Recept na tuhle buchtu mám od své maminky, pekla nám ji doma od malička a mě se ještě pořád neomrzela. Právě předchozí víkend ji pekla s meruňkami a byla fantastická. Já jsem vždycky moc vděčná, když si dám něco připraveného maminkou, co ve mě svou chutí a vůní vzbudí vzpomínky na dětství. Proto pokračuji v tradici a buchtu peču našim dětem taky. Patří mezi jeden z prvních receptů, které jsem zkoušela doma péct a u mého muzikanta se stala tahle hrnkovka jednou z nejoblíbenějších buchet. Ovoce používám sezónní a v zimě čerpám ze zamrazených zásob, které jsem už teď začala pomalinku střádat. Ale ze všeho nejraději ji máme s borůvkami nebo meruňkami.
Ingredience (hrneček o objemu 250 ml)
Postup
Troubu předehřeji na 170 °C a vymažu si formy (použila jsem dvě menší, ale pokud budete chtít mít buchtu hodně vysokou, použijte jen jednu). Pak umyji a očistím ovoce. Do mísy proseji mouku, přidám cukr a máslo nakrájené na kostky. Vše pak ručně zpracuji do posypky. Hrneček posypky si odeberu, posypu jí pak buchtu před pečením. Do zbytku posypky v míse lehce vmíchám kypřící prášek, vanilkový cukr, vejce a mléko. Vše společně zamíchám tak, aby v těstě nebyly hrudky. Těsto naliji do forem, na něj přidám ovoce a posypku. Peču 35-40 minut. Po vychladnutí můžete posypat moučkovým cukrem.
33 Komentáře
Hezký den! O Vašem mňamkovém blogu jsem se dozvěděla od Alenky Chovancové a jsem za to moooc ráda
Hrníčkové recepty mám ze všeho nejraději, takže za tento moc děkuji! Už jen ty fotografie jsou úžasné a co teprve chuť koláčů
Přeji krásné léto! Jolana
Zdravím Vás, Joli
Hrníčkové recepty jsou také mé oblíbené a velmi vděčné
Děkuji za milá slova a přeji Vám příjemné dny, Lucie.
Tak to jsem ráda, že Vám Ali řekla o blogu
Dobry den, tento kolacik vyzera veelmi chutne. Urcite ho buduci tyzden vyskusam. Chcela by som sa opytat, ci by pod ovocie mohol ist tvaroh/tvatohova plnka. A este by som sa chcela opytat ake pouzivate formy na pecenie (z akeho materialu)? Dakujem a prajem krasny vikend a vela skvelych receptov.
Zdravím Vás, Jani
Děkuji, určitě ho zkuste, je výborný a záleží je na Vás, jaké ovoce zvolíte.
Myslím, že tvarohová plňka se pod ovoce bude hodit taky. Až koláč upečete, tak mi musíte dát vědět jáké to bylo.
Formy používám buď klasické menší plechy nebo taky smaltovaný pekáček, pak keramické zapélací mísy a koláčové formy. Mějte krásné dny a ať se pečení podaří.
Lucie
Luci,ještě jsem udělala s meruňkami no a co dodat prostě jsi VELKÁ SUPER KUCHAŘINKA nelze nic vytknout :-)))))))) jen a jen doporučovat a předávat recepty dál
Šari, děkuji za podporu a pochvalu, takové krásné zprávy jsou mi velikou motivací.
Kolace byly skvele, priprava jednoducha, moc jsme si doma pochutnali!
Kači, děkuji za příjemný komentář
Jsem ráda, že jste si pochutnali, Lucie.
Ahoj,
moc super recept, pekla jsem podle něj už několikrát a vždy jsem střídala ovoce
Mohu se zeptat kde nakupujete ty krásné formy a doplňky?
Díky
J.
Ahoj

Na jaře jsem třeba v Tescu narazila na super talíře, kdy jeden vycházel asi na 20 Kč.
Lucie
Jani, hrnkovka je vážně vděčná buchta, tolik variant a vždy je báječná.
Formy a doplňky nakupuji tak různě, občas narazím na něco v obchodě nebo na internetu, miluju Green Gate a Ib Laursen, takže pokud objevím něco na netu a ještě v nějaké super akci, tak se můžu zbláznit.
Ahoj. Tenhle koláč s borůvkami jsem pekl, když jsme šli na návštěvu. Než jsem se rozkoukal byla polovina koláče pryč. Nakonec jsem si musel druhý den upéct nový, protože na mě nezbyl ani kousek. Je fakt výborný. Má poklona.
Moc Vás zdravím.
Udělal jste mi radost, že jste opět upekl něco z mého blogu. Tenhle koláč je moc fajn a je nás čím dál více, kteří jsem jeho jednoduchosti a výborné chuti propadli. Mějte se krásně a děkuji za komentář.
Lucie
Dobrý den Lucie,
Dnes na internetu najdeme všeho „dost“, ale záruku kvality nemáme… U Vás to ale platí 100%, takže se těším na další pečení. Mějte se krásně a přeji hodně úspěchů při další práci :)PS: poprvé jsem upekla v nové formě na koláč (modrá, keramická Fontignac) a jak se říká – jí se i očima
Na ten koláč je prostě radost pohledět….. 
Váš blog prohlížím dost často, protože se nemůžu nabažit těch nádherných fotek :). Poslední dobou mám i více času na pečení, takže můj první od Vás vyzkoušený receptík je právě tato buchta.Raději jsem na začátek zvolila nižší level… Já jsem použila ovocnou náplň z „jiného receptu“ rebarboru a jahody…Dnešní snídaně nás všechny nadchla a musím říct, že mě tato buchta svou chutí vrátila do dětství.. kdy ještě moje mamka pekla takové úžasné dobroty. Budu určitě péct dál podle vašich receptů, asi se na blogu stanu závislou…
Milá Báro, těší mě každé Vaše slovo a moc Vám děkuji.
Jsem ráda, že se Vám blog líbí a že se buchta osvědčila. Věřím, že si oblíbíte i některé z dalších receptů, které Vám a Vašim blízkým udělají radost. Přeji příjemné pečení a krásné dny, Lucie.:-)
Také jsem dnes vyzkoušela a už nám z plechu čučí poslední dva kousky. Dávám za jedna. Jednoduchý postup, skvělá chuť.
Milá Eliško, jsem ráda, že i Vás recept nadchl. Zrovna včera nám ji upekla moje máma … se švestkama a byla skvělá.
Krásné letní dny, Lucie.
Dobrý večer, právě jsem o půl desáté večer vyndala z trouby tento nádherný koláč a již se těším na snídani. Nikdy jsem jej nepekla a nejedlá jsem jej roky.
Snad bude i tak dobře chutnat jako vypadá. Drobenka se mi nejdříve nezdála jako drobenka,nebyly to hrudky jak jsem si představovala,ale dělala jsem vše podle popisku,tak snad bude vše v pořádku.
Tento typ koláče mi také připomíná mé dětství, jezdila jsem ke kamaradce na prázdniny a její babička tyto koláče akorát s rybizem pekla. Jana
Škoda,že nejde přidat ke komentáři obrázek,aby se každý mohl pochlubit
Milá Jani, moc děkuji za zpětnou vazbu, jsem ráda, že jste s receptem spokojená.
A pevně věřím, že koláč nejen vypadal, ale i báječně chutnal. Mějte hezké dny, Lucie. PS: Za fotky budu ráda. Můžete je vkládat na FB Pěkně vypečeného blogu nebo mi je poslat mailem. 
Jak velký plech mám použít? Děkuji.
Ivet, na tuto buchtu většinou používám kulatou zapékací formu, která má průměr 30 cm. Lucie
Dobrý den, můžou do tohoto koláče použít třešně?
Milá Ivko, určitě, hodí se do něj prakticky každé ovoce. Takže doporučuji vybírat dle chuti. Přeji, ať se povede a chutná. Lucie
Dobrý den, moc děkuji za Váš nádherný blog, už mám Vaši kuchařku a dokonce i parní troubu. A těším se až začnu péct. Fotky nádherný. Chtěla jsem se zeptat, při použití zmrazeného ovoce, čekáte až rozmrzne a dáte ho má koláč nebo ho dáte rovnou ještě zmrzlé. Možná hloupá otázka, ale budu vděčná za odpověď. Děkuji a přeji dále spoustu skvělých nápadů.
Dobrý den, Báro, děkuji Vám za milá slova.
Co se týče mraženého ovoce, tak to používám ihned, nenechávám ho rozmrazit. Přeji pohodové pečení a krásné Vánoce, Lucie.
Výborná!!! Použila jsem meruňky a maliny. Opravdu moc dobrá. Jako ovšem zatím vše, co jsem podle Vás pekla. Děkuji?
Milá Kači, moc Vám děkuji za zpětnou vazbu, jsem ráda, že jste s recepty spokojená.
Hezké dny, Lucie.
Dobry den, prave pecu Vasi buchtu. Doufam, ze se podari. Misto moucky jsem totiz pouzila cukr krupice. Pry se posypka dela z cukru hrubsiho, alespon podle me babicky:). Nevite, prosim, zda to ma nejaky zasadni efekt na testo? Diky.
Dobrý den, Ivčo, omlouvám se, že jsem nereagovala obratem. Moje babička i maminka používají konkrétně u této buchty cukr moučka.
Doufám, že buchta chutnala a na posypku změna cukru neměla vliv. Hezké dny, Lucie.
[…] kterou nám pekla doma mamka a evidentně se nepekla jen u nás. Recept jsem našla u Lucie z Pěkně vypečeného blogu a dodnes i ona vzpomíná na dětství provoněné koláčem od své […]
Opět na něj přišla řada a zase senzační. Tento recept z vašeho blogu mám nejraději. A všem, kteří jej ještě nevyzkoušeli, moc doporučuji.
Děkuji za dobrý recept. Dnes jsem zadělala na klasickou rybízovku s drobenkou a musím uznat, že něco takového mi se dvěma dětmi chybělo.
Dobrý den, děkuji za milá slova, jsem ráda, že jste spokojená.
Lucie