Taky máte v chladných měsících chuť na dezerty, které voní po skořici, citronu, vanilce a jsou plné jablek? Já tedy rozhodně! A úplně nejraději je mám ještě vlahé. Jestli jedete na podobné vlně, tak si udělejte tyhle křehké tartaletky, které jsou plné právě těchto ingrediencí. Byly říjnovým receptem vypečeného kalendáře a teď je najdete i tady na blogu.
A jelikož se při pohledu do kalendáře nestačím divit, tak už pomalu připravuji nové recepty na cukroví, které sem začnu postupně vkládat. Myslím, že tipů na vánoční dobroty není nikdy dost.
Ingredience (na 4 tartaletky, formy o průměru 12 cm)
Na těsto
200 g hladké mouky
50 g mandlové mouky
130 g chlazeného másla
1 žloutek
60 g cukru moučka
špetka soli
1-2 lžíce studené vody
fazole na zatížení při pečení
Na náplň
500 g jablek
2 lžíce domácího vanilkového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžíce citronové šťávy
hrst vlašských ořechů
hrst plátků mandlí
lžíce cukru krupice a 4 tenké plátky másla
cukr moučka na poprášení po upečení
Postup
Oba druhy mouky smíchám s cukrem, solí a kousky másla, přidám žloutek a ručně vytvořím drobenku. K ní přidám vodu (dle potřeby) a ručně vypracuji hladké těsto. Těsto rozdělím na čtyři přibližně stejné části, každou část zabalím zvlášť do potravinářské fólie a nechám v lednici odpočinout přibližně hodinu.
Troubu předehřeji na 170 °C. Nepřilnavé formičky na tartaletky vyplním těstem včetně okrajů. Těsto propíchám vidličkou, položím na něj pečicí papír a zasypu fazolemi. Takto peču 15 minut.
Než se korpusy předpečou, připravím si jablka. Oloupu je, rozpůlím, odstraním jadřinec a nakrájím na tenké měsíčky. Opatrně je promísím s vanilkovým cukrem, skořicí a citronovou šťávou.
Po patnácti minutách vytáhnu formičky z trouby a odstraním z nich pečicí papír s fazolemi. Na částečně předpečené korpusky rozprostřu připravená jablka, pokladu je ořechy a mandličkami, každou tartaletku zasypu trochou cukru a položím na ni plátek másla. Takto peču dalších 15-18 minut.
Jakmile jsou tartaletky hotové, nechám ho vystydnou a nakonec zapráším moučkovým cukrem.
3 Komentáře
Dobrý den, prosím vás, kdybych pekla koláč ve velké kulaté formě, mohla byste cca odhadnout délku pečení? Děkuju. Už dlouho hledám ideální jablečný koláč a tento vypadá nádherně.
Dobrý večer, Luci, s fazolemi bych korpus pekla asi 20 minut, po odstranění fazolí a naplnění korpusu jablíčky, bych dopékala ještě 15-20 minut na 170 °C. Ať se povede dle představ a chutná. Hezké dny, Lucie.
Luxusní recept, navoněný máslem.
Děkuji Zuzka