení vydaří, hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Barča a company 26.11.2017 at 16:13

    Po dlouhé době fakt linické, které se výborně dělá a opravdu dobře chutná, už jsme si ho zapsali a tipuji, že linecké je navždy vyřešeno, děkujeme! :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.11.2017 at 19:44

      Milá Barčo, krásně se to čte. :-) Jsem ráda, že naše linecké má další příznivce. Moc děkuji za zpětnou vazbu, hezké dny, Lucie.

      • Odpověď Helena 29.11.2017 at 13:02

        dííííky perfektné linecké pečivko…..príjemné prežitie sviatkov Vianočných

        • Odpověď pěkně vypečený blog 29.11.2017 at 16:19

          Milá Heluško, děkuji za zpětnou vazbu. Jsem ráda, že i vy jste spokojená s receptem. Přeji pohodové pečení a krásné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď petra 29.11.2017 at 7:17

    Dobry den prosim pri jake teplote to pecete?

    • Odpověď petra 29.11.2017 at 7:18

      Ja jsem blbec. Uz to vidim ? 170

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.11.2017 at 16:20

      Peti, přeji ať se pečení vydaří. :-)

  • Odpověď Veronika 3.12.2017 at 19:19

    Dobrý den, těsto jsem si udělala den předem protože zkouším více receptů a při válení se mi hrozně drolilo. Jelikož jsem pekla poprvé ,dělala jsem jen z poloviční dávky (2 žloutky), ale poměry jsem dodržela. Drolivost byla opravdu velmi vysoká a s těstem se velmi špatně pracovalo. Zatím jsem ještě nechutnala, takže k tomuto se nemohu vyjádřit, avšak pokud by Vás napadlo, čím by to mohlo být a co příště třeba udělat jinak, budu moc ráda za odpověď. Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.12.2017 at 10:04

      Mila Verčo, pokud se těsto drolí doporučuji ho nechat povolit (jakmile ho vytáhnete z lednice) a nebo do něj zapracovat kousek másla. Každopádně se podle reakcí pod příspěvekem dočtete, že se s těstem pracuje dobře a upečené linecké je výborné. :) Pevně doufám, že na něj nezanevřete … a že jste si nakonec pochutnala. :) Přeji pohodové pečení a krásné adventní dny, Lucie.

      • Odpověď Veronika 20.12.2018 at 18:27

        Dobrý den Lucie, tak jsem letos zkoušela znovu, protože linecké je jediné cukroví, které opravdu miluji, ale výsledek byl úplně stejný jako loni. Zkoušela jsem přidat máslo, ale nepomohlo. Nezkoušela jsem letos z jiné mouky a už asi ani nebudu, ale můžete mi prosím dát vědět, jakou přesně mouku používáte? Napadlo mě zkusit ’00‘ , ale možná tak na silvestra. Chuťově je Vaše linecké ale zcela fantastické, takže ho prostě chci nějak vypilovat, abych se s ním každý rok netrápila a nevykrajovala po 3 tvarech, protože větší placku bez prasklin prostě neuválím :( Těším se na info a přeji hezké svátky. Veronika

        • Odpověď pěkně vypečený blog 21.12.2018 at 13:52

          Dobrý den, Veru, mrzí mě to. Vůbec netuším, co se děje … Používám Babiččinu volbu, ale i mouku 00. Letos jsme lineckého s mamkou pekly 8 dávek a neměly jsme problém. Ještě mi mamka dala tip … zkuste těsto vyválet mezi sáčky. Velký sáček, rozstřihnout, lehce posypat moukou, dát kus těsta, přikrýt vrchní částí sáčku a přes něj těsto vyválet, ale netlačit. Možná je to taková rada nerada, ale třeba to pomůže. Každopádně ještě můžete nechat těsto déle odležet … den i dva. Ingregience jsou různé, proto nejsem schopná říct, co na kterou značku zabere. Ale byl by v tom čert, kdyby to nešlo tak hladce, jako nám. Budu držet palce, protože tohle cukroví stojí opravdu za to! Kdyby cokoliv, tak napište. Krásné Vánoce, Lucie.

  • Odpověď Jarda 13.12.2017 at 21:58

    Zdravím také jsem vyzkoušel těsto. Jen mě mrzí že jsem neměl citron. Zítra s dětmi vykrajíme a upečeme, snad se povede. Stare recepty jsou nejlepší mam recept na vanilkové rohlíčky a super musí se hned po upeční horké obalit v cukru. Úplně se rozplívají na jazyku.

    • Odpověď Jarda 18.12.2017 at 20:33

      Tak se povedlo a jsou dobře.

      • Odpověď pěkně vypečený blog 18.12.2017 at 21:17

        Tak to jsem ráda. :) Děkuju za komentář.

  • Odpověď Marie 18.12.2017 at 15:59

    Mam vase recepty moc rada, ale toto testo bylo nejhorsi, s kterym jsem kdy pracovala :-( dokonce jsem zbytek musela vyhodit. Vse delano podle vaseho receptu, z opravdoveho masla- zadna nahrazka a testo strasne praskalo, drolilo se. Nepomohlo ani pridani masla, ani pracovani s testem tuhym z lednice ani s uz propracovanym. Je mi to moc lito, ale tento recept uz ne.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.12.2017 at 21:40

      Milá Marie, tak to mě opravdu mrzí. Nerozumím tomu … Stále uvažuji, kde by mohla být chyba, ale zřejmě se nedopátrám. Reakce jsou za ty dva roky, co mám recept na blogu a sociálních sítích výborné (pouze jedna paní psala před nedávnem, že se jí s těstem pracovalo špatně). Vážně je mi to líto, tenhle recept je u nás doma taková jistota … Věřím, že na mé recepty nezanevřete a pečení se Vám bude dařit dle představ. Přeji poklidný adventní čas a krásné Vánoce, Lucie.

  • Odpověď Tereza 20.12.2017 at 12:12

    za me super :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.12.2017 at 12:30

      Milá Terko, mám radost! Děkuji a přeji veselé, šťastné a požehnané Vánoce, Lucie.

  • Odpověď lucia 14.12.2018 at 13:24

    Mne praca s valkanim zobrala asi niekolko rokov zivota..cesto sa trhaaa, este ze som robila len z 1/2 davky.. :-( aj teplotu bolo treba vyrazne znizit, u mna cca 120 stup.

  • Odpověď Nella 14.12.2018 at 18:17

    Bohužel se musím přidat těsto se trhá a drolí se za mě katastrofa.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.12.2018 at 13:28

      Mrzí mě to. Právě jsem to řešila s kamarádkou, která udělala 2 dávky lineckého … s těstem se pracovalo dobře a celkově se jí cukroví povedlo. Bohužel, s třetí dávkou to bylo horší, těsto se trhalo a špatně se s ním pracovalo. Řikala, že jediné, co udělala jinak bylo to, že do těsta použila jinou značku mouky. Pomohlo zapracovat kousek másla navíc a nechat těsto odležet do druhého dne. Lucie

  • Odpověď Martina 17.12.2018 at 19:39

    Vase linecke nam chutna doma vsem. Mela jsem taky problem s drolenim testa, ale vydrzela jsem a ta chut je skvela. Mozna tou moukou… Tyden do Vanoc zrovna Vase linecke hrcite nevydrzi. Budu ho muset zkusit jeste jednou:)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.12.2018 at 10:08

      Marti, jsem ráda, že vám chutná. :) Snad bude další pokus bezproblémový. Krásné Vánoce, Lucie.

  • Odpověď Denisa 15.10.2019 at 16:47

    Právě jsem vytáhla z trouby. Upekla jsem je jako sušenky s rakytníkovou náplní na rozlučku se svobodou. Na delší, souvislé nápisy moc křehké, ale nevadí přítel těch polámaných snědl na posezení celý plech 😀 A jsou vážně báááječné. Na Vánoce taky napeču a to se mi linecké zatím nikdy nepovedlo, buď bylo suché nebo tvrdé. Tohle jsou vážně křehoučké máslové sušenky ♥

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.10.2019 at 6:34

      Milá Deniso, jsem ráda, že i Vám tohle linecké chutná. :) Přeji pohodové pečení, Lucie.

  • Odpověď marie 31.10.2019 at 15:00

    dobry den,mužu použít stelu,děkuji marie caletková

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.11.2019 at 15:52

      Dobrý den, Marie, se Stelou nemám zkušenosti, takže nemůžu poradit. Tohle linecké peču pouze z másla. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Marie 9.4.2020 at 14:48

    Dobrý den, zkoušlea jste už i bezlepkovou verzi?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.4.2020 at 9:59

      Dobrý den, Marie, zkoušela jsem z rýžové mouky + nějaké bezlepkové směsi, ale linecké bylo po upečení hrozně moc křehké, kažodpádně chuťově nebylo vůbec špatné. Ať se daří, Lucie.

    Napsat komentář: Dana Zrušit