Koláč s rebarborou a malinami

Koláč s rebarborou a malinami

Jako už tradičně, vkládám i tento rok na blog recept, ve kterém je jednou z ingrediencí rebarbora. Letos jsem upekla koláč, který se u nás dlouho neohřál, protože jsme se na „něco“ s rebarborou už moc moc těšili.
Na trzích a v obchodech jsem vyhlížela její první prodej, jelikož na naší zahradě se rebarboře nedaří a nevím, jak ji přemluvit, aby se trochu rozrostla a zesílila. Každopádně jsem nakonec byla v obchodě úspěšná a myslím, že teď už je prodej rebarbory všude v plném proudu. Takže ať už ji použijete z vlastních zdrojů nebo kupovanou, doporučuji koláč vyzkoušet, případně se můžete podívat na jiné zajímavé a chutné recepty, ve kterých rebarboru také najdete.

Tady je pár tipů:

 

Ingredience (forma s odnímacím dnem o průměru 26 cm)

125 g špaldové mouky (typ 630)
125 g hladké mouky
špetka soli
100 g cukru krupice
1 vejce
1 žloutek
120 g másla (lehce povoleného)
2 lžičky prášku do pečiva (10 g)

máslo na vymazání formy
trocha mouky na podsypání

Na náplň

500 g očištěné rebarbory, nakrájené na větší kostky
150 g čerstvých malin
1 lžíce bramborového škrobu
100 g cukru krupice

Na posypku (drobenku)

50 g másla
60 g polohrubé mouky
30 g mandlové mouky
1 plná lžíce domácího vanilkového cukru
malá hrst plátků mandliček

Postup

Oba druhy mouky smíchám společně s práškem do pečiva a solí. Přidám máslo, vejce, žloutek, cukr a vypracuji hladké těsto, které nechám 30 minut odpočinout v lednici (zabalené v potr. fólii nebo v sáčku).
Mezitím si v míse promíchám nakrájenou rebarboru s cukrem a škrobem. Nakonec opatrně vmíchám maliny.
Všechny ingredience určené na posypku/drobenku (mimo plátků mandliček) spojím ručně v míse a vypracuji drobenku, nakonec k ní přidám mandličky.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.
Odpočaté těsto rozválím na lehce posypané ploše a vyložím jím formu, kterou jsem vymazala kouskem másla. Těsto propíchám vidličkou a rozprostřu na něj rebarborovou směs. Zasypu drobenkou a peču 45 – 50 minut.

 

Koláč s rebarborou a malinami

Koláč s rebarborou a malinami

Koláč s rebarborou a malinami

Koláč s rebarborou a malinami

Předchozí příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

1 komentář
  • Odpověď Peťa 20.5.2018 at 5:25

    Tak jsem se od pečení dortů dostala zase k pečení z Vašeho blogu :) Miluju rebarboru a když jsem na ni narazila v obchodě, tak jsem ji skoro všechnu vykoupila 😀 V lednici se mi chladí kompot a tenhle koláč je lahůdka :)
    Těším se na další pečení :)
    Peťa

  • Zanechte odpověď