Postupným spotřebováváním zásob jsem se dostala až k úplně zapomenutým třešním. V létě jsme je s Boriskem „poctivě a důkladně“ vypeckovávali a těšili se na bublaninu, kterou si uděláme v zimním období. Ale nakonec jsme na ně (díky tomu, ze jsem stále pekla nějaké jiné buchty nebo dezerty) úplně zapomněli … A ve finále z nich nakonec ani ta bublanina nebyla.
Můj muzikant má rád čokoládové dezerty. Ty dělávám během roku velmi málo, a tak jsem mu upekla koláč plný dokonale čokoládové ganache, která v kombinaci s třešněmi chutná úžasně … a tohle neříkám jen tak, protože mě na čokoládové dezerty moc neužije. Většinou ohrnuji nos a vybírám si raději dezerty bez čokolády nebo kakaa. Ale v tomto případě jsem si kousek dala a nezklamal mne. Strašně moc mě lákaly ty třešně … vypeckované. 😀 Nakonec se ukázalo, že úplně tak perfektně vypeckované nebyly, a tak jsme si s Borim říkali, že musíme být letos pozornější a dát si více záležet, aby si náš muzikant mohl příště v klidu vychutnávat každé sousto a nemusel při každém kousnutí vykřikovat: Pecka! 😀
Ingredience
Korpus (forma o velikosti 35×11 cm s odnímatelným dnem)
100 g hladké mouky
100 g mandlové mouky
90 g chlazeného másla (nakrájeného na kostky)
40 g cukru moučka
1 žloutek
špetka soli
1 plná lžička kvalitního kakaa
1 lžíce studené vody
mouka na podsypání
máslo na vymazání formy (pokud není forma nepřilnavá)
Ganache
300 ml smetany ke šlehání (min. 31%)
340 g kvalitní čokolády (já jsem použila mléčné pecičky 33,6 %)
Třešňový přeliv
2 plné hrsti mražených třešní
1 lžička domácího vanilkového cukru
Na ozdobu
hrst plátků opražených mandlových plátků
Postup
Den předem (nebo alespoň 5 hodin před) je potřeba připravit si čokoládovou ganache.
Smetanu přivedu k varu a odstavím. Vsypu čokoládové pecičky a lehkým zamícháním je nechám rozpustit. Jakmile smetana smíchaná s čokoládou vystydne na pokojovou teplotu, přikryji ji a nechám v lednici odpočívat minimálně 5 hodin.
Korpus upeču druhý den, případně během 5 hodin, kdy ganache odpočívá. Hladkou mouku smíchám s mandlovou, přidám cukr, žloutek, sůl a máslo. Ručně udělám drobenku a přidám vodu. Vytvořím hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici minimálně 2 hodiny odpočinout.
Těsto vyválím na moukou posypané ploše a rozprostřu do vymazané formy. Přesahy odřežu a začistím okraje. Formu i s těstem dám ještě asi na 15 minut do lednice. Mezitím si předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C. Poté na těsto položím pečicí papír a na něj vysypu fazole a takto zatížený korpus peču 20 minut. Poté fazole s pečicím papírem odstraním a těsto vrátím do trouby ještě na dalších 5 minut. Než vystydne korpus, vyšlehám si ganache … vyndám ho z lednice a chviličku (ručně nebo el. metličkami) vyšlehám. Šleháním vznikne hladký krém, který i krásně nabyde. Ganache pak rozprostřu na upečený korpus a dám chladit do lednice na další minimálně 2 hodiny.
Ve zbývajícím čase si připravím třešně (mražené) – dám je spolu s cukrem na nepřilnavou pánev a na mírném plameni nechám povolit a zredukovat šťávu … Šťáva by neměla být moc řídká, nesmí téct.
Před podáváním koláč třešněmi ozdobím a zasypu plátky pražených mandliček.
TIP: S mléčnou čokoládou je koláč opravdu hodně sladký. Proto doporučuji čokoládu použít dle chuti.
5 Komentáře
To je krása. Určitě by to šlo i s jiným ovocem, že?
Děkuju
Určitě … borůvky, maliny, jahody. 😀
Na bublaninu s třešněmi jsem ujetá také, ale pokud je něco čokoládového, tak to je moje. V tom se bezpodmínečně lišíme 😀 A tohle je nádhera už jen na pohled ♥
Pěkný den Lucie,
Jen se mi tentokrát nepovedla pěkně hladká ganache, ale nikomu to nevadilo
Učitě udělám znovu 
třešně jsem nesehnala, tak jsem ho udělala s višněma a bylo to výborné
Pěkný zbytek víkendu
Peťa
Milá Peti, moc Vás zdravím.
To je dobře, že stále zkoušíte.
Děkuji za zpětnou vazbu. Ať se daří a hezké dny, Lucie.