Kakaové Crinkle cookies

kakaové crinkle cookies

Z těchto kakaových crinkles jsem byla nadšená okamžitě … stačilo je jen vidět. Strašně se mi líbí. A co víc, příjemně mě překvapily svou chutí. Já osobně se tak trochu vyhýbám kakaovým a čokoládový moučníkům. Ne, že bych vyloženě neměla čokoládu ráda (třeba oříškovou, tu mám ze všech nejraději), ale vanilková chuť u mě hraje prim. Každopádně mí kluci kakaové a čokoládové dobroty zbožňují, a tak jim čas od času připravím něco, čím je zaručeně potěším. A jak už jsem zmiňovala, z těchto kakaových crinkles jsem nadšená i já. Chutnají báječně, jsou jemně kakaové, mají křupavou cukrovou krustičku a uvnitř jsou příjemně měkké. Upečte si je :)

 

Ingredience ( na přibližně 48 ks )

50 g másla
100 g třtinového cukru
1 vejce
50 g jogurtu
1/2 lžičky vanilkového extraktu
10 g kakaa
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
140 g hladké mouky
1 lžička bílého vinného octa
1 hrneček cukru moučka

 

Postup

V jedné míse smíchám povolené máslo s cukrem, přidám vejce a vše spojím dohromady. Zvlášť pak smíchám jogurt s vanilkovým extraktem. Do další mísy dám kakao, jedlou sodu, sůl a hladkou mouku, promíchám a přidám máslo smíchané s cukrem a vajíčkem + jogurt s extraktem. Když se vše spojí, vmíchám lžičku bílého vinného octa. Ponechám v míse, kterou přikryji potravinářskou fólií a vložím do lednice na 2 hodiny. Před uplynutím této doby předehřeji troubu na 160 °C a připravím si dva velké plechy, které vyložím pečícím papírem. Po vytažení těsta z lednice tvaruji malé kuličky o velikosti třešně, které obaluji v moučkovém cukru ( cukrem nešetřím, čím víc, tím líp ) a skládám je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech. Pokud se vám bude těsto lepit na ruce, naneste si na ně trochu cukru, ve kterém je budete obalovat. Budou se vám pak lépe tvořit kuličky. Sušenky peču 12 – 15 minut.

 

kakaové crinkle cookies

 

kakaové crinkle cookies

 

kakaové crinkle cookies

 

kakaové crinkle cookies

 

kakaové crinkle cookies

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

39 Komentáře
  • Odpověď Barča 11.6.2015 at 13:02

    Hezký den, Luci! Mám dotaz: dají se sušenky upéct i bez použití vinného octa?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.6.2015 at 20:16

      Zdravím Vás, Báro :-)
      Přiznám se, že jsem tyhle sušenky bez octa ještě nepekla. Přidává se do něj proto, že je pak těsto křehčí. Pokud Vám nevyhovuje bílý vinný, zkuste třeba jablečný ocet, popřípadě bílé víno (to používala do těst má prababička). Mějte se hezky, Lucie.

      • Odpověď Barča 12.6.2015 at 7:39

        Aha…no, tak to asi budu muset zkusit, když to bez toho nejde :) Vypadají totiž skvěle!! Děkuji za odpověď a přeji krásný den! :)

        • Odpověď pěkně vypečený blog 13.6.2015 at 13:11

          Zkuste a pak dejte vědět, jak vám chutnaly :-)
          Přeji krásné dny, Lucie.

          • Barča 25.10.2015 at 11:50

            Tak sice o nějaký ten měsíc později, ale přece 😀 Konečně se mi podařilo cookies upéct a jsou opravdu krásné na pohled a úžasně křehké a přestože jsou kakaové, tak to vanilkové aroma tam dělá svoje 😉 Takže doporučuji a Lucce děkuji za recept! :)

          • pěkně vypečený blog 25.10.2015 at 18:00

            Baru, rádo se stalo. 😀 Jsou krásné, že? 😀 Jsem ráda, že se vám povedly a že chutnají. Zase je budu muset udělat, jste mě navnadila. :-) Děkuji za komentář, mějte se hezky, Lucie. :-)

