Hrníčková buchta s ovocem (meruňky a borůvky)

Hrníčková buchta

Recept na tuhle buchtu mám od své maminky, pekla nám ji doma od malička a mě se ještě pořád neomrzela. Právě předchozí víkend ji pekla s meruňkami a byla fantastická. Já jsem vždycky moc vděčná, když si dám něco připraveného maminkou, co ve mě svou chutí a vůní vzbudí vzpomínky na dětství. Proto pokračuji v tradici a buchtu peču našim dětem taky. Patří mezi jeden z prvních receptů, které jsem zkoušela doma péct a u mého muzikanta se stala tahle hrnkovka jednou z nejoblíbenějších buchet. Ovoce používám sezónní a v zimě čerpám ze zamrazených zásob, které jsem už teď začala pomalinku střádat. Ale ze všeho nejraději ji máme s borůvkami nebo meruňkami.

 

Ingredience (hrneček o objemu 250 ml)

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru moučka
1/2 másla (125 g)
1 kypřící prášek do pečiva (bez fosfátů)
1 lžíce domácího vanilkového cukru
2 vejce
1 hrnek mléka
ovoce dle chuti a sezónní nabídky
1 lžíce másla na vymazání formy nebo menšího plechu
polohrubá mouka na vysypání formy
ovoce – použila jsem meruňky a borůvky
cukr moučka na posypání

 

Postup

Troubu předehřeji na 170 °C a vymažu si formy (použila jsem dvě menší, ale pokud budete chtít mít buchtu hodně vysokou, použijte jen jednu). Pak umyji a očistím ovoce. Do mísy proseji mouku, přidám cukr a máslo nakrájené na kostky. Vše pak ručně zpracuji do posypky. Hrneček posypky si odeberu, posypu jí pak buchtu před pečením. Do zbytku posypky v míse lehce vmíchám kypřící prášek, vanilkový cukr, vejce a mléko. Vše společně zamíchám tak, aby v těstě nebyly hrudky. Těsto naliji do forem, na něj přidám ovoce a posypku. Peču 35-40 minut. Po vychladnutí můžete posypat moučkovým cukrem.

 

Hrníčková buchta
Hrníčková buchta
Hrníčková buchta
Hrníčková buchta
Hrníčková buchta
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

33 Komentáře
  • Odpověď Jolana 9.7.2015 at 11:12

    Hezký den! O Vašem mňamkovém blogu jsem se dozvěděla od Alenky Chovancové a jsem za to moooc ráda :) Hrníčkové recepty mám ze všeho nejraději, takže za tento moc děkuji! Už jen ty fotografie jsou úžasné a co teprve chuť koláčů :) Přeji krásné léto! Jolana

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.7.2015 at 13:59

      Zdravím Vás, Joli :-)
      Tak to jsem ráda, že Vám Ali řekla o blogu :-) Hrníčkové recepty jsou také mé oblíbené a velmi vděčné :-) Děkuji za milá slova a přeji Vám příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Janka 11.7.2015 at 12:41

    Dobry den, tento kolacik vyzera veelmi chutne. Urcite ho buduci tyzden vyskusam. Chcela by som sa opytat, ci by pod ovocie mohol ist tvaroh/tvatohova plnka. A este by som sa chcela opytat ake pouzivate formy na pecenie (z akeho materialu)? Dakujem a prajem krasny vikend a vela skvelych receptov.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.7.2015 at 11:07

      Zdravím Vás, Jani :-) Děkuji, určitě ho zkuste, je výborný a záleží je na Vás, jaké ovoce zvolíte. :-) Myslím, že tvarohová plňka se pod ovoce bude hodit taky. Až koláč upečete, tak mi musíte dát vědět jáké to bylo. :-) Formy používám buď klasické menší plechy nebo taky smaltovaný pekáček, pak keramické zapélací mísy a koláčové formy. Mějte krásné dny a ať se pečení podaří. :-) Lucie

  • Odpověď Šárka 28.7.2015 at 12:28

    Luci,ještě jsem udělala s meruňkami no a co dodat prostě jsi VELKÁ SUPER KUCHAŘINKA nelze nic vytknout :-)))))))) jen a jen doporučovat a předávat recepty dál :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.7.2015 at 12:41

      Šari, děkuji za podporu a pochvalu, takové krásné zprávy jsou mi velikou motivací. :)

  • Odpověď Katerina 31.7.2015 at 10:21

    Kolace byly skvele, priprava jednoducha, moc jsme si doma pochutnali! :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 31.7.2015 at 10:51

      Kači, děkuji za příjemný komentář :-) Jsem ráda, že jste si pochutnali, Lucie.

