Jako už tradičně, vkládám i tento rok na blog recept, ve kterém je jednou z ingrediencí rebarbora. Letos jsem upekla koláč, který se u nás dlouho neohřál, protože jsme se na „něco“ s rebarborou už moc moc těšili.
Na trzích a v obchodech jsem vyhlížela její první prodej, jelikož na naší zahradě se rebarboře nedaří a nevím, jak ji přemluvit, aby se trochu rozrostla a zesílila. Každopádně jsem nakonec byla v obchodě úspěšná a myslím, že teď už je prodej rebarbory všude v plném proudu. Takže ať už ji použijete z vlastních zdrojů nebo kupovanou, doporučuji koláč vyzkoušet, případně se můžete podívat na jiné zajímavé a chutné recepty, ve kterých rebarboru také najdete.
Tady je pár tipů:
Ingredience (forma s odnímacím dnem o průměru 26 cm)
125 g špaldové mouky (typ 630)
125 g hladké mouky
špetka soli
100 g cukru krupice
1 vejce
1 žloutek
120 g másla (lehce povoleného)
2 lžičky prášku do pečiva (10 g)
máslo na vymazání formy
trocha mouky na podsypání
Na náplň
500 g očištěné rebarbory, nakrájené na větší kostky
150 g čerstvých malin
1 lžíce bramborového škrobu
100 g cukru krupice
Na posypku (drobenku)
50 g másla
60 g polohrubé mouky
30 g mandlové mouky
1 plná lžíce domácího vanilkového cukru
malá hrst plátků mandliček
Postup
Oba druhy mouky smíchám společně s práškem do pečiva a solí. Přidám máslo, vejce, žloutek, cukr a vypracuji hladké těsto, které nechám 30 minut odpočinout v lednici (zabalené v potr. fólii nebo v sáčku).
Mezitím si v míse promíchám nakrájenou rebarboru s cukrem a škrobem. Nakonec opatrně vmíchám maliny.
Všechny ingredience určené na posypku/drobenku (mimo plátků mandliček) spojím ručně v míse a vypracuji drobenku, nakonec k ní přidám mandličky.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.
Odpočaté těsto rozválím na lehce posypané ploše a vyložím jím formu, kterou jsem vymazala kouskem másla. Těsto propíchám vidličkou a rozprostřu na něj rebarborovou směs. Zasypu drobenkou a peču 45 – 50 minut.
8 Komentáře
Tak jsem se od pečení dortů dostala zase k pečení z Vašeho blogu
Miluju rebarboru a když jsem na ni narazila v obchodě, tak jsem ji skoro všechnu vykoupila 😀 V lednici se mi chladí kompot a tenhle koláč je lahůdka 

Těším se na další pečení
Peťa
Milá Peti, ráda Vás zase „vidím“.
Je skvělé, že jste si tady zase našla něco, co se podařilo a udělalo Vám radost. Moc pozdravuji a přeji hezké dny, Lucie.
Lucie, opravdu tento kolac je vynikajici. Rebarbora a maliny je skvela kombinace a chutna vyborne. Libi se mi Vase web a uz jsem vyzkousela nekolik rereptu.
Milá Hani, děkuji za komentář, jsem ráda, že jste spokojená.
Ať se i dále (nejen) při pečení daří. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den, protože jsem až nyní narazila na Váš recept s rebarborou, tak jsem vyrazila na lov a pořídila, sic za větší peníze, ale chuť na tu dobrotu zvítězila. Chtěla bych se Vás zeptat, zda by šel koláč upéct v kombinaci s právě dozravajicimi tresnemi. Děkuji za odpověď!! A krásné slunečné dny plné nápadu na pečení ?jste skvělá…
Milá Jenny, nezkoušela jsem, tuhle kombinaci, ale šla bych do ní.
Já jsem milovnice třešní, takže jste mi vnukla zajímavý nápad na pečení.
Moc Vám děkuji za milá slova! Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.
Luxusní! Místo malin jsem musela použít vypeckované třešně a výsledek? Vzácná pochvala od táty, radost a další stálice v mé sbírce receptů. Děkuji!
Milá Karolíno, mám opravdu radost, že jste zabodovala. Děkuji za zpětnou vazbu a přeji, ať je i další pečení stejně vydařené. Hezké dny, Lucie.