Cheesecake s karamelem

cheesecake s karamelem

Cheesecake jsem nedělala dlouho. Už si ani nepamatuji, kdy to bylo naposled. Můj muž měl narozeniny, na dortu netrval, tak jsem navrhla nepečený cheesecake, který má rád a bylo domluveno.
Původně jsem chtěla koláč zdobit mangem, které jsem zapomněla koupit. Musela jsem si tedy poradit s tím, co doma bylo.. nakonec perfektně posloužil kompot z dýně, kterou jsem nedávno zavařovala.
Prý byl výborný a ta dýně se k němu hodila perfektně. Příště tedy vymyslím něco, kde ji použiji mnohem více. :)

Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 26 cm)

2 plné hrsti lískových ořechů – opéct a oloupat

Na korpus

200 g máslových sušenek
60g rozmixovaných lískových ořechů (těch oloupaných) – zbytek nechám na ozdobu
90 g rozpuštěného másla

Na náplň

550 g čerstvého sýru Philadelphia
200 ml smetany ke šlehání 31%
1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty
2 lžíce cukru krupice
4 plátky želatiny + trocha studené vody

Na karamel

300 ml smetany ke šlehání 31%
1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty
220 g cukru krupice
6 lžic vody
1 a 1/2  lžičky želatiny v prášku + studená voda na nabobtnání želatiny

Na ozdobu

lískové ořechy (zbytek oloupaných)
kompotovaná dýně – případně jakékoliv jiné ovoce (i čerstvé)
čokoládové kuličky
čerstvý rozmarýn – nemusí být

Postup 

Troubu předehřeji na 200 °C. Připravím si plech s pečicím papírem a dám na něj oříšky. Peču je 10 – 12 minut. Poté je zabalím do utěrky a mnu, dokud z nich nesloupu slupku (půjde to snadno, jen pozor, ať se nespálíte). Oříšky pak nechám vystydnout.

Nejprve si připravím korpus. Rozmixuji sušenky, ořechy a přidám k nim rozpuštěné máslo. Vypracuji těstíčko, které rozprostřu do formy s odnímatelným dnem (včetně okrajů) a nechám v lednici přibližně 30 minut odpočinout.

Mezitím připravím náplň. Želatinu v plátcích zaliji trochou studené vody a nechám nabobtnat.  Do hrnce naliji smetanu, přidám cukr a vanilkový extrakt. Sýr lehce prošlehám metličkami (ve větší míse). Smetanu spolu s cukrem a vanilkovým extraktem ohřeji a před bodem varu odstavím, vmíchám nabobtnanou želatinu, ze které jsem vymačkala vodu. Důkladně rozmíchám, aby se želatina celá rozpustila, poté do smetany vmíchám dvě lžíce sýru a celou tuto směs pak vmíchám do velké mísy, ve které je zbytek sýru Philadelphia. Důkladně promíchám a vliji na korpus, cheesecake nechám v lednici minimálně 5 hodin ztuhnout (ale úplně nejlepší je nechat ho tam přes noc).

Želatinu nasypu do mističky a přidám trochu studené vody tak, aby nabobtnala. Smetanu a extrakt přivedu k varu a odstavím. Do druhého hrnce dám cukr a vodu, na mírném plameni vařím, ale pozor … nemíchat! Cukr s vodou bude lehce probublávat a postupně začne měnit barvu. Jakmile ji bude mít světle hnědou, odstavím ho ze zdroje tepla. Bude to trvat asi 6-8 minut. Doporučuji hlídat! Mezitím dám nabobtnanou želatinu do smetany a důkladně rozmíchám. Jakmile má karamel světle hnědou barvu, začnu do něj metličkou vmíchávat připravenou smetanu (buďte opatrní, bude to hodně syčet a bublat). Pokud se začnou tvořit hrudky, míchání zrychlím. Karamel naliji do nálevky nebo misky a nechám vystydnout na pokojovou teplotu. Poté ho rovnoměrně naliji na připravený cheesecake, který už stihl lehce zatuhnout v lednici (nalévala jsem ho asi za dvě hodiny).

Před podáváním cheesecake nazdobím. Ovocem dle chuti, oříšky, čokoládovými kuličkami, nějakou bylinkou..

 

cheesecake s karamelem

cheesecake s karamelem

cheesecake s karamelem

cheesecake s karamelem

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď