Kynuté koláče s jablky

Kynuté koláče s jablky

Recept na naše svatební kynuté koláče mám už nějakou dobu na blogu i v Pěkně vypečené kuchařce. Nejsou snadné, jsou náročnější na čas a přípravu. I o tom už jsem psala. Ale jednou za čas, když jste dobře naladěni a máte chuť si upéct něco mimořádného, tradičního, co by třeba mohlo být pro vás i jakousi výzvou, po jejímž splnění sklidíte od svých blízkých chválu a velké uznání, jsou tyhle koláče tím pravým! U nás je to většinou tak, že je peču pro celou rodinu k nějaké zvláštní příležitosti. Ovšem tentokrát tomu bylo jinak. U sousedů jsem si byla nasbírat jablka a uvažovala jsem nad koláčem. Nakonec z toho byl koláč v množném čísle, přesně o počtu 55 ks. Obdarovala jsem blízké a pár jich ještě zamrazila na chvíle, kdy nás bude honit mlsná a nebude tolik času na pečení. Takže pokud v následujících chladných víkendových dnech náhodou nebudete vědět, co s volným časem nebo co si upéct, tohle je zaručená tutovka! Pokud si však budete chtít koláče vychutnat k odpolední kávě, doporučuji začít hned ráno – abyste to kafe stihli. 😀

Ingredience (na 50-60 ks)

300 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
200 g hrubé mouky
200 g cukru krupice
2 lžíce domácího vanilkového cukru
1 zarovnaná lžíce soli
5 žloutků
1 celé vejce
1 máslo (250 g)
1/2 litru mléka
citronová kůra ze dvou citronů

Na kvásek

1 a 3/4 kostky droždí + lžička cukru krupice + 6 lžiček vlažného mléka

Na posypku

250 g polohrubé mouky
100 g cukru moučka
100 g změklého másla

Na jablečnou náplň

800 g nahrubo nastrouhaných jablek
šťáva z 1/2 citronu
2 lžíce domácího vanilkového cukru
1 zarovnaná lžička mleté skořice
1 plná lžíce másla
rozmixované dětské piškoty (dle potřeby, na zahuštění po dušení)

na potření před pečením: 6 žloutků + trochu mléka
na potření po upečení: 50 g másla

Postup

Nejprve si připravím jablečnou náplň do koláčů. Oloupaná a očištěná jablka nastrouhám na hrubém struhadle. Ve velkém hrnci je promíchám s citronovou šťávou, cukrem, skořicí a přidám máslo. Jablka dusím zhruba 5-10 minut. Záleží, jakou máte odrůdu a jak moc máte jablka zralá. Pokud pustí hodně šťávy, můžete ji přecedit, případně jablka zahustit rozmixovanými dětskými piškoty. Jakmile jablka vystydnou, naplním jimi jednorázový cukrářský sáček.
Dále si připravím plechy s pečicím papírem. Všechny ingredience na posypku (drobenku) dám do mísy a ručně ji vypracuji.
Do misky rozdrobím droždí pokojové teploty, přidám lžičku cukru, mléko, smíchám a přikryji utěrkou. Na teplém místě nechám vzejít kvásek.
Proseji všechnu mouku, přidám sůl, bílek, citronovou kůru a mléko, které jsem si lehce ohřála. Cukr krupici, vanilkový cukr, žloutky a máslo společně vyšlehám. Poté je přidám k mouce i s hotovým kváskem.
Za pomoci robota nechám těsto hnětat 20 minut, občas lehce popráším hladkou moukou (může ještě hodně lepit). Jakmile je těsto hotové, opět lehce popráším hladkou moukou, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám kynout 1,5 až 2 hodiny.
Na moukou poprášené ploše rozděluji těsto na přibližně stejné kousky, na které pokládám náplň z jablek, zavinu a v dlani vypracuji kuličky. Do každé vytlačím sklenicí důlek. Potírám žloutky, které smíchám s mlékem a zasypu posypkou.
V předehřáté horkovzdušné troubě peču zhruba 12 minut při teplotě 170 °C. Po vytažení potírám koláčky rozpuštěným máslem.

Typ: Svatební koláče

 

Kynuté koláče s jablky

Kynuté koláče s jablky

Kynuté koláče s jablky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

9 Komentáře
  • Odpověď V3ronika♥ 23.10.2018 at 15:42

    koláče s jablky teda neznám

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.10.2018 at 8:50

      Doporučuji, jsou vláčné a chuťově moc dobré. :)

  • Odpověď Martina 24.10.2018 at 10:21

    Jak se prosím myslí, že se do těch kuliček už naplněných jablky vytlačí sklenicí důlek? Děkuji.

  • Odpověď Mariana 24.5.2020 at 18:53

    dá se dát normalní sušené droždí? nemám čerstvé

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.5.2020 at 11:21

      Můžete…

  • Odpověď Mirek 10.1.2021 at 10:04

    Potřeboval bych poradit, kolik vajec dát na poloviční množství koláčů. Všeho ostatního jde snadno dát polovina. děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.1.2021 at 19:10

      Mirku, použila bych 3 žloutky a když by se podařilo, tak aspoň trochu toho bílku. Ať se povedou a chutnají, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit