Dýňové piškoty

Dýňové piškoty

Tento týden jsem na vlastní kůži pocítila příchod podzimu, chladných rán a zákeřné chřipky. Ale jak rychle se nemoc objevila, tak rychle i zmizela. Takže jsem během několika dnů byla zase fit a opět jsem přemýšlela, co upeču a dám na blog. Nedávno jsem kamarádům vezla několik dýní, protože si je často pečou, a tak jim přišly velmi k užitku. Doma mi zůstaly ještě dvě dýně z naší zahrady, které jsem měla v plánu nějak spotřebovat, ale zatím jsem nevěděla jak. Jeden den jsem pekla dýni k večeři a napadlo mě udělat z jedné poloviny dýňové pyré a to pak použít do nějakého receptu. Hned druhý den jsem se pustila do těchto piškotů, které ač úplně dýňově nevypadají, to pyré v nich opravdu je. Jsou měkoučké a hezky voní skořicí, zázvorem a vanilkou. Naši kluci jim říkají perníčky a z těch 2,5 plechů nám jich už moc nezbylo. V receptu jsem původně chtěla použít mouku špaldovou, ale při pečení jsem zjistila, že mi došla, takže jsem použila pšeničnou hladkou. Ale i z té špaldové je můžete určitě vyzkoušet.

 

Ingredience (na přibližně 2,5 velkého plechu)

180 g hladké mouky
110 g třtinového cukru
60 g povoleného másla
50 ml rostlinného oleje
100 ml mléka
140 g dýňového pyré (viz postup níže)
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
pár kapek vanilkového extraktu
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mleté skořice
1 zarovnaná lžíce kakaa

K podávání

Tvaroh vyšlehaný s cukrem, oblíbený džem nebo marmeláda (nám k nim nejvíc chutná meruňkový)

 

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Připravím si 3 velké plechy a na každý z nich položím silikonovou podložku na makronky.
Ve velké míse vyšlehám cukr s povoleným máslem, postupně přidám olej, pyré, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Ve střední míse smíchám mouku společně s kypřicím práškem, sodou, solí, kořením a kakaem.
Sypkou směs vmíchám do dýňové směsi a spojím v hladké těsto. Těsto dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku a jednotlivě nanáším na podložku. Pak plechy jednou lehce bouchnu, aby se těsto hezky rozteklo a odstranily se případné bublinky (tedy stejně jako u makronek).
Piškoty peču 10 – 12 minut, v polovině pečení snížím teplotu na 160 °C. Po vytažení z troby nechám piškoty na podložkách vystydnout a poté je pomocí hladkého nože odlepuji a dávám do skleněné dózy.

 

Dýňové pyré

1/2 malé dýně Hokkaidó
lžička olivového oleje

Dýni umyji, vydlabu a položím ji rozříznutou stranou dolů na pečicí papír, který jsem lehce potřela olivovým olejem (potřu pouze to místo, kde budu dýni pokládat). Peču ji v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 – 60 minut nebo dokud není měkká.

Po vytažení z trouby nechám dýni vystydnout. Po vystydnutí ji rozmačkám vidličkou v misce (můžete ji i rozmixovat). Pak už mohu pyré použít do receptu výše (v uvedeném množství).

 

Dýňové piškoty

Dýňové piškoty

Dýňové piškoty

Dýňové piškoty

Dýňové piškoty

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

9 Komentáře
  • Odpověď FITFOODHEALTHY 25.9.2016 at 18:29

    To vypadá prostě dokonale. ♥ Moc se ti povedly, jsi šikovná. :) Určitě je někdy taky vyzkouším.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.9.2016 at 7:05

      Děkuju, jsem ráda, že se líbí. Ať se povedou a chutnají. :-) Lucie

  • Odpověď Danka 25.9.2016 at 19:52

    Lucko, to jsou vždycky tak nádherné fotky. O receptech ani nemluvím. Ještě jsem pořádně neprozkoumala koláčky a už jsou tady piškoty :-) Hezký večer D.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.9.2016 at 7:06

      Danko, moc děkuju. :-) Jsem ráda, že se líbí. :-) Přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Markéta 27.9.2016 at 17:59

    Originální podzimní recept!

    NEPLECHA NA PLECHU

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.9.2016 at 13:41

      Děkuju :-)

  • Odpověď Míra 25.2.2017 at 12:51

    Naprosto dokonalý recept s krásnými fotkami jako třešnička na dortu, s přítelkyní moc děkujeme za vaší práci! :-) Sledujeme

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.2.2017 at 15:38

      Moc Vám děkuji za milá slova. :-) Těší mě, že jste s receptem spokojený. Přeji i další vydařené pečení. Příjemné dny, Lucie.

    Napsat komentář: FITFOODHEALTHY Zrušit