Kynuté loupáky s lískooříškovou pomazánkou

loupáky s nutellou

Jestli vám proběhlo hlavou, že tady vídáte pochoutky z kynutého těsta celkem často, máte dobrý postřeh … já ho prostě miluju. Vůni, vzhled i to, jak se s ním příjemně pracuje. Není tajemstvím, že občas sáhnu po domácí pekárně, která mi pomůže s tím, že bude těsto relativně rychle a dokonale připraveno na to, co s ním zamýšlím. Tyhle loupáky jsem začala péct před lety, právě v době, kdy jsem pekárnu dostala a trénovala ji … i sebe :-) Peču je dodnes, kluci si o ně často říkají, ale vždy mají podmínku … musí být s jejich oblíbenou lískooříškovou pomazánkou. A já bych je tak ráda plnila mákem, jablky se skořicí nebo třeba tvarohem. Bohužel, nemám šanci, vždy to končí 3:1 pro kluky. Můj muzikant samozřejmě drží basu s nimi, protože si je v tomhle provedení také oblíbil. Tuhle sladkou svačinku nikdy neodmítnou, proto jsou loupáky zpestřením každého našeho výletu.

 

Ingredience

250 ml vlažného mléka
1 vejce
100 ml oleje
450 g hladké mouky
1 lžíce domácího vanilkového cukru
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky soli
1/2 kostky čerstvého droždí
lískooříšková pomazánka
1 rozšlehané vejce na potření
cukr moučka na posypání

 

Postup

Ingredience vložím do pekárny v uvedeném pořadí a spustím program těsto. Zhruba za hodinu a půl mám těsto hezky nakynuté. Přichystám si dva plechy, které vyložím pečícím papírem. Na moukou posypané ploše rozdělím těsto na dva stejné díly, těsto rozválím na zhruba půlcentimetrovou placku, kterou rozkrájím pomocí radélka na osminky. Do nejširší části trojúhelníčku dám půl lžičky lískooříškové pomazánky a takto pokračuji s dalšími sedmi trojúhelníčky. Poté každý trojúhelníček zavinu, začínám v té nejširší části, loupáček pokládám na plech a kraje lehce zahnu. Jakmile mám hotovo, pokračuji stejně i s druhou částí těsta. Loupáčků tedy bude 16. Poté je nechám asi 10 minut odpočinout pod utěrkou na plechu, mezitím předehřeji troubu na 170 °C. Po deseti minutách potírám loupáky rozšlehaným vejcem a peču 10 – 12 minut, musím je hlídat, bývají opravdu rychle hotové. Po vytažení z trouby nechám vystydnout na mřížce a sypu moučkovým cukrem.

Pokud nevlastníte pekárnu, připravte těsto tímto způsobem … Do misky rozdrolte droždí, odeberte lžičku cukru a dvě lžíce mléka (odebírejte z množství, které je v receptu dané), rozmíchejte, přikryjte utěrkou a nechejte vzejít kvásek (trvá to zhruba 10 minut). Do větší mísy dejte mouku, udělejte doprostřed důlek, dejte do něj hotový kvásek, přidejte vejce, mléko, olej, cukr a sůl a vše dokonale smíchejte. Dobře propracované těsto lehce posypte moukou a nechejte pod utěrkou kynout zhruba hodinu.

 

loupáky s nutellou

 

loupáky s nutellou

 

loupáky s nutellou

 

loupáky s nutellou

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

15 Komentáře
  • Odpověď Martina 20.5.2015 at 16:51

    Luxusní! Pekla jsem dnes, že budeme mít zítra na snídani…je 18 hodin, a nezůstal ani jeden. Takže zítra pro velký úspěch druhé kolo:-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.5.2015 at 20:22

      Zdravím Vás, Martino :-) To je moc příjemná zpráva, jsem ráda, že Vám chutnají … Ať se Vám také zítra povedou a uděláte jimi radost, Lucie.

