S příchodem podzimu připravuji vždy několik receptů, ve kterých se objevuje dýně. Ať už je to polévka z dýně Hokaido, kompot z mexické dýně nebo tyhle cupcakes z máslové dýně, které se ideálně hodí pro nadcházející období. Přestože se letošní rok dýním na naší zahradě moc nedařilo, naštěstí je jich na trzích a v obchodech k dostání opravdu hodně a cenově jsou velmi dostupné. Tyhle cupcakes příjemně voní po zázvoru a skořici a to jsou přesně ty vůně, které mi naznačují, že už nastává podzimní čas. V kombinaci s krémem a javorovým sirupem, jsou dokonalým podzimním dezertem, který láká už na první pohled … a to nejen díky vyrobeným maličkým dýním, které můžete připravit například z macipánu nebo cukrářské modelovací hmoty.
Ingredience (hrneček o objemu 250 ml)
1 hrneček hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1/2 lžičky jedlé sody
1 zarovnaná lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky soli
2 vejce
200 g pyré z máslové dýně
1 hrneček třtinového cukru
1/2 hrnečku řepkového oleje
Na krém
250 g mascarpone (můžete použít také tvaroh)
25 g másla (povoleného)
40 g cukru moučka
2 lžíce javorového sirupu
Postup
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C, připravím si formu na muffinky (12 ks) a papírové košíčky, kterými ji vyložím. V míse společně smíchám mouku s práškem do pečiva, sůl, sodu, skořici a zázvor. V druhé míse rozšlehám vejce, přimíchám k nim dýňové pyré, třtinový cukr a olej. Do této misky s vejci, postupně přisypávám směs mouky. Promíchám a jakmile vytvořím hladké těsto, plním jím formu, do které jsem vložila papírové košíčky. Každý košíček plním těstem zhruba do tří čtvrtin. Peču 25 minut a po upečení nechám cupcakes vychladnout.
Mezitím si přichystám krém … Vyšlehám mascarpone s povoleným máslem a javorovým sirupem. Poté po troškách přidávám cukr a vymíchám krém dohladka. Pomocí potravinářského sáčku pak nanáším na cupcakes.
Dýně jsem připravila z bíle mandlové modelovací hmoty, dále jsem použila hnědé a oranžové gelové potravinářské barvivo.
Dýňové pyré jsem připravila z menší půlky máslové dýně, kterou jsem oloupala, zbavila semen, nakrájela na kostičky a rozmixovala. 200 g takto připraveného pyré, jsem pak použila do těsta na cupcakes.
6 Komentáře
Vždycky si říkám, že už mě nemůžete překvapit, že pokaždé, co zveřejníte další z Vaších úžasných receptů je tak nádherné, že už to ani není možné Ale pak zas vidím nové a nové recepty a jen hledím s otevřenou pusou, jako právě teď 😀 Také mám v plánu dělat třeba dýňové muffiny, ale teď to asi vidím na tento recept 😀 Máte to moc krásne Lucie 😉 Smekám
Teda řeknu Vám…vy umíte tak krásně chválit, děkuju To se tak příjemně čte. Určitě je zkuste, jsou jednoduché a chutnají skvěle. Děkuji za přízeň a snad vás budu inspirovat i nadále. Lucie
Dobrý den, Andrejko Tak se dívám, že jste počet kusů našla. Ať se Vám cupcakes podaří a chutají. Mějte příjemné dny, Lucie.
Milá Adélo, z dýně Hokaido jsem tyhle cupcakes zatím nepekla, ale pokud bych doma neměla máslovou, tak bych to zkusila. Nemělo by se tím nic pokazit. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.
Dobrý večer, s mamkou jsme zkusily z Hokaido a jsou perfektní, já muffiny a mamka jako moučník na plech, podávané se šlehačkou. Mimochodem mamka byla obdarovaná knížkou od Vás a zatím je ze všeho, co zkusila, nadšená 😉 Děkujeme za inspiraci.
Milá Zuzko, děkuji za zpětnou vazbu. Těší mě, že jste (i s maminkou) s recepty spokojené. Přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.