  • Odpověď Jana 18.8.2015 at 18:09

    Ahoj,

    moc super recept, pekla jsem podle něj už několikrát a vždy jsem střídala ovoce :) Mohu se zeptat kde nakupujete ty krásné formy a doplňky?

    Díky
    J.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.8.2015 at 21:52

      Ahoj :-)
      Jani, hrnkovka je vážně vděčná buchta, tolik variant a vždy je báječná. :-)
      Formy a doplňky nakupuji tak různě, občas narazím na něco v obchodě nebo na internetu, miluju Green Gate a Ib Laursen, takže pokud objevím něco na netu a ještě v nějaké super akci, tak se můžu zbláznit. :-) Na jaře jsem třeba v Tescu narazila na super talíře, kdy jeden vycházel asi na 20 Kč. :-) Lucie

  • Odpověď Zbyněk 18.10.2015 at 11:30

    Ahoj. Tenhle koláč s borůvkami jsem pekl, když jsme šli na návštěvu. Než jsem se rozkoukal byla polovina koláče pryč. Nakonec jsem si musel druhý den upéct nový, protože na mě nezbyl ani kousek. Je fakt výborný. Má poklona.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.10.2015 at 12:11

      Moc Vás zdravím. :-) Udělal jste mi radost, že jste opět upekl něco z mého blogu. Tenhle koláč je moc fajn a je nás čím dál více, kteří jsem jeho jednoduchosti a výborné chuti propadli. Mějte se krásně a děkuji za komentář. :-) Lucie

  • Odpověď Barbora 27.5.2016 at 6:32

    Dobrý den Lucie,
    Váš blog prohlížím dost často, protože se nemůžu nabažit těch nádherných fotek :). Poslední dobou mám i více času na pečení, takže můj první od Vás vyzkoušený receptík je právě tato buchta.Raději jsem na začátek zvolila nižší level… Já jsem použila ovocnou náplň z „jiného receptu“ rebarboru a jahody…Dnešní snídaně nás všechny nadchla a musím říct, že mě tato buchta svou chutí vrátila do dětství.. kdy ještě moje mamka pekla takové úžasné dobroty. Budu určitě péct dál podle vašich receptů, asi se na blogu stanu závislou… :) Dnes na internetu najdeme všeho „dost“, ale záruku kvality nemáme… U Vás to ale platí 100%, takže se těším na další pečení. Mějte se krásně a přeji hodně úspěchů při další práci :)PS: poprvé jsem upekla v nové formě na koláč (modrá, keramická Fontignac) a jak se říká – jí se i očima :) Na ten koláč je prostě radost pohledět….. :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.5.2016 at 20:45

      Milá Báro, těší mě každé Vaše slovo a moc Vám děkuji. :-) Jsem ráda, že se Vám blog líbí a že se buchta osvědčila. Věřím, že si oblíbíte i některé z dalších receptů, které Vám a Vašim blízkým udělají radost. Přeji příjemné pečení a krásné dny, Lucie.:-)

  • Odpověď Eliška 21.7.2017 at 21:20

    Také jsem dnes vyzkoušela a už nám z plechu čučí poslední dva kousky. Dávám za jedna. Jednoduchý postup, skvělá chuť.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.7.2017 at 7:55

      Milá Eliško, jsem ráda, že i Vás recept nadchl. Zrovna včera nám ji upekla moje máma … se švestkama a byla skvělá. :-) Krásné letní dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 3.2.2018 at 21:31