  • Odpověď Pavla 24.5.2015 at 14:19

    Hezké nedělní odpoledne, před pár dny jsem objevila Váš blog a musím konstatovat, že mě zcela pohltil. :-) Můj první recept, který jsem zkusila, byly právě loupáky. Jsou výtečné, jen musím vypilovat tvar. :-) Manžel není nijak extra na sladké, ale už si dává třetí kousek. Děkuji za Váš úžasný blog a těším se na další recepty. :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.5.2015 at 17:49

      Hezký večer, Pavlo :-)
      Děkuji Vám za milá slova … Těší mě, že Vám i manželovi loupáky chutnají. Budu moc ráda, když můj blog budete sledovat i nadále. Mějte příjemný večer, Lucie.

  • Odpověď Linda 12.6.2015 at 17:21

    Loupáčky jsou úžasné!!! Ač na dietě, už jsem tři…ráda bych napsala snědla, ale sežrala je přesnější :-)) Zbožňuji Váš blog!!!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.6.2015 at 13:05

      Lindo, děkuju … A jsem ráda, že jste je i přes dietu zkusila 😀 Jsou vážně neodolatelné :-)
      Mějte se fajn, Lucie.

  • Odpověď Veronika 23.6.2015 at 17:15

    Hezký večer, loupáčky jsou výborné, děkuji za recept :-). Vlivem mé netrpělivosti a zvědavosti jsem je ochutnala ještě teplé a dobře jsem udělala, po vychladnutí zmizely tak rychle že už se na mě nedostalo. Jediné co jim chybělo byl ten krásný tvar co máte vy na fotkách. Nicméně vůbec mi nebude vadit využít druhého pokusu ke zdokonalení :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.6.2015 at 17:28

      Dobrý večer Veroniko :-) Rádo se stalo. :-) Na tvaru až tak nezáleží, s tím si nedělejte hlavu. Hlavně, že jste si pochutnali. Časem ho určitě vypilujete, ze svého okolí mám zkušenost, že je nikdo nedělal jen jednou nebo dvakrát 😀 Mějte se fajn, Lucie.

  • Odpověď Martina 23.8.2015 at 11:48

    Právě jsem vyzkoušela a ochutnala. Úžasné, vynikající.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.8.2015 at 12:30

      Martino, jsem ráda, že Vám chtunají. :-) Děkuji, Lucie :-)

  • Odpověď Denisa N. 19.9.2015 at 8:06

    Když kamarádka viděla tyhle vaše úžasné rohlíčky, tak mi jen rekla „tak tyhle si u tebe objednavam, nekdy mi je musis pripravit“ 😀 Vůbec se jí nedivím, vypadají totiž vážně skvěle :-) A mě nezbývá nic jiného, než je zítra připravit :-) Už se na ně těším. Hezkou sobotu :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.9.2015 at 11:41

      Už se těším, až napíšete jak se vám povedly a jak vám chutnaly. :-) Naši kluci je zbožňují. Zrovna dneska se mě ptal Borisek, jestli neudělám loupáčky nebo palačinky. :-) Ať vám jde pečení od ruky. :-) Hezkou neděli, Lucie.

      • Odpověď Denisa N. 20.9.2015 at 13:32

        Tak jsem si ráno přivstala a zadělala na těsto :-) Musím se tedy přiznat, že asi 3 kousky mi mírně praskly, ale to vůbec nevadilo, i přesto to byla výborna snídaně :-) a taky se vůbec nedivm, že na ně měl Váš syn chuť, jsou opravdu senzační. Děkuji za typ:-) PS: foto kdyžtak můžete vidět na IG :-)

  • Odpověď lenka polakovicova 23.4.2016 at 19:35

    Paradni recept!! Pisu si do knihy overenych super receptu:-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.4.2016 at 10:52

      Milá Leni, jsem ráda, že se Vám recept osvědčil. :-) Lucie

    Zanechte odpověď