Křehký koláč s jablky

Křehký koláč s jablky

Když je léto nenávratně pryč, dostáváme doma více chuť na jablečné koláče a buchty (aspoň tedy my dva s muzikantem). Také čerstvá jablka jsou teď nedílnou součástí našeho každodenního jídelníčku. Určitě tomu tak bude i několik následujících měsíců, kdy budou spolu s mandarinkami a pomeranči vděčným kouskem dopolední či odpolední svačiny. Co se týče jejich tepelného zpracování, jedním z nejoblíbenějších pečených dezertů je u nás obyčejný štrúdl, kterého se kluci asi nikdy nepřejí. Tentokrát jsem jim ale nabídla něco trochu jiného – křehký koláč plný voňavých jablek. To přece nemohou odmítnout! K mému údivu se tak ale bohužel stalo … Prostě to nebyl ten štrúdl dle jejich představ a přes to zkrátka nejede vlak. Takže zbylo více na mého muzikanta, který (jako obvykle) nijak neprotestoval a vlastně byl i docela rád.

 

Ingredience (nepřilnavá forma s odnímatelným dnem – průměr 25 cm)

Na těsto

200 g hladké mouky
150 g špaldové mouky
160 g másla (chlazeného)
80 g cukru moučka
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody

mouka na podsypání
fazole na zatížení při pečení

Na náplň

8 větších jablek
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru + 1/2 lžíce
1/2 lžičky mleté skořice
2 ks hřebíčku
1 lžíce másla
1 lžíce citronové šťávy
trocha vody na podlití
hrstka lehce nasekaných vlašských ořechů (nemusí být)

vejce na potření před pečením
cukr moučka na zaprášení po upečení

Postup

Mouku smíchám s cukrem, solí a kousky másla, přidám žloutek a ručně vytvořím drobenku. K ní přidám vodu a ručně vypracuji hladké těsto. Těsto rozdělám na dvě přibližně stejné části a každou část zabalím zvlášť do potravinářské fólie. Těsto takto nechám v lednici odpočinout přibližně hodinu.
Mezitím si připravím náplň do koláče … 5 jablek oloupu, rozpůlím, odstraním jadřince a nakrájím na tenké měsíčky. V hrnci rozpustím máslo, přidám jablka, třtinový a vanilkový cukr, skořici a hřebíček. Společně vše promíchám a zaliji trochou vody. Za občasného míchání nechám jablíčka povařit zhruba 5-10 minut nebo dokud kolem nich nezůstane hustá šťáva, pak odstavím a vyndám z nich hřebíček.
Troubu předehřeji na 170 °C. Na moukou posypané ploše rozválím jednu část těsta a pomocí válečku jej přenesu do připravené formy. Přebytečné těsto odříznu a upravím, pak ho propíchám vidličkou, položím na něj pečicí papír a zatížím fazolemi. Takto těsto peču v předehřáté troubě 10 minut.
Než se těsto předpeče, připravím si zbytek jablek. Oloupu je, rozpůlím, odstraním jadřinec a nakrájím na tenké měsíčky. Opatrně je promísím s půlkou lžíce vanilkového cukru a citronovou šťávou. Zbytek těsta opět rozválím na moukou posypané ploše a nakrájím ho na tenké proužky (ze zbytků těsta můžete vykrájet libovolné tvary na dozdobení).
Po deseti minutách vytáhnu těsto z trouby a odstraním z něj pečicí papír s fazolemi. Na částečně předpečený korpus rozprostřu připravenou směs jablek, které jsem vařila, a na ni pokladu jablka čerstvá, na která dám ořechy. Poté už jen dozdobím nařezanými proužky těsta, potřu rozšlehaným vejcem a peču dalších 40 minut na 170 °C.
Deset minut před koncem pečení jsem teplotu snížila na 160 °C.
Jakmile je koláč hotový, nechám ho vystydnou a pak zapráším moučkovým cukrem.

