Citronovo – pistáciová bábovka

Citronovo-pistáciová bábovka

Poslední dobou se u nás těší velké oblibě bábovky. A jelikož nejraději peču to, co mají kluci rádi a co se sní, tak jsem i tento víkend souhlasila a bábovku… vlastně bábovky upekla. Oprášila jsem jednu nádhernou formu, kterou mi loni daroval Ježíšek (děkuji, mami :*), a která se skládá ze čtyř menších bábovek. Pokud nevlastníte menší bábovky, použijte klasickou formu, kterou máte. I přes to, že teď peču bábovky častěji, chtěla jsem tu dnešní malinko ozvláštnit. Doma jsme měli sáček nesolených pistácií, které nikdo nechtěl, tak jsem je použila do těsta i na ozdobu a nikdo nic nenamítal. 😀 Po odpolední procházce se do nich kluci pustili tak, že jsem jim na poslední chvíli stihla pár kousků schovat k snídani. Jsem zvědavá, jak dlouho bude tohle „bábovkové období“ trvat. Tipuju to do doby pečení perníčků. :)

Ingredience (na klasickou bábovkovou formu, případně na 4 malé bábovky – kus o objemu 400 ml)

300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru případně 1 sáček kupovaného
1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
200 ml oleje
200 ml bílého selského jogurtu
4 vajíčka – pokojové teploty
pár kapek vanilkového extraktu
špetka soli
kůra z jednoho malého citronu
hrst nasekaných nesolených pistácií + trocha na ozdobu
máslo a mouku na vysypání formy

Na citronovou polevu

3 vrchovaté lžíce cukru moučka (proseji)
šťáva z jednoho malého citronu

Postup

Předehřeji si troubu na 200 °C, pak vymažu a vysypu formu na bábovku (případně formy na menší bábovky, které jsem použila já). Prášek do pečiva lehce vmíchám do mouky, přidám špetku soli a na chvíli odložím, než na tuto směs přijde řada. Vajíčka pokojové teploty vyšlehám s vanilkovým a krupicovým cukrem, přidám vanilkový extrakt a citronovou kůru. Přiliji olej a za stálého šlehání přidávám střídavě po lžících připravenou sypkou směs a jogurt. nakonec vmíchám nasekané pistácie.
Těsto naliji do forem a peču přibližně 30 minut, pokud peču v klasické bábovkové formě, tak 60 – 70 minut. 20 minut před koncem pečení bábovku překryji alobalem. Tím docílím, že je uvnitř upečená a na povrchu není spálená. Propečenost zkouším špejlí.

Upečené bábovky nechám vystydnout a mezitím si připravím polevu. Cukr pomocí el. metliček vyšlehám se dvěma lžícemi citronové šťávy, další šťávu pak přidávám po kapkách a dávám pozor, protože polevu nechci mít moc řídkou. Jak už píšu v seznamu ingrediencí, celkově jsem použila šťávu z malého citronu.

Jakmile bábovky vychladnou, tak je pomocí lžičky poliji citronovou polevou a posypu nasekanými pistáciemi.

 

Citronovo-pistáciová bábovka

Citronovo-pistáciová bábovka

Citronovo-pistáciová bábovka

Citronovo-pistáciová bábovka

Citronovo-pistáciová bábovka

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Lenka K. 22.11.2020 at 19:42

    ta je výborná. zmizela za dvě hodiny. ikdyz sem ji trochu pripalila nebyla vysušena.takze nepripalena musí být jeste lepší ❤️.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.11.2020 at 10:43

      Děkuji, Leni. :) Mám z toho radost! Klidné dny, Lucie.

    Zanechte odpověď