Dlouho jsem neupekla nic s jablky, protože je jednoduše v letních měsících máme nejraději čerstvá. V zimě je naopak hojně používám do moučníků nebo z nich často vařím dětem kompot. Minulý týden jsme si byli nasbírat bedýnku jablek v nedalekých sadech, tak jsem se rozhodla, že z nich upeču tento fantastický koláč, který jsem ozdobila vlašskými ořechy. Ty už nám hojně začaly padat ze stromu, takže ořechové rohlíčky na vánočním stole z nich letos nebudou chybět určitě. Podzim je už skutečně tady a vypadá to, že zima už mu celkem šlape na paty, takže teplé kompoty a voňavé jablečné koláče budou zase v kurzu. Zkuste si připravit tento úžasně jednoduchý a voňavý koláč, který vám příjemně provoní domov.
Ingredience
125 g povoleného másla
125 g cukru krupice
3 vejce (prošlehaná)
50 g mandlové mouky (mletých mandlí)
100 g hladké mouky (+1 lžička)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
3 střední jablka
kousek másla na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Na posypání
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžíce třtinového cukru
půlcentimetrový plátek másla
velkou hrst vlašských ořechů
cukr moučka na poprášení
Postup
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 165 °C. Rozevírací formu o průměru 20 cm vymažu máslem a vysypu moukou. Jablka umyji, oloupu, zbavím jadřinců a nakrájím na měsíčky. Povolené máslo vyšlehám s cukrem do hladkého krému. Poté po troškách přidávám prošlehaná vejce. Jakmile mám spotřebovanou polovinu vajec, přidám do mísy lžičku mouky (aby se těsto nesrazilo), pak přišlehávám zbytek vajec. Poté lehce vmíchám hladkou mouku, kterou jsem smíchala s mandlovou moukou a kypřícím práškem. Vše společně promíchám a vysypu do těsta 2/3 jablek. Těsto naliji do připravené formy a pokladu zbytkem jablek. Třtinový cukr smíchám se skořicí a nasypu ho na jablka, plátek másla rozkrájím na kousíčky a sem tam ho také pokladu na jablka. Vložím do trouby a peču 50 minut.
Mezitím si na sucho opražím oříšky, které jsem lehce nasekala. Jakmile je koláč hotov (zkouším špejlí), nechám ho vystydnout, poté pocukruji a ozdobím oříšky.
13 Komentáře
V tomto období jablka miluji v jakékoliv podobě. A tento koláč vypadá vážně lahodně. A také jak koukám, ani na přípravu nebude nějak obtížný Děkuji za další skvělou inspiraci. Jo a také gratuluji v nominaci BlogerkaRoku, už máte můj hlas Lucie, držím palce 😉
Denisko, není vůbec těžký, ten zvládnete levou zadní. Moc děkuji za váš hlas, velmi si toho vážím. L.
Mňam tak to vypadá báječně Super tip, který ráda vyzkouším Jinak musím pochválit nádherné fotky
Děkuji za pochvalu. Lucie
Tak před chvilkou jsem ho dopekla a přítel i maminka se mooooc oblizovali Skvělý recept, ukládám si ho. Neměla jsem tedy doma madlovou mouku, ale nahradila jsem strouhaným kokosem a chutná to moc dobře:) Máme doma od dědy ze zahrádky tunu jablek i ořechů, takže ho teď asi budu péct častěji!
PS: Krásně nafoceno!
Market, děkuji za komentář. Jsem ráda, že jste koláč pekla a že měl úspěch. A koukám, že jste si i krásně poradila bez mandlové mouky. Přeji vám další příjemné a úspěšné pečení a moc děkuji za pochvalu. Lucie
Dobrý den, koláč vypadá parádně! Jen se chci zeptat – hladká mouka (100 g) se přidává spolu s mandlovou moukou a kypřícím práškem? Děkuji moc za odpověď
Beko, omlouvám se, chyba opravena … tedy hladká mouka doplněna. Ano, hladkou, mandlovou a kypřící prášek smícháte dohromady. Mějte se hezky, Lucie.
Moooooooooooooc dobrý koláč. Upekla jsem na zkoušku pro manžela, ale nešlo nezakrojit, i když držím dietu, je výtečný !!!!!!!!!!!!!!!!! A taky jsem dala strouhaný kokos místo mandlové mouky
Zdravím Vás, Jani Děkuji Vám za milou zprávu, jsem ráda, že Vám chutnal. Mějte se hezky, Lucie.
Milá Anet, to vy jste šikovná. Děkuji za milá slova i za zpětnou vazbu. Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji hezké dny, Lucie.
22:53 a já se cpu tímto BOŽSKÝM koláčem❤️
Jak psala Anet – nešlo odolat!
Děkuju za skvělé recepty Lucie!?
😀 Děkuju, takových pochval si moc vážím. Ať vše stále chutná, Lucie.