Jogurtová bábovka s čokoládou a karamelem

Jogurtová bábovka s čokoládou a karamelem

Vláčná jogurtová bábovka s čokoládou a karamelem.. tento recept je stálicí na našem stole a často ho sdílím i s vámi, protože se osvědčil nejen v naší rodině. Tohle je tedy další inspirace, kterou si můžete upéct v dušičkovém období nebo ji připravit kdykoliv během roku.
Já jsem ji upekla svému muzikantovi k narozeninám, který měl zrovna koncert v Ostravě, takže si bábovku odvezl s sebou a pohostil kluky v kapele.

Ingredience

300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
200 ml slunečnicového oleje
200 ml bílého selského jogurtu
4 ks vajec
máslo a mouku na vysypání formy
čokoládové sypání (nemusí být)
rozpuštěná čokoláda

Na karmel

120 ml smetany je ke šlehání (mi. 31%)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
110 g cukru krupice
3 lžíce vody
špetka mořské soli

Postup

Předehřeji si troubu (vrchní a spodní pečení) na 200 °C, formu na bábovku vymažu máslem a vysypu polohrubou moukou. Prášek do pečiva lehce vmíchám do mouky a na chvíli odložím, než na ni přijde řada. Vajíčka pokojové teploty vyšlehám s vanilkovým a krupicovým cukrem. Přiliji olej a za stálého šlehání přidávám střídavě po lžicích mouku a jogurt. Těsto naliji do formy a peču přibližně 60-70 minut, ke konci pečení bábovku přikrývám alobalem. Tím docílím, že je bábovka uvnitř upečená a na povrchu není spálená. Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.

Než se bábovka upeče, připravím karamel. Smetanu a extrakt přivedu k varu a odstavím. Do druhého hrnce dám cukr a vodu, na mírném plameni vařím, ale pozor … nemíchat! Cukr s vodou bude lehce probublávat a postupně začne měnit barvu. Jakmile ji bude mít světle hnědou, odstavím ho ze zdroje tepla. Bude to trvat asi 6-8 minut. V této chvíli začnu metličkou vmíchávat připravenou smetanu (buďte opatrní, bude to hodně syčet a bublat). Pokud se začnou tvořit hrudky, míchání zrychlím. Pak přidám špetku soli a karamel nechám vychladnout.
Jakmile je bábovka vystydne a je připravená k podávání, poliji ji rozpuštěnou čokoládou, karamelem a posypu čokoládovým zdobením.
Karamel, který mi zbyde, uchovávám v lednici maximálně 14 dní.

Jogurtová bábovka s čokoládou a karamelem

Jogurtová bábovka s čokoládou a karamelem

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

1 komentář
  • Odpověď Lenka 30.10.2021 at 12:19

    To vypadá naprosto dokonale… už se těším až ji vyzkouším. A Lucko, děkuji že jste zpět, už se mi stýskalo po nových receptech…. :-)

  • Zanechte odpověď