        • Odpověď Irena 9.12.2015 at 9:01

          Ja tam ocet zapomnela dat a testo uz mi odpociva v lednici, tak uvidime… :-)

          • Klára 10.12.2015 at 20:56

            Můžu se zeptat, prosím, jak těsto bez octa dopadlo? :)

  • Odpověď Radka 7.3.2016 at 20:45

    dobry den, dnes jsem tyto vase susenky upekla a jsou naprosto vynikajici! jednoduche, rychle, vyborne :) diky za ne! Radka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.3.2016 at 10:57

      Milá Radko, moc děkuji za milá slova. Jsem ráda, že jste s receptem spokojená a sušenky se Vám povedly. :-) Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Peťa 22.5.2016 at 12:16

    Pěkný den Lucie, dneska jsem vyzkoušela a jsou luxusní :) Určitě jsem nepekla naposledy :) Užívejte sluníčka a děkuji za inspiraci :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.5.2016 at 18:03

      Milá Peti, děkuji za pěkný komentář, jsem ráda, že recept vyšel a Crinklesky chutnají. Přeji příjemné pečení a krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Daniel 23.7.2016 at 18:20

    Pěkný den přeji.
    Sušenky jsou opravdu výborné přesně jak v popisu píšete krásně křupavé na povrchu a měkké „žvejkavé“ uvnitř. Trochu jsem se lekl při tvarování kuliček, těsto se mi rychle začlo lepit na prsty. Možná to je běžný způsob a já jsem jen pečící analfabet, ale nejlépe se mi osvědčilo čajovou lžičkou vzít požadované množství těsta a beztvarou hroudu „hodit“ do misky s cukrem, po obalení už jdou krásně tvarovat a nelepí. Čistě v rukách mi tvorba kuliček vážně nešla. Jelikož mám radši větší vrstvu křupavého, tak jsem dobu pečení měl mezi 15-16 minutami, ale to vážně záleží jak své sušenky máte rádi. Díky za výborný recept.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.7.2016 at 14:43

      Dobrý den, Danku :-) Já mám takovou radost, že zase píše chlap. 😀 Že pečete … a dokonce Crinklesky! Poradil jste si skvěle, s tou lžičkou je to výborný nápad. Rádo se stalo, je fajn, že Vám recept sedl a že jste spokojený. Mějte příjemné letní dny a přeji další povedené pečení. Lucie

  • Odpověď Magdaléna Hanáková 4.8.2016 at 6:37

    Dobrý den, myslíte, že by bylo možné použít jinou než pšeničnou mouku?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.8.2016 at 8:36

      Magdi, nezkoušela jsem je dělat z jiné mouky. Ale ze špaldové by teoreticky mohly vyjít taky dobře. :-)

  • Odpověď Lenka 14.9.2016 at 11:39

    Výborný recept. Kakao jsem vyměnila za karob ( zdravější varianta) a také z důvodu, že náš malý má po kakau vyrážku. Příště dělám minimálně z dvojité dávky :-) Jsou super!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.9.2016 at 8:27

      Milá Leni, děkuji :-) Jsem ráda, že Vás recept zujal a že jste s ním spokojená. Přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 20.9.2016 at 7:38

    Musim pochvalit vas nadherny blog, olny inspirace a rozhodne se sem budu rada vracet. Tyto susenky jsem vyzkousela a cela ma rodinka jen mlaskala blahem, diky za recept a jak dopadly se muzete podivat na mem blogu https://ztracenavknihach.blogspot.com/. Preji krasny den, Jana.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.9.2016 at 11:50

      Milá Jani, moc Vám děkuji za hezká slova, jsem ráda, že se Vám u mě na blogu líbí. :-) Je skvělé, že se sušenky povedly a že jste jimi potěšila rodinu. :-) Přeji Vám i další vydařené pečení a příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Martina 1.11.2016 at 14:40

    Krásny deň Lucka.
    Tieto sušienky som dnes upiekla synovi na zajtra do školy. Sú tak neskutočne chutné, že sa obávam do zajtra nevydržia😊 Ďakujem a určite pečiem aj na Vianoce🙂

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.11.2016 at 18:11

      Milá Marti, to se krásně čte. Jsem ráda, že se Vám cookies povedly a že jste s receptem spokojená. :-) Děkuji za komentář a přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Katerina 8.12.2016 at 16:57

