Linecké cukroví mé prababičky

Linecké cukroví

Jsem ráda, že konečně nastal ten správný čas a já mohu začít péct vánoční cukroví. Na blog postupně vložím pár svých oblíbených a přidám také jeden bulharský recept. Začnu lineckým, které dělávala má prababička, a které jsem už na blog dávala. Pekla jsem tehdy zdobená linecká kolečka. Snad se nebudete zlobit, když ho vložím na blog znovu. Klasické linecké na našem stole o Vánocích jednoduše být musí, bez něj si je neumíme představit. Bývá vždy jako první napečeno a většinou i jako první snědeno. A když si s maminkou a sestrou mezi svátky voláme, dost často se jedna druhé ptáme: Máte ještě linecké?

 

Ingredience (dávka na 4 velké plechy)

500 g hladké mouky
320 g másla pokojové teploty
160 g cukru moučka
3 žloutky
pár kapek citronu
mouka na podsypání
marmeláda na slepení
cukr moučka + domácí vanilkový cukr na obalení

 

Postup

Všechny ingredience vložím do mísy a ručně zpracuji hladké těsto (můžete použít i robota). Těsto poté zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici půl hodiny odpočinout. Po uplynutí této doby si předehřeji troubu na 170 °C a připravím čtyři velké plechy, které vyložím pečícím papírem. Těsto rozválím na ploše posypané moukou a vybranými vykrajovátky vykrajuji tvary, které přenáším na plechy. Peču zhruba 10 minut nebo dokud není cukroví malinko zbarvené. Ale opravdu jen malinko, protože po vytažení z trouby nechávám linecké na plechu ještě dojít, takže trochu změní barvu.
Jakmile mám všechno těsto spotřebováno a cukroví napečeno, slepuji ho marmeládou, čokoládovo-oříškovou pomazánkou a některé tvary nechám jen tak neslepené. Nakonec linecké obaluji v cukru (smíchám moučkový cukr se dvěma lžícemi domácího vanilkového cukru).

 

Linecké cukroví

Linecké cukroví

Linecké cukroví

Linecké cukroví

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

16 Komentáře
  • Odpověď Štěpa 30.11.2015 at 5:42

    Linecké děláme podobně a taky je to recept od mé prababičky 😀 tyto osvědčené, mnoho desítek let staré recepty jsou prostě nejlepší:-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.11.2015 at 7:50

      Štěpo, já to taky pořád říkám, že ty staré recepty jsou doslova poklady. :-)

  • Odpověď Kristyna 7.1.2016 at 13:03

    Moc dekuji za tento vyborny recept! Letos jsem poprve sama pekla cukrovi, a na moje nejoblibenejsi linecke jsem zvolila vas recept. Jen se po nem zaprasilo, opravdu vynikajici! :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.1.2016 at 14:06

      Kristýno, mám velkou radost, že jste pro své první pečení zvolila naše linecké a byla jste s ním spokojená. :-) Přeji Vám příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Dana 2.12.2016 at 13:34

    Krása, jdu to zkusit. Prosím, kde jste koupila tak krásná vykrajovátka? Já mám jen srdíčka :-) Děkuju

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.12.2016 at 19:31

      Milá Dano, ať se linecké podaří a chutná. :-) Vykrajovátka jsou Tescoma. :-)

  • Odpověď Ív 6.12.2016 at 21:09

    Zkoušela jsem poprvé a vynikající, asi nejlepší, co jsem kdy pekla. :-) Várku jsem nechala odležet a prý je skoro snědená, všechny maminy kamarádky chtějí recept. S těstem se dobře pracuje a je opravdu výborné.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.12.2016 at 17:33

      Tak to mě opravdu moc těší. :-) My ho milujeme a jiné nechceme. 😀 Příjemné pečení a hezké adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Lenka 7.12.2016 at 12:03

    Dobrý den,
    chci se zeptat,jak má být těsto při vyválení vysoké? A opravdu stačí na odpočinutí v ledničce jen půl hodina? Díky moc za odpověď😊

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.12.2016 at 17:32

      Dobrý den, Leni :-) Moc vysoké ne, tak 2-3 mm. Půlhodinka stačí, nemusí se nijak extra odležet, ale když ho necháte do druhého dne, tak to taky vadit nebude. :-) Příjemné pečení, Lucie.

  • Odpověď Magdaléna Vošalíková 9.1.2017 at 14:29

    Dlouhá léta jsem hledala recept na to nejlepší linecké těsto. Konečně jsem jej našla. Vaše linecké nemá chybu. Voňavé, křehké, lahodné. Díky!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.1.2017 at 21:13

      Milá Magdi, jsem moc ráda, že je tohle linecké pro Vás to nejlepší. :-) Děkuji za komentář a přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Svata 12.10.2017 at 5:55

    Včera jsem na zkoušku upekla ze 1/3 dávky a linecké je vynikající 😍😃 takže vánoce budou určitě podle tohoto receptu!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.10.2017 at 14:29

      Mám radost, že i u Vás bude letos vonět linecké podle receptu mé prababičky. Tak ať se povede a máte z něj radost. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie 15.11.2017 at 11:19

    Prosím necháváte upečené linecké změknou?:)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.11.2017 at 13:37

      Milá Luci, linecké pečeme asi 2-3 týdny před Vánocemi, ale nemusí se nechávat uležet. Takže pokud budete péct později, nic se nestane. Ať se pečení vydaří, hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď