Koláče babičky z Janovic

Koláče babičky z Janovic

Když jsem měla v září narozeniny, přinesla mi kamarádka krásné kynuté koláče, ze kterých jsem se radovala jako malá holka. Koláče vypadaly kouzelně jako od babičky, úžasně voněly, ale hlavně … chutnaly naprosto bezkonkurenčně. Okamžitě jsem si vyprosila recept, který má kamarádka od své babičky Lidušky z Janovic. Chtěla jsem je hned při první příležitosti upéct.
Nakonec mi nějakou dobu trvalo, než jsem se k jejich přípravě dostala. A možná to tak bylo dobře. Mám totiž čerstvě novou multifunkční troubu Electrolux, která má speciální funkci PlusSteam „pečení v páře“, takže upéct v ní poprvé právě tyhle kynuté koláče se přímo nabízelo.
I když se s troubou zatím jen seznamuji, věřím, že mi dobře poslouží a na blog budu díky ní vkládat zajímavé a chutné dezerty a koláče. První pečení v ní dopadlo moc dobře.
Koláče jsou poctivé a jejich příprava je trochu náročnější na čas, ale všechna ta námaha i čas rozhodně stojí za to. :-)

 

Ingredience (4 velké koláče)

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
250 g povoleného másla (1 kostka)
200 g zakysané smetany
3 rozšlehané žloutky
špetka soli

hladká mouka na poprášení a podsypání

2 rozšlehané žloutky na potření před upečením

3 plné lžíce rozpuštěného másla na potření po upečení

Na kvásek

250 ml vlažného mléka
10 g cukru krupice
1 kostka čerstvého droždí (42 g)

Na posypku

250 g polohrubé mouky
200 g chlazeného másla
100 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru

Na náplň

2 kostky měkkého tvarohu
1 lžíce domácího vanilkového cukru
3 lžíce cukru krupice
1 celé vejce
dle chuti rozinky – den předem oprat a namočit do tuzemáku

Na vrchní část koláče

Povidla – tato dávka povidel vystačí na 2 velké koláče
1 kelímek povidel (440 g)
1 lžíce cukru moučka
tuzemák dle chuti

Na koláče můžeme použít také meruňkovou nebo hruškovou marmeládu, mražené borůvky nebo rybíz (ovoce je dobré obalit v cukru moučka, aby nebyl koláč po upečení kyselý).

 

Postup

Nejprve si připravím kvásek … Do větší mísy s vlažným mlékem rozdrobím droždí, přidám cukr, promíchám, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut.
Mezitím si připravím posypku – máslo nakrájím na malé kostky, přidám k němu mouku a cukr, ručně vytvořím jemnou posypku bez velkých hrudek.

Do velké mísy od robota proseji mouku, přidám hotový kvásek, rozšlehané žloutky, sůl, smetanu a máslo. Těsto nechám hnětat (pokud je řídké, přisypu mouku). Jakmile těsto tvoří bublinky, tzv. „prosí“, zapráším ho lehce moukou a nechám pod utěrkou půl hodiny kynout. Po uplynutí této doby dám těsto opět hnětat (přibližně na 10 minut) a pak ho opět zapráším trochou mouky a nechám pod utěrkou kynout dalších 30 minut. Než těsto nakyne, připravím si tvarohovou náplň (smícháním všech ingrediencí), přichystám si také marmelády, případně ovoce a žloutky na potření.
Po nakynutí rozdělím těsto na moukou posypané ploše na 4 stejně velké bochánky. Každý bochánek lehce roztáhnu prsty a naplním ho připraveným tvarohem, uzavřu jako knedlík a lehce zaoblím v ruce.
Připravím si 4 velké plechy. Vyložím je pečicím papírem a na každý z nich přenesu jeden bochánek. Válečkem bochánky opatrně rozválím do všech stran tak, abych z nich měla tenké placky. Rozválené koláče nechám na plechu kynout dalších 20 minut. Poté potřu okraje koláčů rozšlehanými žloutky a střed namažu povidly, marmeládou nebo pokladu ovocem. Nakonec je zasypu posypkou.
Peču na 165 °C přibližně 25 – 30 minut pomocí funkce PlusSteam.
Během pečení rozpustím máslo, kterým koláče ihned po upečení pokapu a potřu také jejich okraje, aby byly měkké, voňavé a lahodné. Máslem nešetřete.

Pokud troubu s párou nevlastníte, pečte koláče na 170 °C přibližně 20 – 25 minut, nebo dokud nezezlátnou.

 

Koláče babičky z Janovic

kolace-z-janovic-web

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

27 Komentáře
  • Odpověď Pona 6.11.2016 at 18:26

    Opět jedna velká nááádhera. Koláče vypadají naprosto úžasně, hned bych se zakousla a to já kynuté těsto úplně nemusím. Ale tyhle koláče asi brzy vyzkouším, doma by se po nich všichni utloukli:-) A Lucko, musím Vám pochválit i ty krásné talíře.
    Šárka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.11.2016 at 15:17

      Milá Šari, děkuji i Vám. Já jsem ani nečekala, že budou mít takový úspěch. A jsem za to moc ráda. Snad to potěší i kamarádčinu babičku, musím se zeptat. 😀 Talíře jsem koupila v Tescu, jsou krásné. Mějte se moc fajn, Lucie.

  • Odpověď Elfriede Polášková 6.11.2016 at 22:22

    Perfektní. Mám dotaz na lokaci – jsou to Janovice u Valmezu nebo jiné? Pokud to jsou ty „naše“ Janovice, asi to budou frgály. Ať tak či tak, jste skutečně šikovná. Hodně štěstí v další činnosti. E.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.11.2016 at 15:15

      Děkuji, jsem ráda, že se líbí. :-) Tyhle Janovice jsou u Rýmařova. :-) Ještě jednou děkuji za milá slova a přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 7.11.2016 at 13:01

    Dobrý den, Lucko, všechny dobroty, co dáváte na blog vypadají báječně :) Chtěla jsem se zeptat, zda hrníček, co je na fotce je z Keramiky U Kočků? My od nich máme doma dva a už se v létě těším na jarmark, až pořídíme zase něco dalšího. Mám políčeno na čajovou konvičku :) Ať se Vám daří! Jana

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.11.2016 at 15:11

      Dobrý den, Jani :-) Moc Vám děkuji za milá slova. Hrníček jste trefila. :-) Já tehdy v Rožnově koupila taky dva, ale jeden jsem věnovala kamarádce. :-) Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Míša @1001VoyagesGourmands 8.11.2016 at 23:04

    Tedy, koláče vypadají božsky! (Ostatně jako všechny Vaše výtvory a fotky, vždycky se na Vašem blogu dobře vizuálně najím. :) Už dlouho chci upéct něco českého, a myslím, že volba padne na ty Vaše! Ukládám a určitě vyzkouším, moc díky za recept!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.11.2016 at 12:02

      Mila Míšo, děkuji, jsem ráda, že Vás koláče zaujaly. Určtě stojí za vyzkoušení, jsou moc dobré. :-) Díky za milá slova a přeji pěkné dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 13.11.2016 at 9:48

    Tak jsem dnes opet nahledla na tento uzasny blog a hned na mne vykoukne tato famozni dobrota :-)
    Urcite musim tento recept vyzkouset, kolace vseho druhu miluji :-) Preji krasnou nedeli, Jana :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.11.2016 at 10:50

      Milá Jani, opět jsem ráda, že Vás u mne něco zaujalo. 😀 Koláče určitě stojí za upečení. Ať se povedou a chutnají. Krásnou neděli i Vám, Lucie.

  • Odpověď Monika 15.11.2016 at 19:33

    ACH! Víc nemám slov!
    Snad mi to v pátek vyjde… Děkuju za zprostředkování takové nádhery a zdravím i babičku.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.11.2016 at 10:51

      Moniko, děkuji za milá slova. Ať se koláče povedou a chutnají. :-) Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Peťa 12.2.2017 at 19:14

    Pěkný večer Lucie,
    teď už podle Vás peče i mamka 😉 Dneska pekla tyhle koláče s borůvkama, rybízem a povidly a jsou výborné :) Minule upekla Vaše „SVATEBNÍ KOLÁČE – PO MÉ PRABABIČCE“ a také byly moc dobré :) Já upekla pro rodiče dort, podle Vašeho receptu a zase se povedl. A za chvilku budu péct další, protože zase budou v rodině narozeniny a kamarádka už si objednala dorty pro děti :) To všechno jen díky Vašemu blogu , bez něj bych nikdy nezačala péct :)
    Mějte se hezky :)
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.2.2017 at 9:02

      Dobrý den, Peti :-) Jste šikovné obě dvě. :-) Já jsem strašně ráda, že jsem Vás mohla takhle inspirovat, že se Vám daří a že Vás to tak baví. Mějte hezký den, Lucie.

  • Odpověď Mariw 26.2.2017 at 13:40

    Luci, jste nejuzasnjsi. Odkaz na Vas blog minposlala kamaradka, taky Lucka, takze mam uz dve uzasne Lucky. Pecu pro svoje 4 kluky takze to je narocny ukol. Kolace byly naprosto famozni, exkluzivni, fakt uzasne. Ale mam jeden problem – snad poradite. Nejak mi ty kolace nejde vyvarovat do kulata. Na plechu se mi rozjedou do ruznych patvaru, davate je do nejake formy? Nebo jak to ze je mate tak uzasne a ja takove sisoidy? Diky moc

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.2.2017 at 17:03

      Moc Vám děkuji za milá slova. :-) Jste skvělá, že takhle pečete pro své kluky, to je krásné. :-) Tyhle koláče jsou fantastické a já bych jim odpustila i to, kdyby byly šišaté. 😀 Ale chápu, že je chcete mít pěkné. Já jsem si pořídila menší váleček s jednou rukojetí a když mám placky těsta na plechu, tak je ještě dotvaruji. Přeji i další vydařené pečení a pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď Martina 15.5.2017 at 18:31

    Lucie, všetky koláče, ktoré som piekla podľa Vašich receptov, boli výborné. Tento víkend som sa pustila práve do týchto kysnutých koláčov a aby som netrochárila, bolo ich hneď 6. Piekla som ich na jednu akciu, kde bola prevaha chlapov a na jedlo maso všeho druhu. Po rozbalení zjedenie 6 koláčov trvalo celých 4,5 minúty. Aké boli, neviem, na mňa nezostalo. Každopádne ďakujem za výborné recepty a prajem veľa dobrých nápadov aj naďalej.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.5.2017 at 7:49

      Milá Martino, mám velkou radost, že jste s recepty spokojená a Vaše okolí také … hlavně s výsledky pečení. :-) Těší mě, že se Vám akce vydařila a po koláčích se jen zaprášilo, tak to má být. :-) Přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Marci 19.5.2017 at 15:57

    Milá Lucie,
    Váš blog je naprosto dokonalý a tyto koláče prostě miluju. Dělala jsem je už 3x a už se na ně chystám znovu. To těsto… nemám slov :). A před chvilkou mi dovezli Vaši kuchařku, snad ji moc neposlintám, než vyberu na co se vrhnu o víkendu. Takže jen tak dál, jste úžasná!! :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.5.2017 at 18:37

      Milá Marci, moc Vám děkuji za potěšující komentář. Tyhle koláče jsou naprosto fantastické, souhlasím. :-) Díky za hezká slova, přeji, ať se kuchařka líbí a přinese Vám spoustu inspirace a vydařených dezertů. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď pěkně vypečený blog 6.2.2018 at 15:49

    Milá Ali, děkuji za zpětnou vazbu, jsem ráda, že koláče chutnají. :) Babičce z Janovic to udělá radost. :) Mějte krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Ludmila 20.7.2019 at 8:54

    Dobry den,
    Taky jsem pekla, uzasny recept, jen se po nich zaprasilo.
    Jen jako uplny almater se chci zeptat, v troube se mi nafoukly a pak splaskly a nechaly lehky nehezky prehyb, je mozne tomu nejak predejit, propichnout nebo nechat dele..?
    Jinak dekuji moc za recept opravdu

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.7.2019 at 11:59

      Dobrý den, děkuji za milá slova. Zkuste koláč během pečení propíchnout nebo průběžně několikrát otevřít troubu, otočit plech… Ať se daří, Lucie.

  • Odpověď Nikol 24.9.2019 at 6:15

    Chápu dobře, že z této dávky budu mít 4 velké koláče? Děkuji za odpověď.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.9.2019 at 9:14

      Dobrý den, ano, přesně tak. Ať se povedou a chutnají. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Luc 21.6.2020 at 8:13

    Dobrý den, je možné koláče připravit i den předem – jsou druhý den pořád stejně dobré? Co jsem zkoušela recepty, druhý den šly vždy chuťově velmi dolů a hodně se zvýraznila chuť kvasnic.
    Děkuji :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.6.2020 at 12:27

      Dobrý den, tyhle kynuté koláče jsou výborné i druhý den. Ať se povedou a chutnají. Lucie

    Napsat komentář: Míša @1001VoyagesGourmands Zrušit