    Našla jsem mnoho receptů s čokoládou místo kakaa, máte zkušenost s receptem, kde je použita čokoláda? nemohu se rozhodnout, kterou verzi udělat 😀

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.12.2016 at 22:14

      Milá Kateřino, bohužel, nemám. Já je jinak než takhle nedělávám. :-)

  • Odpověď Katerina 9.12.2016 at 9:43

    Už se pečou, podle vašeho receptu, tak snad to dobře dopadne 😉

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.12.2016 at 10:34

      Tak ať se povedou a chutnají. :-)

  • Odpověď Petra 20.1.2017 at 8:06

    Pěkný den Lucie,
    Sušenky jsem dělala z pohankové mouky a byly moc skvělé. Dva plechy zmizely okamžitě. Moc děkuji za krásné a chutné recepty. A chci vás moc pochválit za váš web. Je nádherný, jde vidět, že je tvořený srdcem. Pěkný den a jen tak dál😀😀😀
    Petra

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.1.2017 at 9:57

      Milá Peti, děkuju za tip, určitě je vyzkouším i s pohankovou. :-) Děkuji Vám za milá slova a motivaci. Mějte krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Mája 20.1.2017 at 9:09

    Dobrý den,
    je možné použít obyčejný cukr krystal místo cukru třtinového?:) Zrovna nám totiž třtinový cukr došel.:(

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.1.2017 at 9:56

      Milá Májo, myslím, že tím nic nezkazíte, ať se povedou a chutnají. :-) Lucie

  • Odpověď Kateřina 28.2.2017 at 19:51

    Co se týče pečení, mám obě ruce levé, ale tento recept mě zaujal, a tak jsem se odvážně pustila do výroby. Sušenky zmizely během chvilky a syn pravil, že si zasloužím deset bodů z deseti. :-)
    Takže jdu znovu prozkoumat Váš úžasný blog plný báječných receptů a nádherných obrázků a doufám, že ať vyberu cokoli z Vaší pestré nabídky, další pochvala mě nemine. :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.3.2017 at 15:04

      Milá Kači, jsem ráda, že jste díky Crinkleskám zabodovala. :-) Přeji i další vydařené pečení a pěkné dny, Lucie.

  • Odpověď Katka 9.4.2017 at 17:23

    Dnes jsem zkusila a ještě mám v troubě druhý plech, ale už teď musím napsat komentář. Cookies naprosto výborné, nedalo mi to a hned jsem ochutnávala. Jednoduché, rychlé a chuť na jedničku. :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.4.2017 at 17:27

      Milá Kači, moc děkuji. :-) Jsem ráda, že jste spokojená. Tyhle sušenky jsou jednou z mála kakaových „věcí“, které si dopřávám opravdu s chutí. 😀 Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Libuška 31.5.2017 at 16:08

    Dobrý den Luci, díky za super recept. Měla bych však dotaz, nevíte co jsem udělala špatně, že se mi cukr jakoby celý vsákl do těsta a po vytažení není „bílý“? =( Díky za odpověď, chuťově jsou výborné =) Libuška

    • Odpověď pěkně vypečený blog 31.5.2017 at 18:35

      Milá Libuško, děkuji za komentář. :-) Jsem ráda, že Vám chuťově přijdou fajn. :-) K Vašemu dotazu, napadá mě jen … nechat těsto ještě déle v lednici, případně přidat do těsta o trochu více mouky. Přeji vydařené pečení a pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď Ajka 6.4.2018 at 20:14

    Právě jsem je vytáhla z trouby a jsou skvělé. Klasickou hladkou mouku jsem nahradila pohankovou a vinný ocet jablečným a jsou vážně boží. Vypadají úplně jako na Vašem obrázku i v té „mojí“ bezlepkové variantě :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.4.2018 at 9:26

      Milá Ajko, to se krásně čte. :) Děkuji za tip na bezlepkovou variantu. Jsem ráda, že se povedly a chutnají. Hezké jarní dny, Lucie.

  • Odpověď Klára 30.4.2019 at 12:25

    Naprosto luxusní, budu péct časteji.Pekla jsem ze špaldové mouky

  • Zanechte odpověď