Trochu mě mrzí, že jsou prázdniny pomalu u konce. Strašně rychle utekly. Na zahradě nám dozrávají poslední cukety a už začaly zrát i ostružiny. Naše odrůda ostružin je extrémně kyselá, takže o ně kluci nejeví zájem a chodím se jimi cpát jen já, jelikož (jak už jsem psala v některém z předešlých příspěvků) mám kyselou chuť ovoce moc ráda.
Avšak díky kamarádům, kteří na nás myslí a jsou velmi ochotní, si i naši kluci letos pochutnali i na sladkých ostružinách z lesa, kterých jsme dostali opravdu hojně. Část jsem jich zamrazila na horší časy (hlavně na smoothie) a pak jsem se pustila do pečení tohoto vláčného cuketového dortu. Cuket jsme letos měli také dostatek, obědváme je co druhý den a už teď vím, že mi co nevidět budou chybět. Můžu je jíst stále a na všechny možné způsoby. A ani dezert se bez nich letos nemohl obejít.
Ingredience (forma na dort o průměru 20 cm)
Na korpus
300 g hladké mouky
3 vejce
250 g nahrubo nastrouhané cukety (bez slupky a semínek)
250 ml rostlinného oleje
180 g cukru krupice
špetka soli
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička vanilkového extraktu
250 g čerstvých ostružin + na ozdobu (umyté a okapané)
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Na krém
500 g mascarpone
100 g povoleného másla
2 lžíce cukru moučka
jedlé květiny na ozdobu, případně máta nebo meduňka
Postup
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C, formu vymažu máslem a vysypu moukou. V jedné míse prošlehám vejce (stačí ručně metličkou), k nim postupně zašlehávám cukr, olej, vanilkový extrakt a do této směsi vmíchám nastrouhanou cuketu. Ve druhé míse smíchám mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Obsah obou mís smíchám dohromady a přidám ostružiny. Těsto dám do formy a peču 75 minut (posledních 20 minut peču přikryté alobalem). Podobně jako bábovku peču i tento korpus dlouho. Má trouba mi ho bohužel rychleji neupeče. Dobu pečení doporučuji přizpůsobit zkušenostem s vlastní troubou, popřípadě zkoušet dostatečnou propečenost špejlí.
Jakmile je korpus upečený, nechám ho vystydnout a poté ho v polovině vodorovně rozkrojím.
Krém připravím jednoduše tak, že povolené máslo vyšlehám s cukrem a postupně k němu zašlehám mascarpone.
Rozkrojený korpus potřu polovinou krému, přiložím vrchní část a potřu zbytkem krému, pak už jen dozdobím ostružinami.
4 Komentáře
Upekla jsem ho a je výborný? škoda, že sem nejde vložit fotka je skoro tak,krásný jako ten váš, děkuji , pěkný zbytek léta
Milá Radi, děkuji za komentář. Mám radost, že se Vám dort povedl a že jste spokojená s receptem. Přeji i další vydařené pečení. Hezké letní dny, Lucie.
Lucie, mohu se prosím zeptat, zda do těsta dáváte celé ostružiny nebo je krájíte? Dort vyzkouším v sobotu, jsem moc zvědavá Hezký den. Iveta
Milá Ivet, záleží na velikosti, ale v případě tohoto dortu jsem je tam dala celé. Měla jsem takové ty lesní, ty není třeba krájet. Tak ať se povede a chutná. Hezký zbytek léta, Lucie.