Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem

Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem

Minulý týden jsme se s partou kamarádů dohodli, že půjdeme na houby. Už jsme se jednoduše nemohli dívat na sociální sítě, které zaplavily fotky plných košů. Vydali jsme se do Beskyd, kde to naši přátelé znali a kde údajně houby rostou. Celí natěšení a vybavení košíky jsme dorazili onoho rána na místo … První vlaštovky (tedy suchohřiby a kováře) našly děti, to bylo radosti, nadšení a taky velká motivace. Šli jsme stále výš a doufali, že narazíme na vysněné praváky. 😀 Nebudu vás dlouho napínat, nedopadlo to úplně dle našich představ, ale s prázdnou jsme se domů taky nevraceli. Díky nadšeně pobíhajícím dětem, které byly dostatečně zásobeny energií v podobě jídla a pití a dokázaly tak vystoupat do vysokých kopců, jsme našli i ty praváky … sice menší, ale našli. 😀
Přiznám se, že já a můj muzikant nejsme žádní velcí znalci hub, proto jsme byli rádi, že s námi byl kamarád Daniel, který je rozezná a umí pojmenovat. Občas se nám totiž stalo, že jsme našli krásné hříbky jako z pohádky a k jídlu bohužel nebyly … Danek vždy malinko ochutnal a konstatoval: Hořčák!!! A že jich tam bylo! Dokonce jsme narazili i na hřib Satan, což bylo poučné a zajímavé pro nás pro všechny.

 

Ingredience (forma o průměru 28 cm)

Na těsto

130 g špaldové mouky
130 g hladké mouky
160 g chlazeného másla
5 lžic studené vody
špetka mořské soli
mouka na poprášení
mouka na vysypání a máslo na vymazání formy

Na náplň

2 lžíce másla
200 g nakrájených čerstvých hub
(použila jsem různé druhy – praváky, suchohřiby, kováře …)
1 šalotka
1 stroužek česneku
mořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
250 ml smetany ke šlehání (min. 31%)
3 vejce
250 g sýru Gouda (nastrouhaného nahrubo)
2 plné hrsti čerstvých lístků baby špenátu
špetka muškátového oříšku

 

Postup

V míse smíchám oba druhy mouky, přidám sůl a máslo nakrájené na kostičky. Ručně udělám drobenku, ke které přidám vodu a uhnětu hladké těsto. Vypracuji z něj bochánek, který zabalím do potravinářské fólie a nechám ho v lednici minimálně půl hodiny odpočinout.
Formu na koláč vymažu máslem a vysypu moukou. Na ploše, kterou jsem lehce zaprášila moukou, vyválím těsto (průměr o něco větší, než mám koláčovou formu). Těsto pak pomocí válečku přenesu do formy, vytvořím i okraje a lehké přesahy odříznu. Formu s těstem pak vrátím do lednice a nechám odpočinout asi 15 minut.
Troubu předehřeji na 170 °C. Těsto po vytažení z lednice propíchám vidličkou, vyložím pečícím papírem a zatížím (použila jsem fazole). Takto peču 15 minut, po uplynutí této doby odstraním papír s fazolemi a vrátím korpus do trouby na dalších 3-5 minut.
Než se korpus předpeče, nakrájím cibuli s česnekem na drobné kostičky. Cibulku osmahnu na másle a jakmile zesklovatí, přidám k ní česnek a houby. Za stálého míchání restuji asi 5 minut, pak odstavím z tepla.
V míse metličkou rozšlehám vejce, přidám smetanu, pepř a sůl, muškátový oříšek, houby, nastrouhaný sýr a čerstvý špenát. Směs promíchám a rozprostřu na částečně předpečený korpus. Peču 20-25 minut. Po vytažení podávám vlahé (ale i za studena je vynikající).

Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem

Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem

Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem

Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem

Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem

Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem

Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Lucie 8.5.2019 at 12:23

    Dobry den,
    dekuji za vyborny recept. Pekla jsem jiz dvakrat a vzdy byl skvely :) Jen napodruhe jsem udelala upgrade tim, ze jsem spenat osmahla (sparila?) na panvi na masle, cimz trochu zredukoval objem a lepe se mi pak zpracoval do kolacove smesi :)
    Preji pekny den, Lucie

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.5.2019 at 14:15

      Dobrý den, Luci, děkuji za milá slova, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

    Napsat komentář: Lucie Zrušit