 

Křehký koláč s jablky

Křehký koláč s jablky

Křehký koláč s jablky

Křehký koláč s jablky

Křehký koláč s jablky

Křehký koláč s jablky

Křehký koláč s jablky

Křehký koláč s jablky - příprava

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

16 Komentáře
  • Odpověď Pona 9.10.2016 at 18:22

    Je naprosto úžasný. U nás doma jsou tyhle koláče nejoblíbenější. Pekla jsem teď podobný, fíkovo – jablečný. A jen se po něm zaprášilo.
    Máte krásné fotky.
    Šárka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.10.2016 at 10:12

      Šari, děkuji. :-) Fíkovo-jablečný musím zkusit. :-) Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Jana 22.10.2016 at 7:36

    Take nejcasteji pecu s jablky prave strudl, ale tento recept vypada take bajecne :-) Urcite vyzkousim. No a fotografie ?K tem se uz ani nema cenu vyjadrovat, jelikoz bych se opakovala u kazdeho prispevku a to timto slovem „nadherne “ :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.10.2016 at 7:46

      Milá Jani, opět Vám děkuji za milá slova. Jsem ráda, že se na blog ráda vracíte a že se Vám recepty a fotky líbí. :-) Věřím, že s tímto koláčem budete spokojená. Krásný víkend, Lucie.

  • Odpověď paraple 31.10.2016 at 12:27

    Vypadá krásně….když použiji listové těsto a hrušky? půjde to? bude to ale myslím už úplně jiný koláč že? 😀

    • Odpověď pěkně vypečený blog 31.10.2016 at 17:15

      Děkuju :-) Můžete to zkusit, ale určitě to bude úplně jiný koláč. :-) Já ho takhle zatím nedělala, tak neporadím. Přeji vydařené pečení. :-) Lucie

  • Odpověď pěkně vypečený blog 20.11.2016 at 21:17

    Milá Bětko, já jsem tak ráda, že jste s receptem spokojená a že Vás koláč okouzlil. :-) Děkuji za šíření :-D, přeji vydařené pečení a pěkné dny, Lucie.

  • Odpověď Lada 7.3.2017 at 14:55

    Dobrý den, pekla jsem podle Vás zatím dva recepty – tento a vánočku. Musím říct, že nevím, který recept byl lepší. Vynikající. Moc děkuji. Lada

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.3.2017 at 7:53

      Milá Lado, děkuji za krásný komentář. :-) To je dobře, že jste s recepty spokojená. :-) Přeji i další vydařené pečení. Krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Kačka 17.1.2018 at 9:55

    Ten recept a hlavně ty fotky koláče vypadají nádherně! O víkendu máme oslavu narozenin, ideální příležitost jej vyzkoušet :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.1.2018 at 17:29

      Milá Kačko, tenhle koláč mohu doporučit. Tak ať se povede a chutná. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Denisa 17.8.2018 at 9:57

    Dobrý den , peču podle vašim receptů pravidelně. Chci se zeptat,zda-li misto jablek nemuzu pouzit švestky ? Myslíte,že chutově by byl též dobrý? Moc děkuji a těsim se na dalsi recepty!!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 17.8.2018 at 14:37

      Dobrý den, Deniso, já švestky miluju, takže za mě určitě joooo! :-) Sice asi trochu víc pustí šťávu, takže to bude tak trochu rustikální koláč, ale na chuti to nezkazí nic. Přeji, ať se povede a chutná. A pak napište, jsem zvědavá. :-) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Monika 1.9.2018 at 7:05

    Dobrý den, když chci něco nového upéct, tak vždy kouknu na váš blog. Teď máme hodně jablek ze zahrádky, tak jsem hledala co bych upekla z jablek. Vybrala jsem si tento recept a mám dotaz, zda špaldová mouka může být typ 630 z Lídlu. Tuto mám totiž doma. Vím, že je ještě jeden typ, tak teď nevím, kterou použít. Děkuji za odpověď. Monika

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.9.2018 at 8:01

      Dobrý den, Moni, tenhle typ mouky určitě můžete použít (používám ho taky, jen z DM). Tak ať se koláč povede a chutná. Hezký víkend, Lucie.

  • Odpověď zuza 13.11.2021 at 19:25

    skvělý recept, nejlepší křehký koláč, díky! už jsem zkoušela i variantu s tvarohem pod jabka (i borůvky, i maliny) a super, těsto je prostě dokonalé, Vaše recepty mě hrozně baví a fakt fungují :)

  • Napsat komentář: zuza Zrušit