Domácí oříškovo-čokoládová pomazánka

Domácí čokoládovo-oříšková pomazánka

Nějakou dobu jsem si plánovala, že tuhle pomazánku jednou udělám … Když jsem se pouze zmínila, že mám její přípravu v plánu, musela jsem ji udělat prakticky okamžitě. Mám doma totiž milovníky oříšků a čokolády, kteří ji chtěli mít hned a okamžitě si šli chystat toasty na svačinu. Neměla jsem tedy na výběr. Na druhou stranu jsem měla jistotu, že kluci, co by v roli domácích porotců, pak pomazánku určitě ohodnotí zcela upřímně. A taky, že ohodnotili … obličej od čokolády, prsty od čokolády, oblečení od čokolády a čokoládový úsměv od ucha k uchu, to všechno bylo jasným důkazem, že pomazánka u nich měla úspěch. Mohu tedy s klidným svědomím a jejich svolením dát recept na blog. Kdyby totiž neprošel u této mé nejpřísnější poroty, vážně bych ho sem nedávala. :-)

 

Ingredience

170 g lískových ořechů
300 g kvalitní čokolády
2 lžíce kokosového oleje
1 zarovnaná lžíce kvalitního kakaa
1/2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
3 lžíce třtinového cukr (rozmixovaného)
1 lžíce agáve sirupu (nemusí být)

Postup

Troubu předehřeji na 140 °C a připravím si plech, který vyložím pečícím papírem. Na něj rozprostřu lískové oříšky a dám je do předehřáté trouby na cca 20 minut. Musíte je hlídat, aby se oříšky nespálily. Během pečení se slupka z oříšků uvolní. Po vytažení z trouby dám oříšky na čistou utěrku, zabalím je a třu tak, aby jsem odstranila z oříšků co nejvíce slupky. Z některých to půjde obtížněji, takže pokud vám sem tam nějaký malý kousek zůstane, tak se nic neděje. Oloupané ořechy pak nechám úplně vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni rozpustím čokoládu (použila jsem 55% čokoládu), odstavím ji a počkám, dokud nebude vlažná..
Poté si rozmixuji oloupané oříšky. Mixuji tak dlouho, dokud se z nich nevytvoří pasta. Přidám k ní olej, kakao, vanilkový extrakt, agáve sirup, sůl a třtinový cukr (který jsem si samostatně také ještě rozmixovala), společně vše promixuji. Pak přidám čokoládu a ještě naposled promixuji, aby se vše spojilo. Takto připravenou pomazánku ještě propasíruji přes sítko do sklenice o objemu 4 nebo 5 dl. Pomazánky budou zhruba 4 dl. Nechám ji zcela vychladnout na pokojovou teplotu, poté uzavřu a skladuji v lednici. Pomazánka bude řidší, ale jakmile ji dáte do lednice, tak zhoustne a zcela ztuhne. V lednici vydrží 3 týdny.

 

TIP: Pomazánku můžete také rozdělit do několika menších skleniček, vyhnete se tak dlouhému čekání při jejím podávání, protože je nutné vždy pomazánku před konzumací vyndat z lednice a nechat povolit. Pokud ji budete používat na cukroví, doporučuji ho natřít ve vámi zvoleném množství vždy v ten den, kdy se bude jíst a kdy budete vědět, že se sní, poté podle potřeby natřít další.
Pokud budete dávat čokoládu s nižším obsahem kakaa, budete si zřejmě muset upravit množství přidávaného cukru. Zkoušejte, aby jste ji neměli přeslazenou. Já jsem použila čokoládu s vyšším obsahem kakaa, takže jsem ji na přání dětí ještě malinko přisladila agáve sirupem.

 

Domácí čokoládovo-oříšková pomazánka

 

Domácí čokoládovo-oříšková pomazánka

 

Domácí čokoládovo-oříšková pomazánka

 

Domácí čokoládovo-oříšková pomazánka

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Monika 26.11.2015 at 19:47

    Luci, to zas vypadá dobře, určitě vyzkouším. Letos jsem poprvé udělala nutelu ze švestek a taky je vynikající,doporučuji vyzkoušet.
    Zaujaly mě krásné cedulky na skleničce. To je vlastní výroba nebo nějaké staré poklady?
    Díky za super recepty
    Monika

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.11.2015 at 21:15

      Zdravím Vás, Moni :-)
      Děkuji za pochvalu i za Váš tip na švestkovou, zní to úžasně … musím ji vyzkoušet. 😀 Jsem milovnice povidel, takže tohle bude určitě delikátní. Věřte nebo ne, ale cedulky jsou Ikea. Dostala jsem je jako dárek od kamarádky, ale netuším, kdy je tam kupovala, zjistím to. Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Katka 9.1.2017 at 6:44

    Dobrý den,

    Vaše recepty jsou naprosto skvělé, v sobotu mi přišla kuchařka a je stejně báječná jako blog. Ale proto nepíšu, ráda bych se zeptala, zda dosáhnu uspokojivého výsledku bez přidání ořechů. Jsem bohužel na všechny druhy ořechů, mandle, slunečnicová semínka apod alergická, ale i přes to bych si ráda pomazánku udělala. Je možné je vynechat/nahradit, případně čím?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.1.2017 at 21:19

      Milá Kači, jsem ráda, že se Vám kuchařka i blog líbí. :-) Mrzí mě, že máte na všechny ořechy alergii. Bohužel, jsem tuto pomazánku bez ořechů nezkoušela, takže nemohu poradit a říct, jaká bude bez nich, případně čím je nahradit. Pokud ji i tak vyzkoušíte, tak bude prakticky jen čokoládová. Dejte mi vědět, jak se podařila a jaká je. Přeji krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Ivet 19.7.2017 at 12:56

    Božská čokoládová pomazánka!!! Zatím můj favorit byl od Lindtu, ale tohle je prostě TOP! Předčilo to všechna moje očekávání a navíc je to rychlovka :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.7.2017 at 11:02

      Milá Ivet, jsme ráda, že Vás recept nadchl. Děkuji za komentář. :-) Hezké dny, Lucie.

    Napsat komentář: Katka Zrušit