    Dobrý večer, právě jsem o půl desáté večer vyndala z trouby tento nádherný koláč a již se těším na snídani. Nikdy jsem jej nepekla a nejedlá jsem jej roky.
    Snad bude i tak dobře chutnat jako vypadá. Drobenka se mi nejdříve nezdála jako drobenka,nebyly to hrudky jak jsem si představovala,ale dělala jsem vše podle popisku,tak snad bude vše v pořádku.
    Tento typ koláče mi také připomíná mé dětství, jezdila jsem ke kamaradce na prázdniny a její babička tyto koláče akorát s rybizem pekla. Jana

    • Odpověď Jana 3.2.2018 at 21:32

      Škoda,že nejde přidat ke komentáři obrázek,aby se každý mohl pochlubit :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.2.2018 at 15:52

      Milá Jani, moc děkuji za zpětnou vazbu, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. :) A pevně věřím, že koláč nejen vypadal, ale i báječně chutnal. Mějte hezké dny, Lucie. PS: Za fotky budu ráda. Můžete je vkládat na FB Pěkně vypečeného blogu nebo mi je poslat mailem. :)

  • Odpověď Ivet 20.6.2018 at 11:08

    Jak velký plech mám použít? Děkuji.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.6.2018 at 19:16

      Ivet, na tuto buchtu většinou používám kulatou zapékací formu, která má průměr 30 cm. Lucie

  • Odpověď iva 20.6.2018 at 17:30

    Dobrý den, můžou do tohoto koláče použít třešně?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.6.2018 at 19:13

      Milá Ivko, určitě, hodí se do něj prakticky každé ovoce. Takže doporučuji vybírat dle chuti. Přeji, ať se povede a chutná. Lucie

  • Odpověď Barča 18.12.2018 at 3:00

    Dobrý den, moc děkuji za Váš nádherný blog, už mám Vaši kuchařku a dokonce i parní troubu. A těším se až začnu péct. Fotky nádherný. Chtěla jsem se zeptat, při použití zmrazeného ovoce, čekáte až rozmrzne a dáte ho má koláč nebo ho dáte rovnou ještě zmrzlé. Možná hloupá otázka, ale budu vděčná za odpověď. Děkuji a přeji dále spoustu skvělých nápadů.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.12.2018 at 6:38

      Dobrý den, Báro, děkuji Vám za milá slova. :) Co se týče mraženého ovoce, tak to používám ihned, nenechávám ho rozmrazit. Přeji pohodové pečení a krásné Vánoce, Lucie.

  • Odpověď Káťa 20.5.2019 at 3:24

    Výborná!!! Použila jsem meruňky a maliny. Opravdu moc dobrá. Jako ovšem zatím vše, co jsem podle Vás pekla. Děkuji?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.5.2019 at 18:47

      Milá Kači, moc Vám děkuji za zpětnou vazbu, jsem ráda, že jste s recepty spokojená. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Ivca 25.8.2019 at 10:23

    Dobry den, prave pecu Vasi buchtu. Doufam, ze se podari. Misto moucky jsem totiz pouzila cukr krupice. Pry se posypka dela z cukru hrubsiho, alespon podle me babicky:). Nevite, prosim, zda to ma nejaky zasadni efekt na testo? Diky.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.9.2019 at 10:13

      Dobrý den, Ivčo, omlouvám se, že jsem nereagovala obratem. Moje babička i maminka používají konkrétně u této buchty cukr moučka. :) Doufám, že buchta chutnala a na posypku změna cukru neměla vliv. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Kokosová buchta s ovocem a drobenkou – The Olive 20.1.2020 at 16:45

    […] kterou nám pekla doma mamka a evidentně se nepekla jen u nás. Recept jsem našla u Lucie z Pěkně vypečeného blogu a dodnes i ona vzpomíná na dětství  provoněné koláčem od své […]

  • Odpověď Karolína 23.3.2020 at 12:34

    Opět na něj přišla řada a zase senzační. Tento recept z vašeho blogu mám nejraději. A všem, kteří jej ještě nevyzkoušeli, moc doporučuji.

  • Odpověď Tereza 25.6.2020 at 9:58

    Děkuji za dobrý recept. Dnes jsem zadělala na klasickou rybízovku s drobenkou a musím uznat, že něco takového mi se dvěma dětmi chybělo. :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.7.2020 at 7:59

      Dobrý den, děkuji za milá slova, jsem ráda, že jste spokojená. :) Lucie

    Napsat komentář: Ivet Zrušit