Koláč s rebarborou a malinami

Koláč s rebarborou a malinami

Jako už tradičně, vkládám i tento rok na blog recept, ve kterém je jednou z ingrediencí rebarbora. Letos jsem upekla koláč, který se u nás dlouho neohřál, protože jsme se na „něco“ s rebarborou už moc moc těšili.
Na trzích a v obchodech jsem vyhlížela její první prodej, jelikož na naší zahradě se rebarboře nedaří a nevím, jak ji přemluvit, aby se trochu rozrostla a zesílila. Každopádně jsem nakonec byla v obchodě úspěšná a myslím, že teď už je prodej rebarbory všude v plném proudu. Takže ať už ji použijete z vlastních zdrojů nebo kupovanou, doporučuji koláč vyzkoušet, případně se můžete podívat na jiné zajímavé a chutné recepty, ve kterých rebarboru také najdete.

Tady je pár tipů:

 

Ingredience (forma s odnímacím dnem o průměru 26 cm)

125 g špaldové mouky (typ 630)
125 g hladké mouky
špetka soli
100 g cukru krupice
1 vejce
1 žloutek
120 g másla (lehce povoleného)
2 lžičky prášku do pečiva (10 g)

máslo na vymazání formy
trocha mouky na podsypání

Na náplň

500 g očištěné rebarbory, nakrájené na větší kostky
150 g čerstvých malin
1 lžíce bramborového škrobu
100 g cukru krupice

Na posypku (drobenku)

50 g másla
60 g polohrubé mouky
30 g mandlové mouky
1 plná lžíce domácího vanilkového cukru
malá hrst plátků mandliček

Postup

Oba druhy mouky smíchám společně s práškem do pečiva a solí. Přidám máslo, vejce, žloutek, cukr a vypracuji hladké těsto, které nechám 30 minut odpočinout v lednici (zabalené v potr. fólii nebo v sáčku).
Mezitím si v míse promíchám nakrájenou rebarboru s cukrem a škrobem. Nakonec opatrně vmíchám maliny.
Všechny ingredience určené na posypku/drobenku (mimo plátků mandliček) spojím ručně v míse a vypracuji drobenku, nakonec k ní přidám mandličky.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.
Odpočaté těsto rozválím na lehce posypané ploše a vyložím jím formu, kterou jsem vymazala kouskem másla. Těsto propíchám vidličkou a rozprostřu na něj rebarborovou směs. Zasypu drobenkou a peču 45 – 50 minut.

 

Koláč s rebarborou a malinami

Koláč s rebarborou a malinami

Koláč s rebarborou a malinami

Koláč s rebarborou a malinami

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď Peťa 20.5.2018 at 5:25

    Tak jsem se od pečení dortů dostala zase k pečení z Vašeho blogu :) Miluju rebarboru a když jsem na ni narazila v obchodě, tak jsem ji skoro všechnu vykoupila 😀 V lednici se mi chladí kompot a tenhle koláč je lahůdka :)
    Těším se na další pečení :)
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.5.2018 at 19:37

      Milá Peti, ráda Vás zase „vidím“. :-) Je skvělé, že jste si tady zase našla něco, co se podařilo a udělalo Vám radost. Moc pozdravuji a přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Hana 22.5.2018 at 3:07

    Lucie, opravdu tento kolac je vynikajici. Rebarbora a maliny je skvela kombinace a chutna vyborne. Libi se mi Vase web a uz jsem vyzkousela nekolik rereptu.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.5.2018 at 19:32

      Milá Hani, děkuji za komentář, jsem ráda, že jste spokojená. :) Ať se i dále (nejen) při pečení daří. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Jenny 1.6.2018 at 18:19

    Dobrý den, protože jsem až nyní narazila na Váš recept s rebarborou, tak jsem vyrazila na lov a pořídila, sic za větší peníze, ale chuť na tu dobrotu zvítězila. Chtěla bych se Vás zeptat, zda by šel koláč upéct v kombinaci s právě dozravajicimi tresnemi. Děkuji za odpověď!! A krásné slunečné dny plné nápadu na pečení ?jste skvělá…

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.6.2018 at 20:15

      Milá Jenny, nezkoušela jsem, tuhle kombinaci, ale šla bych do ní. :) Já jsem milovnice třešní, takže jste mi vnukla zajímavý nápad na pečení. :) Moc Vám děkuji za milá slova! Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Karolína 4.6.2018 at 13:11

    Luxusní! Místo malin jsem musela použít vypeckované třešně a výsledek? Vzácná pochvala od táty, radost a další stálice v mé sbírce receptů. Děkuji!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.6.2018 at 15:17

      Milá Karolíno, mám opravdu radost, že jste zabodovala. Děkuji za zpětnou vazbu a přeji, ať je i další pečení stejně vydařené. Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď