Cupcakes z máslové dýně

Cupcakes z máslové dýně

S příchodem podzimu připravuji vždy několik receptů, ve kterých se objevuje dýně. Ať už je to polévka z dýně Hokaido, kompot z mexické dýně nebo tyhle cupcakes z máslové dýně, které se ideálně hodí pro nadcházející období. Přestože se letošní rok dýním na naší zahradě moc nedařilo, naštěstí je jich na trzích a v obchodech k dostání opravdu hodně a cenově jsou velmi dostupné. Tyhle cupcakes příjemně voní po zázvoru a skořici a to jsou přesně ty vůně, které mi naznačují, že už nastává podzimní čas. V kombinaci s krémem a javorovým sirupem, jsou dokonalým podzimním dezertem, který láká už na první pohled … a to nejen díky vyrobeným maličkým dýním, které můžete připravit například z macipánu nebo cukrářské modelovací hmoty.

 

Ingredience (hrneček o objemu 250 ml)
1 hrneček hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1/2 lžičky jedlé sody
1 zarovnaná lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky soli
2 vejce
200 g pyré z máslové dýně
1 hrneček třtinového cukru
1/2 hrnečku řepkového oleje

 

Na krém
250 g mascarpone (můžete použít také tvaroh)
25 g másla (povoleného)
40 g cukru moučka
2 lžíce javorového sirupu

 

Postup
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C, připravím si formu na muffinky (12 ks) a papírové košíčky, kterými ji vyložím. V míse společně smíchám mouku s práškem do pečiva, sůl, sodu, skořici a zázvor. V druhé míse rozšlehám vejce, přimíchám k nim dýňové pyré, třtinový cukr a olej. Do této misky s vejci, postupně přisypávám směs mouky. Promíchám a jakmile vytvořím hladké těsto, plním jím formu, do které jsem vložila papírové košíčky. Každý košíček plním těstem zhruba do tří čtvrtin. Peču 25 minut a po upečení nechám cupcakes vychladnout.
Mezitím si přichystám krém … Vyšlehám mascarpone s povoleným máslem a javorovým sirupem. Poté po troškách přidávám cukr a vymíchám krém dohladka. Pomocí potravinářského sáčku pak nanáším na cupcakes.
Dýně jsem připravila z bíle mandlové modelovací hmoty, dále jsem použila hnědé a oranžové gelové potravinářské barvivo.
Dýňové pyré jsem připravila z menší půlky máslové dýně, kterou jsem oloupala, zbavila semen, nakrájela na kostičky a rozmixovala. 200 g takto připraveného pyré, jsem pak použila do těsta na cupcakes.

 

Cupcakes z máslové dýně

Cupcakes z máslové dýně

Cupcakes z máslové dýně

Cupcakes z máslové dýně

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Denisa N. 24.9.2015 at 16:18

    Vždycky si říkám, že už mě nemůžete překvapit, že pokaždé, co zveřejníte další z Vaších úžasných receptů je tak nádherné, že už to ani není možné :-) Ale pak zas vidím nové a nové recepty a jen hledím s otevřenou pusou, jako právě teď 😀 Také mám v plánu dělat třeba dýňové muffiny, ale teď to asi vidím na tento recept 😀 :-) Máte to moc krásne Lucie 😉 :-) Smekám :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.9.2015 at 6:07

      Teda řeknu Vám…vy umíte tak krásně chválit, děkuju :-) To se tak příjemně čte. :-) Určitě je zkuste, jsou jednoduché a chutnají skvěle. Děkuji za přízeň a snad vás budu inspirovat i nadále. :-) Lucie

  • Odpověď Zuzka 14.11.2017 at 19:33

    Dobrý večer, s mamkou jsme zkusily z Hokaido a jsou perfektní, já muffiny a mamka jako moučník na plech, podávané se šlehačkou. Mimochodem mamka byla obdarovaná knížkou od Vás a zatím je ze všeho, co zkusila, nadšená 😉 Děkujeme za inspiraci.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.11.2017 at 20:53

      Milá Zuzko, děkuji za zpětnou vazbu. Těší mě, že jste (i s maminkou) s recepty spokojené. Přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď