Jahodový dort s mascarpone

jahodový dort s mascarpone

Receptem měsíce května v pěkně vypečeném Kalendáři 2019 … byl tento dort s jahodami. Pekla jsem ho na rodinnou oslavu a byl příjemnou změnou oproti klasickým dortům. Počítala jsem, že recept vložím na blog o trochu dříve, ale chystala jsem rodinu na dovolenou a před odjezdem jsem to nestihla.  Pokud ještě seženete nebo máte na zahradě stále plodící jahody, tak ho zkuste! :)

Ingredience (odnímatelná forma na dort o průměru 20 cm + forma s nastavitelnou velikostí)

Na piškotový korpus

3 vejce pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
100 g cukru krupice
75 g hrubé mouky
pár kapek vanilkového extraktu
máslo na vymazání formy
trocha mouky na vysypání formy

Na krém

750 g mascarpone
400 g smetany ke šlehání 31% (2 kelímky)
4 lžíce domácího vanilkového cukru
pár kapek vanilkového extraktu
4 lžičky želatiny v prášku + 4 lžíce studené vody

500 g čerstvých jahod do formy + jahody na ozdobu
3 plné lžíce jahodové marmelády

jedlé květiny na ozdobu

Postup

Formu vymažu máslem a vysypu moukou, troubu předehřeji na 170 °C. V jedné míse vyšlehám žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem, přimíchám mouku. Bílky vyšlehám do pevného sněhu a opatrně vmíchám do směsi mouky a žloutků s cukrem. Těsto naliji do připravené formy a peču přibližně 20-25 minut. Po vytažení z trouby nechám korpus úplně vystydnout.
Poté z něj odstraním odnímatelnou část formy a namažu ho jahodovou marmeládou. Takto připravený korpus vložím i s pevnou částí formy do formy nastavitelné. Formu stáhnu a upevním tak, aby lemovala celý korpus. Část očištěných jahod svisle rozpůlím a půlky „nalepím“ po obvodu formy. Jakmile mám jahody po celém obvodu, pokryji celými jahodami i zbytek korpusu.
Želatinu smíchám se studenou vodou a nechám nabobtnat. Mezitím dám do hrnce 100 ml smetany, přidám vanilkový extrakt a nechám zavařit. Odstraním ze zdroje tepla a přimíchám nabobtnanou želatinu.
Ve větší míse vyšlehám krém z mascarpone a cukru a přimíchám do něj zbylou část smetany, kterou jsem si našlehala. 3 lžíce takto připraveného krému vmíchám do hrnce se smetanou a želatinou. Celou tuto směs pak přimíchám do krému.
Hotový krém naliji (nebude úplně hustý) na jahody, zarovnám, uhladím a nechám do druhého dne zatuhnout v lednici. Před podáváním dozdobím čerstvými jahodami a jedlými květy. Dort vychází na 12 porcí.

 

jahodový dort s mascarpone

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Markéta Borovská 26.5.2020 at 19:41

    Dobrý den, myslíte, že by bylo možné udělat tento dort dvoupatrový? Dcera by si ho přála k narozeninám.
    Děkuji! Markéta

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.5.2020 at 16:49

      Dobrý den, Markéto, dvoupatrový jsem ho nedělala, ale pokud bude to vrchní patro malé, tak by mělo hezky držet. Po zatuhnutí je dort celkem pevný. Takže nechat zatuhnout obě části a pak složit, ale to určitě víte. 😀 Ať se povede a chutná. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Markéta 21.6.2020 at 20:33

    Dobrý den, tak se dvoupatrový dort povedl :-). A byl lahodný. Určitě jsem ho nedělala naposledy. Děkuji a přeji hezké léto! Markéta

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.7.2020 at 8:05

      Dobrý den, Markét, mám radost! Děkuji a také přeji krásné, léto. Lucie.

    Napsat komentář: Markéta Borovská Zrušit