Kakaová Pavlova

Kakaová Pavlova

Jako každý rok i letos jsem připravila k našemu výročí mému muzikantovi dort Pavlova. Tentokrát jsem se sice chtěla držet tradice, ale i tak jsem si říkala, že bych ji mohla nějak ozvláštnit. Muzikant mi navrhl, abych na výrobu Pavlovy použila vše, co má rád … takže oříšky, čokoládu, karamel, krém, kakao … Pustila jsem se do pečení a jakmile jsem začala vášnivě dort zdobit, výsledný efekt mě, přiznám se, trochu vyděsil. Dort tak trochu vypadal, jako bych svému muži chtěla ublížit na zdraví. 😀 Berte prosím tento můj výtvor trochu s nadsázkou a vězte, že ho opravdu nesnědl celý a už vůbec ne sám. 😀

Ingredience (na 3 korpusy)

5 ks bílků pokojové teploty
250 g cukru krupice
2 zarovnané lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce kakaa (vrchovatá)

Na krém

250 g mascarpone
2x smetana ke šlehání 33% ( 1 balení má 210g)
1 lžíce cukru moučka

Čokoládový přeliv

60 g kvalitní mléčné čokolády (použila jsem 33,6 %)
25 g másla

Karamelový přeliv

245 ml smetany je ke šlehání (mi. 31%)
1 lžička vanilkového extraktu
220 g cukru krupice
6 lžic vody

Lískové oříšky na posypání

Postup

Předehřeji troubu na 180 °C a připravím 2 plechy, které vyložím pečícím papírem. Z bílků ušlehám pevný sníh, do kterého postupně zašlehávám cukr. Pak přimíchám škrob, kakao a úplně nakonec ocet. Vznikne hustá hmota, kterou za pomocí lžíce tvořím na plechy 3 hromádky, hezky je rozprostřu tak, aby byly všechny tři korpusky stejné (na pečící papír si také můžete předkreslit stejné kruhy, pak papír otočte a můžete nanášet). Uprostřed každého korpusu udělám obrácenou stranou lžíce lehkou prohlubeň, aby pak v dortíku hezky držel krém. Ihned vložím do trouby, snížím teplotu na 110 °C a suším 3 hodiny. Po uplynutí této doby troubu vypnu a jen malinko pootevřu dvířka (vložím do nich vařečku), takto nechám korpusy v troubě dojít, dokud v ní úplně nevychladnou.

Krém – ušlehám smetanu, pak do ní lehce zašlehám mascarpone, které jsem smíchala s moučkovým cukrem.

Čokoládový přeliv – čokoládu rozpustím ve vodní lázní spolu s máslem

Karamelový přeliv – Smetanu a vanilkový extrakt přivedu k varu a odstavím. Do druhého hrnce dám cukr a vodu, na mírném plameni vařím, ale pozor … nemíchat! Cukr s vodou bude lehce probublávat a postupně začne měnit barvu, jakmile ji bude mít světle hnědou, odstavím ho ze zdroje tepla. Bude to trvat asi 6-8 minut. V této chvíli začnu metličkou vmíchávat připravenou smetanu, bude to hodně syčet a bublat. Pokud se začnou tvořit hrudky, zrychlím míchání. Nechám malinko vychladnout. Nepoužitý karamel uchovávám v lednici maximálně 14 dní.

Kakaová Pavlova

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď Veronika 15.2.2016 at 17:05

    Pavlovu milujem! Brutálne veľmi, kakaovú som ešte nerobila – určite skúšam v najbližšej dobe! :)
    Jediná nevýhoda pre mňa je, že ju treba dlho sušiť. Spotreba elektrickej energie je potom trošku vyššia…. 😀

    Skús mrknúť na náš nový blog :) Tiež sa tam sem tam objaví nejaký suprový recept :))

    http://twoveronicaslives.blogspot.sk/2016/02/baking-with-no-sugar-unbaked-sweets.html

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.2.2016 at 8:08

      Ahoj holky, určitě ji vyzkoušejte, je výborná. :-) Korpusy se suší delší dobu, to je vážně nevýhoda. Ale výsledek pak stojí za to, navíc je to dezert, který se například u nás doma dělá jednou ročně, takže se nad dobou pečení musí přimhouřit oko. :-) Váš blog jsem navštívila už před časem, děkuji za upozorění na něj. :-) Přeji inspirující příspěvky, vášnivé čtenáře a ať se Vám daří. Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Miroslava 8.5.2016 at 13:46

    Zdravím,
    máte opravdu krásnou stránku a tyhle dorty jsou opravdu špičkové, dnes je budu zkoušet. :-) Pokud Vás zajímají nějaké opravdu kuriózní, mrkněte sem http://www.tojemasakr.cz/clanky/tato-zena-pece-jedny-z-nejrealistictejsich-dortu-ktere-kdy-uvidite/

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.5.2016 at 7:34

      Zdravím Vás, Mirko :-) Děkuji za pochvalu. Přiznám se, že jsem po chvilce projíždění fotografií kuriózních dortů musela stránku zavřít. 😀 Je to síla, ale klobouk dolů nad těmi, kteří je takto umí vyrobit. Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Magda 15.7.2016 at 9:35

    Dobry den Luci,

    Chtela jsem se zeptat, zda korpusy pecete normalne nebo na horkovzduch? Mne se totiz pri vcerejsim peceni stalo, ze korpusy, ktere byly v troube na hornim plechu, jsou krasne, nadychane a trosku i pecenim nabyly. Ale korpusy na plechu pod nimi jsou spis takovi chudacci popraskani ☺ tak si rikam, jestli jsem nemela pect spis na horkovzduch, aby se oba plechy pekly rovnomerneji.

    Dekuji Magda

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.7.2016 at 11:41

      Dobrý den, Magi :-) Trouba a její rovnoměrné pečení je složité téma … Já sice peču horkým vzduchem (má trouba nemá možnost vypnutí), ale stejně je pečení strašně nervnoměrné. V zadní části mám třeba koláč vždy nižší, než v té přední. A takhle je to se vším, takže jsem nucená otáčet formy, plechy atd., ale stejného výsledku se nedopídím nikdy. Každopádně ten váš horkovzduch určitě zkuste. :-) Každá trouba je jiná. A pokud ta Vaše peče nejlépe nahoře, pečte tedy pouze tam. Jinou radu nemám. :-( Což ovšem, když máte více plechů někdy není možné … pak jedině udělat poloviční dávky a péct na vícekrát. Mějte krásné letní dny a přeji příjemné a úspěšné pečení. Lucie

  • Odpověď Tereza 10.6.2018 at 12:54

    Tenhle dort vypadá jako ztělesnění hříchu – obžerství. Asi mu nicméně podlehnu, pokušení je příliš veliké :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.6.2018 at 10:19

      Milá Terko, tohle je „prasečinka“ jak má být. 😀 Směle do ní! :-( Hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď