Kynutý makový závin s blumami

Kynutý makový závin s blumami

Už od mala jsme doma milovali makový závin a k němu hrnek horkého mléka, kakaa nebo čaje. Naši kluci „zatím“ máku nepřišli na chuť, takže když ho peču doma, dělí se o něj můj muž s mými rodiči.. ti nepohrdnou. :) Dělávám ho více v zimních měsících (místo blum občas použiji mražené švestky). Podle mě je to jeden z těch víkendových dezertů, který si dáte k horkému čaji a začtete se do dobré knihy.
A ač bude vypadat před pečením dost rustikálně :D, výsledek vás po upečení určitě mile překvapí.
Budu v to doufat. :)

 

 

Ingredience (forma na biskupský chlebíček 30 x 7 x 11,5 cm)

125 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
80 ml vlažného mléka
1 vrchovatá lžíce cukru krupice
1 vrchovatá lžíce domácího vanilkového cukru (případně kupovaného)
30 g rozpuštěného másla (nesmí být horké)
1 vejce
1 žloutek
1 slabá čajová lžička mořské soli

polohrubá mouka na poprášení

Na kvásek

15 g čerstvého droždí
1 lžíce vlažného mléka
1 zarovnaná lžička cukru krupice

Náplň

5 čerstvých blum + 1 lžička másla + 1 lžička třtinového cukru + pár kapek vanilkového extraktu

80 g mletého máku
160 ml mléka
1 zarovnaná lžíce povidel
3 zarovnané lžíce cukru krupice
Tuzemák dle chuti

Postup

Nejprve si připravím kvásek … Droždí rozdrolím do misky, přidám mléko a cukr, vše společně promíchám, přikryji čistou utěrkou a na teplém místě nechám kvásek vzejít. Trvá to 10 až 15 minut.
Mouky proseji do velké mísy od robota, přidám sůl a oba druhy cukru. Promíchám, do mouky udělám důlek, přidám hotový kvásek, mléko, máslo, žloutek a vajíčko. Za pomoci robota uhnětu hladké těsto, které lehce zapráším moukou, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám dvě hodiny kynout.
Mezitím si připravím makovou náplň a blumy. Blumy umyji, osuším, rozpůlím, vypeckuji a nakrájím na tenké půlměsíčky. Na pánvičce nebo v hrnci rozehřeji lžičku másla, přidám blumy, cukr a pár kapek vanilkového extraktu. Takto opékám asi 3-5 minut, aby malinko změkly. Musí se dobře hlídat, ať se nezačnou úplně rozpadat. Poté je odstavím a nechám vystydnout.
Do hrnce naliji mléko a přidám mák. Za stálého míchání uvařím hustou kaši, do které pak vmíchám cukr, povidla a Tuzemák (už nevařím). Také dostavím a nechám vystydnout.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C a formu na biskupský chlebíček vyložím pečicím papírem.
Jakmile těsto vykyne, dám ho na moukou posypanou plochu a rozválím na placku zhruba 30×30 cm. Potřu ji makovou směsí, na kterou sem tam pokladu připravené blumy. Vše opatrně zavinu a uprostřed svisle rozříznu na dvě poloviny. Náplň se může tlačit ven, ale to vůbec nevadí. Obě části zapletu do sebe, podeberu a vložím do formy. Pokud mi nějaká bluma vypadne, tak ji položím zase zpátky na závin. :)
Peču 60 minut (20 minut před koncem pečení jsem závin přikryla alobalem, aby se propekl a nespálil).
Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.

 

Kynutý makový závin s blumami

 

Kynutý makový závin s blumami

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

3 Komentáře
  • Odpověď Lenka 13.11.2020 at 21:49

    Vyzkoušeno a opet dekuji za recept 💚

  • Odpověď Zuzana 2.1.2021 at 19:24

    Dobrý den Luci, tak zrovna jsem ho vytáhla z trouby na zítřejší snídani. Jen mám dotaz – ničím se nepotírá před pečením?
    Už se těším na ráno, snad se povedl a bude rodince chutnat. Děkuji za tip…👍😊

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.1.2021 at 14:47

      Dobrý den, Zuzko, doufám, že chutnal. :) Já ho nepotírám ničím. :) Klidné dny, Lucie.

    Zanechte odpověď